DARF


 


Verkooppunt omgeving Alkmaar

Jaren lang voerden wij onze honden en katten brokken, waar zij het goed op deden. Door ziekte bij één van de honden werden we gedwongen op zoek te gaan naar andere voeding. In 2010 werden we geattendeerd op DARF, een biologische, kant en klare, gemalen, verse voeding. Wat ons direct aan sprak was dat de samenstelling exact bekend is, zowel de ingrediënten, percentages, het aantal diersoorten en de herkomst er van. Darf maakt daar geen geheim van. De receptuur komt overeen met het BARF-principe, waarvan al vele jaren bewezen is dat het honden goed doet. Een goed BARF menu bestaat uit vleesbotten, spiervlees, orgaanvlees (tenminste hart, lever, nieren en pens) en groentenmix in de juiste verhouding en met voldoende afwisseling in diersoorten. DARF bevat geen toevoegingen en is dus net als de maaltijd die u en ik zelf eten, gewoon compleet vanuit de kwaliteit van de producten zelf. Analyse van de voedingswaarde bevestigde dat DARF werkelijk een complete voeding is.

Groot verschil met andere kant en klare vers vlees voedingen die we eerder probeerden, is de zeer goede kwaliteit. DARF is geen bakje drassige en naar pens geurende onduidelijke bagger, maar een mooi en vers geurend product. Doordat DARF na streeft biologisch vers vlees voor hond en kat zo laagdrempelig mogelijk aan te bieden, is de prijs nog steeds relatief laag. Handig vinden we de verpakking per blokje van 250 gram.
Nadat wij zelf en ook vrienden al ruim een jaar enthousiaste DARF gebruikers waren en genoten van de verbeteringen van weerstand, gebit, ontlasting, vacht en eetlust, besloten we zelf verkooppunt te worden vanuit Heiloo.

Graag vertellen we u in het kort iets over voeding voor honden en katten. Daaronder treft u informatie over de DARF producten die wij u kunnen leveren. Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u uiteraard altijd contact opnemen. Onze contact gegevens staan onderaan deze pagina.Geschiedenis brokvoer

Voor 1970 was het in Nederland niet gebruikelijk je hond alleen maar brokken te geven. De meeste honden kregen voeding in de vorm van botten, vlees, lappen vuile pens of wat orgaan vlees. Verder aten honden vaak met de pot mee.
Brokken zijn gemaakt van granen en vleesmeel, vaak aangevuld met anti-oxidanten. Deze toevoeging maakt de brokken langer houdbaar. Veel brokken bevatten chemische anti-oxidanten zoals BHA (E320), BHT (E321), Prophylgalaat (E310) en/of Ethoxyquine (E342). Deze zijn absoluut niet gezond voor uw dier. Ethoxyquine is een chemische stof welke in de jaren vijftig in Amerika werd ontwikkeld als stabilisator voor rubber. Het werd tevens gebruikt als pesticide. Het was een goedkoop product en werd later ook gebruikt als conserveermiddel voor veevoeders. Ongeveer 20 jaar later werd bekend gemaakt dat Ethoxyquine zeer giftig was. Ook werd toen duidelijk dat verschillende mensen die betrokken waren bij de productie, ziek waren geworden (kanker, lever falen en chronische diarree). Voor humaan voedsel zijn deze stoffen verboden. Jammer genoeg wordt het nog steeds gebruikt als conserveermiddel in honden -, katten- en veevoer, wat dezelfde problemen geeft bij dieren als bij mensen.
 

Voordelen van rauw vlees

De natuurlijke voeding van de wolf of wilde honden bestaat voor het grootste gedeelte uit prooidieren. Het gebit van een hond en het spijsverteringsstelsel komt nog steeds voor bijna 100% over een met die van de wolf. In het wild levende wolven en katachtige eten dus overwegend vlees, wat veel eiwitten en vetten bevat en weinig koolhydraten. De botten van een prooi zijn een bron van calcium. De maag en darm inhoud van de prooi bevat voorverteerde planten e.d. waardoor de wolven en katachtigen ook nog groenten binnen krijgen. In brokken zit hoofdzakelijk graan en weinig vlees. Het vlees in brokken en blikvoeding bevat meestal delen vlees die de mens niet wil eten zoals  kippenklauwen, kippenkoppen, kippenveren of destructie afval van runderen of lammeren.
Granen zijn een bron van koolhydraten, terwijl honden en katten juist behoefte hebben aan eiwitten. Deze onnatuurlijke voeding geeft een grote belasting voor de alvleesklier. Granen in grote hoeveelheden, zoals in brokken, geven nogal eens maag/darm- en huid problemen. Tevens is de kans op het ontstaan van schimmels en gisten op huid en darmen vele malen groter dan bij het gebruik van rauw vlees.  Brokken en blikvoer worden verhit om het te conserveren. Hiermee gaan belangrijke stoffen verloren zoals vitamines, goede bacteriën en enzymen. Achteraf worden er dan weer vitamines toegevoegd.
Versvlees bevat gezonde stoffen die een carnivoor (hond, kat en fret) nodig hebben om te functioneren. In vers vlees zitten enzymen die het verteren gemakkelijker maken en is dus het behoud voor een goede darmflora.

Vlees bevat van nature vocht wat goed wordt opgenomen door het lichaam, daarom zal de hond of kat minder hoeven drinken bij het gebruik van rauw vlees.


Waarom DARF

Darf is een natuurlijke voeding voor de hond. Deze voeding komt heel dicht bij wat een in het wild levende wolf/hond eet. Namelijk vlees van prooidieren.
Omdat een in het wild levend dier niet altijd hetzelfde dier vangt, is DARF gemaakt van verschillende soorten biologisch vlees zoals verse kip, rund- geit- en lamsvlees. Dit vlees is van goede kwaliteit en afkomstig uit Nederland. Het is gekeurd vlees voor menselijke consumptie en u hoeft zich geen zorgen te maken over bijvoorbeeld BSE, hiervoor staat het biologische aspect van de voeding al garant. In biologische productie mag immers geen beendermeel aan het dier gevoerd mag worden en dus mag het ook niet aan het vers vlees voor de hond toegevoegd worden. Ook bevat DARF geen anti-oxidanten zoals BHA, BHT, Ethoxyquine, etc, daar ook dit ruim omschreven staat in de reglementen voor het Eko keurmerk. Biologische producten herkent u aan het Eko keurmerk, wat vergezeld moet zijn van een Skal nummer (in ons geval Skal 018327) Op de website www.Skal.nl kunt u de producent van het vlees dan traceren.

DARF bestaat niet alleen uit spiervlees, maar bevat ook orgaanvlees, waaronder lams longen, runderhart, lams- en runder nieren en lams of runder lever.
Verder bevat DARF zeer fijn gemalen botten wat een natuurlijke bron van calcium is. Er word dus geen beendermeel, krijt enz. toegevoegd. De toegevoegde verse fijngemalen seizoensgroenten, bootst de maag/darminhoud na van een prooidier.
Het toevoegen van een premix (een poeder met o.a. synthetische vitamines) is in biologische productie niet toegestaan, daar premixen vaak niet van biologische origine zijn. Omdat er in volledige, verse voeding van goede kwaliteit natuurlijk ruim voldoende vitamines en voedingsstoffen zitten, is DARF ook zonder premix complete voeding. Net zoals ook onze eigen verse maaltijden geen poeders met calcium en vitamines hoeven toe te voegen om het compleet te maken. DARF is geanalyseerd door het KBBL en zo is ook officieel komen vast te staan dat DARF zich een complete voeding mag noemen.
Omdat DARF geen granen bevat, zijn alle DARF voedingen geschikt voor dieren met granen allergie.
DARF wordt in bevroren blokken van ca. 250 g geleverd.

Mocht u nog vragen hebben, neem dan gerust contact op. Onze contactgegevens treft u onder aan deze pagina. Bezoek ook eens de website van de producent: www.darf.info


Hoeveel Darf heeft mijn huisdier nodig per dag? (incl. rekenvoorbeelden)

Aanbevolen hoeveelheden voor honden
* Volwassen honden hebben gemiddeld 20-30 gram per kilo lichaamsgewicht per dag nodig aan verse voeding. Dat betekent dat een hond van 25 kilo gemiddeld 25x20=een pond Darf per dag nodig heeft.
* Zogende honden, jonge honden en pups hebben tussen de 30 en 60 gram per kilo lichaamsgewicht per dag nodig.

Aanbevolen hoeveelheden voor katten
* Volwassen katten hebben tussen de 30 en 40 gram per kilo lichaamsgewicht per dag nodig. Een kat van 4 kilo heeft dus ongeveer 4x30=120 gram per dag nodig.
* Kittens en zogende katten hebben tussen de 60 en 80 gram per kilo lichaamsgewicht per dag nodig of indien gewenst, naar behoefte.

Aanbevolen hoeveelheid voor fretten
* Volwassen fretten tussen 30 en 50 gram Darf per kilo lichaamsgewicht per dag.
*
Drachtige, zogende en jonge fretten tussen de 60 en 100 gram per kilo lichaamsgewicht per dag.

Bovengenoemde hoeveelheden zijn richtlijnen. Voor honden met en heel sportief leven is er Darf Aktief.
Mocht u moeite hebben met het berekenen van de richtlijn die geldt voor uw huisdier, dan helpen wij u daar uiteraard graag bij!
 

DARF artikelen en bestellingen

Wij leveren zowel complete verse voeding, als enkelvoudige producten (bijvoorbeeld biologisch runderhart), als eko snacks van DARF. Voor bestellingen of afhalen kunt u bij ons terecht in Heiloo. Wanneer wij onverhoopt niet op voorraad hebben wat u wenst kunnen wij dit altijd op korte termijn en uiterlijk binnen 2 weken leveren. Om teleurstelling te voorkomen, is het wenselijk voordat u langs komt uw bestelling per E-mail door te geven. Vermeld in uw emailbericht ook uw telefoonnummer.

Indien afhalen voor u moeilijk is, informeer dan naar de mogelijkheden uw bestelling te laten bezorgen.


Wij hanteren de advies verkoopprijs van Darf. Daarnaast geven wij bij afname vanaf 50 kilo verse voeding in één keer een korting van 5% en vanaf 100 kilo 10% korting! Heeft u slechts weinig vriesruimte of gebruikt u niet zo veel, maar wilt u toch graag profiteren van deze korting? Bestel dan samen met vrienden, buren of trainingsmaatjes!

Klik op naam van de variant van uw interesse, voor informatie over o.a. de samenstelling. 

DARF verse voeding varianten
 
 
DARF Eko KVV
(in blokjes van ca. 250 gram)
 
 
DARF Eko KVV Kalkoen
bevat kalkoen, rund, lam, geit en groenten
(in blokjes van ca. 250 gram)

 
 
DARF Eko KVV Zalm
 
 
DARF Eko KVV Eend
bevat eend, rund, lam, geit en groenten
(in blokjes van ca. 250 gram)

 
 
DARF Eko KVV Konijn
bevat konijn, rund, lam, geit en groenten
(in blokjes van ca. 250 gram)

 
 
DARF Eko KVV Actief
(in blokjes van ca. 250 gram)
 
 
DARF Eko KVV Wild
(in blokjes van ca. 250 gram)
bevat tenminste 5 verschillende soorten wild

 
 
DARF Eko Lam / kip
(in blokjes van ca. 250 gram)
alleen op bestelling leverbaar
 
 
DARF Eko Geit / kip
(in blokjes van ca. 250 gram)
alleen op bestelling leverbaar

 
 
DARF Noordzee

 
 
DARF Hert, eend, konijn, lam

 
 
DARF Eko KVV Puppy
(in blokjes van ca. 250 gram)
 
 
DARF voor de kat
(in blokjes van ca. 200 gram)

 
 
DARF voor de kat, Zalm

 
 
DARF voor de kat, Eend
in deze variant het goed bevleesde biologische kipkarkas vervangen is door eendenkarkas
(in blokjes van ca. 200 gram)

 
 
   
Enkelvoudige Eko producten (BARF)
 
 
   
Eko snacks
 
 
   

Variatie tips

Geef naast complete vers vleesvoeding ook eens een eitje aan uw hond of kat, zo brengt u eenvoudig nog meer variatie aan in waardevolle voedingsstoffen. Eieren zijn vooral rijk aan alle essentiele eiwitten, vitamines A, B, D en E, mineralen, vetten, choline, luteine en zeaxanthine. Als richtlijn kunt u aanhouden ongeveer 1 of 2 eieren per 10 kilo lichaamsgewicht, per week.

 

familie Lammers te Heiloo, telefoon 072 - 533 27 61 (10.00-18.00 uur), E-mail

banknummer 33.02.53.085  t.n.v. A. Lammers te Heiloo