Knights of the Pearls

Flatcoated retriever kennel, Ludmilla Lammers, Heerhugowaard

   
Home
Even voorstellen
Laatste nieuws
Rasinfo
Onze Flatcoateds
Pups
Foto's
Training
In memoriam
Literatuur
Links
Contact
         
C-nest Dagboek C-nest Foto's B-nest    

Dagboek C-nest

   
 


- Alle puppy's hebben een fijn toekomstig thuis! -

 

09-04-2019
Morgen worden de puppy's beoordeeld op exterieur. Of je maatje 'de mooiste' is, is hartstikke onbelangrijk natuurlijk, want wie kiest z'n vrienden nou op een schoonheidsideaal? We winnen niet allemaal de miss verkiezing, maar we willen toch ook helemaal niet allemaal in een badpak met een sjerp om langs een jury schreiden om ons te laten keuren..?? En ik ben vast niet de enige die nooit verliefd wordt op het type 'Ken', maar heel andere dingen aantrekkelijk vindt.
Dat gezegd hebbende, vind ik het tóch belangrijk dat we de Flatcoated dual purpose houden en dus geen tweedeling nastreven van hondjes bij wie op werk/karakter gelet is maar qua uiterlijk niet meer lijken op een Flatcoated, versus hondjes die volkomen volgens het boekje zijn qua uiterlijk maar in werkaanleg/gedrag niet verklappen dat ze (de meest speels blijvende) retriever zijn.
Ik ben dus ontzettend blij dat iemand die wel veel verstand heeft van exterieur komt kijken welke eigenschappen ze op dat gebied hebben.
Om dat een beetje te kunnen bekijken, moest ik al vast wat met ze oefenen met het op tafel staan. Dat oefenen is niet het grootste probleem, de tafel een stuk ingewikkelder... Met de komst van het nest, was de eettafel namelijk verhuisd, want daar waar ik anders mijn eethoek heb, staat nu de puppyren.
De tafel is zelfs al naar een ander huis, want ca. 1,5 maand na het uitzwaaien van de laatste pup hoop ik te verhuizen. In die tussentijd ga ik natuurlijk de tafel niet nog even terug zetten. We kamperen hier nog wel even verder in de huidige woning, die laatste periode.
In de schuur staat een klein klaptafeltje, maar dat is te klein om ze veilig op te kunnen laten staan. Als ze een paar stapjes doen zouden ze er vanaf kukelen en dat mag natuurlijk absoluut niet gebeuren! Dus is na veel prakkiseren over een praktische oplossing toch maar voor een minder praktische gekozen: de zware knutseltafel die ik op m'n logeerkamer had staan is gedemonteerd en in het kader "Hij moet t.z.t. toch naar beneden voor de verhuizing", nu in de woonkamer gezet.
Het oefenen met op de tafel staan was daarbij vergeleken een eitje! Snoepend van een Rodi lam/rijst worst vonden ze het een erg leuke oefening.
Ze zitten lekker in hun vel, ze voelen alle 8 heerlijk stevig & sterk aan en ze zijn stuk voor stuk om op te vreten. Nu nog zien of ze de 'jury' ook weten in te pakken..
 
08-04-2019
De afgelopen weken heb ik regelmatig één op één met de 8 puppy's wat gedaan om hen leuke, nieuwe ervaringen op te laten doen en tegelijk de onderlinge verschillen een beetje beter te leren kennen.
Vanavond ben ik - rond de tijd dat andere mensen hun avondmaaltijd koken en er dus regelmatig auto's en fietsers passeren in de wijk - met alle puppy's één voor één de straat op geweest om kennis te maken met verkeer en 'wijk prikkels'.

We zijn samen de voordeur uit gelopen: op eigen pootjes de drempel over de wijde wereld in. Dat deden ze alle 8 zonder aarzeling, nieuwsgierig. We (pup en ik) zijn het tuinpaadje afgelopen en dan rechts af tot aan de hoek gelopen. Voor het eerst een echt halsbandje om, voor het eerst aan een riempje.
De puppy's bekeken mijn voortuintje en dat van de buren, de geparkeerde auto's en het langs komend verkeer. Vanaf de hoek nam ik ze op de arm mee naar het verderop gelegen speeltuintje. Aan de andere kant van het hek rondom het speeltuintje is een strookje gras, tussen speeltuin en straat. Relatief schoon gras, omdat daar nooit iemand loopt, het is geen uitlaatroute.
Kennismaking met gras hadden we nog nodig om tijdens de puppytest die later deze week gepland staat niet volledig in beslag genomen te zullen zijn door de fijne nieuwe graservaring, want we hopen meer te zien dan "Pup houdt erg van gras".
De spelende kinderen aan de andere kant van het hek waren al gauw 'achtergrond geluid' en het vlak langs komend verkeer werd rustig bekeken en wende voor alle 8 heel snel. Ze genoten van het gras, vonden dat heerlijk voelen en streken hun koppie en lijfjes er genietend doorheen.
Ondanks alle nieuwe indrukken, waar ik ze natuurlijk eerst even rustig de tijd voor gegeven heb, hadden ze nog veel aandacht voor een spelletje samen. Het zijn stuk voor stuk pups die dol graag samen iets willen doen.

 

07-04-2019
De speeltoestellen bergen we tussentijds op door ze op elkaar te stapelen en dan met een zeil te beschermen tegen de regen. Soms haal ik ze niet uit elkaar, dan spelen ze onder het zeil. Vandaag haalde ik het zeil wel weg, maar besloot het mezelf makkelijk te maken door het stapelwerkje te laten staan. Want op elkaar vormen ze samen een ander, óók leuk, speeltoestel, waarop de puppy's goed leren dat ze 4 pootjes hebben.
filmpje volgt z.s.m.
 
06-04-2019
Schijn bedriegt...
Ik sta in de ren, met de keukendeur open. Achter mij blaffen 8 puppy's opgewonden naar de keukendeur dat ze zich verheugen op de maaltijd. Immers, als de keukendeur open gaat, dan kom ik daar misschien wel doorheen met voer!
"Ik sta hier he?" zeg ik, terwijl ik hun verse drolletjes op raap, die de reden waren om de keukendeur open te laten, aangezien ik ze zo meteen in de vuilnisbak wil werpen (de drolletjes he, niet de pups, alhoewel..?).
Ik kan praten als Brugman, de pups blijven verheugd richting open keukendeur blaffen: deur open = fokmens brengt ons wat lekkers, ook als ze achter ons in de ren staat... Hondenlogica. Ze kunnen zo intelligent uit hun oogjes kijken.


 

05-04-2019
Jip mocht vanmiddag één op één met alle 8 de pups spelen. Zo konden de puppy's oefenen in de - 'op eigen pootjes' - omgang met een grote hond, anders dan mama.
Jip deed het graag en érg knap. Zo onbehouwen als ze momenteel is t.o.v. bezoek, door het gebrek aan actie en uitdagingen de afgelopen 6 weken, zo verstandig en beheerst is ze in de puppycontacten.
Pup na pup, 8 puppy's lang, keek ze nauwkeurig wat voor 'vlees ze in de kuip' had en stemde haar eigen gedrag daarop af. Ze bleef daarbij ongeacht het gedrag van de pup netjes op de vloer liggen om ongelukken te voorkomen, dus 'ruig' was het formaatverschil en de gebaren van bijvoorbeeld het op een pup leggen van een voorpoot en het met haar bek omvatten van hun koppie, maar lomp ging het zeker niet.
Diepe buiging voor Jippie, Super Nanny! 8 Puppy's liggen weer heerlijk te slapen van hun Jippie-avontuurtje.

https://youtu.be/F59lvSfOiTg
 
04-04-2019
De dierenarts is vanmiddag op huisbezoek geweest en heeft hier de gezondheid check gedaan die bij de leeftijd van 6 weken hoort: huid, oren, ogen, gebit, lymfeknopen, respiratie (ademhaling), hart- en vaatstelsel, digestie apparaat (buikje), bewegingsapparaat, geslachtsapparaat en voedingstoestand. Alle 8 de puppy's hebben nu een eigen paspoort met volledige gezondheidsverklaring.
Oók is bij allen een titerbepaling verricht - welke eveneens en volgens protocol geregistreerd is in het paspoort - waaruit bleek dat ze alle 8 nog ruimschoots voldoende anti-lichamen vanuit de moedermelk hebben. Gezien de hoogte van de waarden is de verwachting dat deze niet voor de leeftijd van 14 weken voldoende gedaald zullen zijn om de DHP vaccinatie succesvol te laten zijn, maar zekerheidshalve wordt uiteraard geadviseerd ze over 3 weken te laten controleren. Meten = weten!
 
04-04-2019
De puppy's worden vandaag 6 weken. Om ze een beetje kennis te laten maken met een breder aantal 'buitengeluiden' dan ze mee krijgen van hun speelkwartiertje in de achtertuin, heb ik vanmorgen een 'onbekende geluiden' CD opgezet. Op het filmpje klinkt het vaag op de achtergrond, in onze woonkamer een stuk luider.
De vreemdste geluiden passeren de revue, varierend van vuurwerk, tot kinderen, verkeer, allerhande huishoudelijke apparaten, onweer en landelijke geluiden. Aanvankelijk keken ze van sommige geluiden wel gek op (en terecht.. wie heeft daar een baby te vondeling gelegd en wat doet die haan hier?) maar al gauw ging het spel onverstoorbaar verder, om daarna heerlijk in slaap te vallen terwijl de CD door speelt.
Buiten zijn de indrukken van de nu gehoorde geluiden natuurlijk anders, want daar gaan ze gepaard met andere (bijv. visuele) prikkels, maar al vast bekend en vertrouwd zijn met een deel van de geluiden moet schelen in de onvermijdelijke spanning die het ontdekken van de wereld met zich mee brengt, als ze over een poosje uitvliegen.

https://youtu.be/i3kE5dcixw0
 
03-04-2019
Vandaag kwam de Raad van Beheer langs voor de DNA test en het chippen. De puppy's gaven geen krimp!
 
02-04-2019
"Wheee!" zegt een pup terwijl hij me aan kijkt. Hij klinkt als een baby. Ik kijk hem zeer verbaasd aan, waarop hij acuut stil is.
 
01-04-2019
(II)

Voor het eerst in de keuken stapt ze op de wasmachine af. "Mooi programma draait daar!" Ze besluit het helemaal af te willen zien.
 
01-04-2019

"Hoe kom jij nou aan zo'n natte buik?" hoorde ik mijn moeder gisteren aan een puppy vragen terwijl ze poogde om 'ondanks' de bemoeienissen van puppy's een vetbedje te verschonen. Ik moest lachen "Kijk maar richting waterbak, dat gaat het vast verklaren!", zei ik.
De afgelopen week tref ik om de haverklap een enorm waterballet aan in de ren.
Vele malen per dag droog ik dat stukje vinyl even en ververs ik het water van de waterbak, want in de drinkbak zie je wat ze zoals aan hun voetjes naar binnen lopen😁 Maar een verklaring voor het waterballet had ik nog niet. Zo veel water draag je niet aan je voeten mee als je er even doorheen stapt...
Zojuist hoorde ik klotsende geluiden uit de ren komen, het geluid van golven tegen de kade zeg maar. Niet begrijpend hoe en wat, haastte ik me nieuwsgierig naar de ren en daar werd me gedemonstreerd hoe het toch steeds zó nat komt: 1 puppy stond met 2 voorpootjes in de waterbak fanatiek te graven als meende hij een kuil in water te kunnen maken. "Kwestie van oefenen", denkt hij kennelijk
 
30-03-2019
(II)

 

Ik moet als ik naar Jip en de puppy's kijk regelmatig denken aan wat een pupkoper uit mijn eerste nestje me ooit schreef. Ze lette zorgvuldig op de lichamelijke belasting van haar puppy en als het spel tussen pup en zoon iets te wild werd naar haar smaak, maande ze haar zoon tot zelfbeheersing: "Voorzichtig!" Waarop haar zoon antwoorde "Hij doet zelf ook niet voorzichtig!"
Jip vraag ik eigenlijk hetzelfde. De puppy's vinden het geweldig als ze grote kuilen graaft en doen in het geheel niet voorzichtig met haar. Jip moet 'de verstandigste' zijn. Dat is best een lastige vraag! (maar ze doet het heel knap!)

Toen de puppy's weer naar bed waren gebracht hebben we even de tijd genomen om met Daantje en Jip een kop koffie te drinken in het zonnetje. D.w.z. wij koffie, zij een kluifje, dat hadden we wel verdiend. Daantje lag languit op de koele tegels te genieten van het niksen, zoals wij dat deden in de tuinstoelen met onze neuzen in de zon. En Jip stormde ondertussen heerlijk in en uit het puppytentje... Even alle remmen los!

https://youtu.be/50WjLdLtorM
 

30-03-2019
Jip heeft al snel een oplossing bedacht om naar blije opwinding te kunnen ventileren binnen de lastige regels die ik gesteld heb ten aanzien van haar zelfbeheersing rondom de puppy's en het pretpark: lekker graven in de zand-/ballenbak!
De puppy's vinden het bere interessant!
 
28-03-2019
(II)

Oei, we zien een pup aan de andere kant van de schutting door de buurtuin lopen! Tralalala…. Hoe komt die daar?? Ik roep: "Puppy, puppy!". Pup huppelt vrolijk naar de schutting terug en vindt gelukkig vlot de doorgang naar huis, pak van mijn hart.
Er blijkt een stukje van een schuttingplank af, achter de roos. Precies groot genoeg voor de puppy's om zich er doorheen te kunnen wurmen.
Door mijn roepen, zijn de andere 7 puppy's attent komen kijken en hebben nu dus ook het gaatje opgemerkt waardoor broerlief de wijde wereld in trok. Nu willen ze allemaal door het gaatje naar de buurtuin... De één na de ander glipt onder de roos door, op avontuur.
 
28-03-2019
Vandaag - 5 weken oud - hebben de puppy's voor het eerst zonder hun mama buiten gespeeld. Heel eerlijk? Ze hebben haar niet gemist... Daar hadden ze helemaal geen tijd voor!


 

27-03-2019
Vandaag ging het puppypretpark open, geniet mee via de filmpjes!
- Om ervaring op te doen met nieuwe visuele prikkels en het langs het lijf en koppie voelen gaan van zaken in de omgeving, heb ik buiten vliegengordijnen opgehangen: https://youtu.be/DYhcn9H0Mic
- Natuurlijk mogen speeltunnels niet ontbreken, al was het alleen al om de lol die ze er aan beleven!https://youtu.be/yXaaKTZZHQY
- Maar ook een tentje, een 2e speeltunnel, een ballenbak en rammelende flesjes zijn aan de rdre speltoestellen toegevoegd. Wat een feest! https://youtu.be/UdyjZHJKNcI
 
26-03-2019
Alle puppy's slapen en de maaltijd staat (voor een eerlijk beeld op film, al op FB, maar volgt zsm ook hier) nog in de keuken. De puppy's weten dus van niets wanneer ik het fluitsignaal laat horen wat vooraf gaat aan hun maaltijd (en t.z.t. gebruikt kan worden als hier-kom signaal). De blije verwachting bij het geluid is groot genoeg om hen te wekken, doen opstaan en verheugd komen. Over een poosje zal ik het ook in de tuin gebruiken en hen daar ruiterlijk belonen voor hier-komen. Aan de toekomstige baasjes natuurlijk om dit t.z.t. verder uit te bouwen (goed timen en blijven belonen!)
 
25-03-2019

De puppy's slapen in de ren. Ik vul hun eetbakjes met een maaltijdje (Carnibest). Sinds gisteren krijgen ze 2 maal daags en zo bouwen we de frequentie en portie rustig verder op.
Ik zet de 8 gevulde bakjes op hun grote bench en loop terug naar de keuken om al vast koffie te zetten voor ik ze ga voeren. Ze slapen toch nog.
Terwijl ik koffie in de filter schep hoor ik plotseling gekrijs uit de woonkamer. Wat kan er aan de hand zijn? Allerlei zorgelijke opties passeren mijn gedachten, dus ik ga kijken.
Zowel in als buiten de bench staat een klein dametje, kennelijk gewekt door de etensgeur, languit gerekt tegen het gaas op te krijsen dat ze er niet bij kunnen...
Geen prettig geluid en zeker niet op dit uur (voor de buren). Maar ik voel me alleen maar trots en blij, dat ze al zo goed en snel hebben weten te traceren waar de geur vandaan komt. Knappe neusjes!
 
24-03-2019
(II)

Een mooie puppydrol op het puppytoilet doet me de woonkamer uit stinken. Ik haast me naar de ren om 'm op te ruimen. Wat kan zo'n klein drolletje een geur te weeg brengen!
De pups slaan geen acht op het drolletje, spelen onverstoorbaar verder. Ik dweil gelijk een plasje op wat naast het toilet gedaan is en haal een doekje vloeibare zeep op het vinyl. 8 Opgewonden neusjes dringen zich rond het gedweilde vinyl "Joh wat ruikt ik nou? wat is dat??" De subtiele, frisse geur van zeep blijft hun interesse hebben, een stinkdrol lijkt ze volledig te ontgaan.
Ze spelen de onschuld zelve of ze snuffelen net als ik liever aan zeep
 
24-03-2019
Iedere ochtend na het verschonen van de ren, krijgen de puppy's nieuwe speeltjes. Daar hebben ze veel oog voor, nieuwe speeltjes worden onmiddelijk met extra plezier in gebruik genomen!


 
23-03-2019
(II)

Toen ik vanavond even op de bank zat klonk er ineens een hoop opwinding uit de puppyren. Toen ik opzij keek om te zien wat er aan de hand was, zag ik Daantje voor het gesloten deurtje staan. Dat bleek echter niet de reden van hun opwinding. Daan had voedsel voor hen opgebraakt. "Als de baas mij niet toe staat het in de ren te brengen, dan braak ik wel tegen de ren aan". Ze heeft de afgelopen week meermalen die wens gehad, maar dan wist ik haar tijdig te weerhouden. Ditmaal had ik het even niet zien aankomen.
Daantje was bezig het 'puppyvoer' richting ren te likken. Het was nadrukkelijk geen poging tot oplikken, maar verschuiven. Inventief, maar ik voelde op dat moment weinig ruimte om dat te waarderen, want vond het vooral erg smerig.
Als de wiedeweerga heb ik voorkomen dat ze het voedsel succesvol door het puppypaneel wist te duwen, naar haar gretige kinderen die hun neusjes al door het gaas staken. We zijn de vaste voeding van de pups rustig aan het opbouwen, zodat de darmen daar kalm aan kunnen wennen (gaat goed!) een hele grote berg ineens past daar niet bij...
Vies praatje, maar ik wilde het toch even delen, want het schetst voor mij wel hoe intens veel Daantje haar best doet als moeder. En hoe actief ze is met de hele ontwikkeling van haar kroost bij alle stappen die ze maken.
 
23-03-2019
De puppy's zijn vandaag voor de tweede keer even buiten geweest. Enkele van de puppyspeeltoestellen - bedoeld om ze een wat bredere ervaring op te laten doen met geluiden, visuele prikkels en bewegende ondergrond, maar ook om meer zicht te krijgen op de onderlinge verschillen tussen de puppy's - zijn al neergezet, waarmee ze meteen al een beetje kennis gemaakt hebben.
Ze slapen als een roos!




 
22-03-2019
(II)

Filmpje van eerste keer buiten spelen, wat zijn ze dapper!https://youtu.be/iaiaDy5u35k
 
22-03-2019
De puppy's hebben vanaf vanmorgen een nieuw puppytoilet. Voor het eerste nest legde ik oude kranten neer bij wijze van puppytoilet. Dat was toen (ca. 11,5 jaar geleden) heel gebruikelijk én natuurlijk heel fijn dat het gratis is. Maar ik vond het erg glad voor ze om over te lopen, de pootjes gleden alle kanten op.. En het duurde ook niet lang of ze renden met z'n zevenen vrolijk met de kranten in de rondte zodra ik nieuwe neer legde. Hop, weg was het 'toilet'... Flatcoated pups en een toilet van krantjes, ik vond het geen handige combi.
Voor het vorige nest kocht ik dus ca.2 meter breed puppypad-houders om als puppytoilet te dienen. Dat voldeed uitstekend, tot ze ca. 6 weken waren. Toen kwamen ze op het idee om op de puppypads te kauwen en er stukken af te scheuren. Het is geen materiaal wat je wilt laten opeten, dus al gauw moest ik me gewonnen geven en volgde een nieuwe reeks (komische, maar succesloze) experimenten met alternatieven.
En voor het huidige nest kocht ik dus opnieuw ca. 2 meter puppytoiletjes, welke speciaal bedoeld zijn om pups het slopen van puppypads onmogelijk te maken en waarmee andermans ervaringen goed lijken.
Nou was mijn theorie om - nu ik ze toch heb - de pups aanvankelijk de eerder gekochte pad-houders te laten gebruiken. Die zijn letterlijk wat laagdrempeliger en in de werpkist hadden ze het pad-materiaal al als toilet leren kennen. En als ze dan tegen de 6 weken zouden zijn, wilde ik die vervangen door de Flatcoatedpup-proof puppypad-houders: dan waren ze ruimschoots gewend aan de plek van die toiletjes, dus de overstap naar een rooster over de puppypads moest dan ook wel gaan. En ook een drempel mag tegen die tijd geen probleem zijn om toch netjes op het toilet te gaan. Tot zo ver de theorie...
De afgelopen dagen - nog geen 4 weken oud - begonnen diverse pups al aan de puppypads te trekken, dat liet zich nog oplossen middels afleiden en wat anders aanbieden om mee te spelen, maar deed me al vermoeden dat we de 6 weken niet gingen halen. Gisteren (exact 4 wkn oud) gingen 2 pups er schouder aan schouder met een heel toilet (incl. houder van 60x60)
vandoor. Nou, als ze die lol eenmaal ontdekt hebben...
Dus vanmorgen hebben we de toiletjes vervangen, of beter gezegd, is het onderzoek gestart naar het werkelijk flatcoatedpup-proof zijn van onze nieuwe serie toiletjes..


 
20-03-2019
(II)

Morgen worden de puppy's 4 weken. Vanaf die leeftijd mogen ze vaste voeding eten. Tot die leeftijd kunnen de darmen nog lekken en verhoogt het al eten van vaste voeding de kans op voedselintoleranties op een latere leeftijd.
Ik heb vreselijk uitgekeken naar de leeftijd waarop ze mogen gaan eten. Niet alleen omdat het de moederhond spaart dat ze hen beetje bij beetje minder melk hoeft te geven, maar zeker ook omdat het ontzettend leuk is ze te zien smullen!

Zojuist heb ik ze hun eerste vaste voeding gegeven. Puppy's moeten nog een goede darmflora opbouwen. Een natuurlijke bevalling en natuurlijk ook de moedermelk dragen daar aan bij. Verse voeding is een andere belangrijke manier om te zorgen dat hun darmflora straks goed wordt. Dat is voor ieder levend wezen een belangrijke basis voor de algehele gezondheid, maar bij honden misschien nog wel meer, gezien hun smerige gewoontes...

De allereerste maaltijd hier bestaat uit tartaar. Dat is een mooie opbouw naar hun uiteindelijke voer (Carnibest). Ik verwachtte, maar hoopte ook dat de puppy's net zulke enthousiaste eters zijn als Daantjes eerdere nest en dat bleek het geval. Zonder tekst of uitleg, zonder aanmoediging of competitie in te zetten, smikkelden ze alsof ze nooit anders deden met plezier hun eerste maaltijdje schoon op!

Het is een beetje behelpen om 8 puppy's hun eerste maaltijd te voeren én die te willen filmen, maar het grootste deel staat er op.
Ik ben begonnen met het laten horen van een fluitsignaal. Dit fluitsignaal zal de komende weken voor de pups gaan betekenen "De maaltijd wordt geserveerd!!" En daardoor er toe leiden dat ze op dat signaal rap naar me toe komen. Datzelfde signaal kan dus t.z.t. gebruikt worden als hier-kom commando tijdens wandelingen en training. Vandaag had dit geluid natuurlijk nog geen enkele betekenis.
Het gegeven fluitsignaal vooraf verklaart meteen mijn merkwardige manier van praten. Macht der gewoonte vanuit training, heb ik de fluit al die tijd tussen mijn tanden gehouden...

Omdat de pups net lagen te slapen, start het filmpje pas na het wekken van de eerste 4. Ik had aanvankelijk immers even mijn beide handen nodig, want wil ze ongeveer gelijktijdig aan de maaltijd hebben, zodat ieder z'n eigen bakje kan leeg eten.
Gebruikelijk wek ik ze natuurlijk niet voor de maaltijd, maar kwaad kan het ook niet, hun moeder doet niet anders.
De smulpapen hebben het zich goed laten smaken! Dat vlees hondenvoer is behoeft ze niet uitgelegd te worden.
Op dit moment krijgen ze slechts eens per dag vaste voeding, zo kunnen hun darmen daar rustig aan wennen. Het aantal maaltijden wordt rustig opgebouwd naar tenslotte 4 per dag.

(link van filmpje volgt zsm!)
 

20-03-2019

Nageltjes knippen, het is al weer enkel dagen geleden en werd weer tijd... De nagels niet te lang laten worden is niet alleen goed voor de huid van mama, maar ook voor de ontwikkeling van gezonde voetjes. Dus ditmaal weer voor- én achterpootjes.
Inmiddels kan het gelukkig met een kattennagelschaartje, dat vind ik toch wel veel prettiger werken. En de pups maken er gelukkig geen van allen een drama van.
De helft van de pups lag al te slapen en dat is het moment dat ik hun nagels knip, als ze lekker loom liggen te dutten. Dat gefrunnik aan hun voetjes vinden ze dan wel gezellig en ze liggen dan mooi stil😉
Zoals gezegd, de helft sliep, dat was het goede nieuws. De andere helft sliep nog niet en vond het bere gezellig dat ik in de ren kwam liggen. Enige nieuwsgierigheid en bemoeizucht is hen niet vreemd! Dus terwijl ik me zachtjes over hun slapende nestgenootje boog, een voetje tussen mijn vingers nam en nageltjes knipte, stampten zij vrolijk over de manicure klant heen en weer. "Wat doe je? mag ik dat ook? laat mij maar even!"
Ik zou hier een stukje van kunnen maken over het belang van timing binnen training😄 Maar slechte timing kan ook leiden tot een hoop lol (als je je eigen slechte timing erkend). In dit geval vond ik het naast onhandig minstens zo grappig en gezellig. Niet in de laatste plaats omdat de slapende pups slechts wat kreunden over hun nog wakkere, lompe maatjes en ondanks alle reuring ontspannen bleven mee werken. Och en ook de eerst nog wakkere stampertjes vielen vervolgens natuurlijk één voor één in slaap, om daarna ook gemanicuurd te worden.
 
19-03-2019
De werpkist heeft plaats gemaakt voor benches


 
18-03-2019

Het is in alle drukte van een nestperiode bijna niet te doen om een beetje fatsoenlijk voor jezelf te zorgen. We koken dus steeds voor meerdere dagen, zodat we ook zelf gezond eten.
Terwijl het 8-tal lekker ligt te slapen, staat mijn moeder in de keuken een kippetje te braden. Plotseling - als door een wesp gestoken - lopen er 8 verdwaasde pups slaapdronken door de ren, neusjes langs de grond.. "Huh, kip?? ruik jij dat ook? hebben we gebraden kip??"
 
   
15-03-2019
Filmpjes van Jip, de dino en de puppy's:
- https://youtu.be/bjIDpH-O8ls
- https://youtu.be/rLO8EQ0yQYs
 
15-03-2019

Toen Daantje vanmiddag na een maaltijd de ren in wilde, leek me dat een prima plan. Het was de hoogste tijd voor een slok warme melk! De puppy's werden er graag voor wakker en hobbelden hun mama blij tegemoet. Nog nét op tijd kon ik Daantje er van weerhouden haar maaltijd voor de pups op te braken...
Het is weer begonnen, de leeftijd waarop Daantje hen wil overzetten op vaste voeding. Het lijkt hand in hand te gaan met het doorkomen van hun tandjes.

Dit is een nog van de wolf afkomstige wijze van het spenen van pups (welpen). De moeder braakt haar eigen ('gemalen') maaltijd voor hen op. Hoe goed bedoeld ook, als mens vind ik dat natuurlijk smerig, dus ik voorkom het graag. Daarnaast kan ze haar eigen maaltijd goed zelf gebruiken en is er geen enkele noodzaak die aan hen af te staan. Bovendien is het voor pups gezonder pas vanaf 4 weken vast voedsel te gaan eten, dus ze blijven nog een weekje volledig aan de moedermelk.

Ik verheug me wel ontzettend op het gaan voeren van vast voedsel. Als ik de puppy's tegenwoordig op de puppyweegschaal zet, leg ik er een hondensnack op om te voorkomen dat ze van de weegschaal springen. Ze vinden de geur al bere interessant, dus ik denk dat het net zulke smulpapen worden als Daantjes eerdere (B) puppy's!
 
14-03-2019
Jips 1e bezoek aan de puppyren:
- https://youtu.be/E1U0rxWJu_A
- https://youtu.be/-UI1DAEvjkU
- https://youtu.be/-BLM55-Q5Vw
 
11-03-2019
(III)

Wat een keet nest!

11-03-2019
(II)

Het moet me toch eens van het hart.. Er bestaan veel onderzoeken naar vroege neurologische stimulatie. Onder de namen 'Super Dog'- en 'Bio Sensor' programma is daar veel over te lezen. Deze programma's stellen pups bloot aan allerlei 'stress' ten behoeve van hun ontwikkeling.
Ik heb mij er over verbaasd dat deze programma's zouden bijdragen aan de ontwikkeling van een pup, omdat de zaken die een pup hierin ondergaat onder normale (huiselijke) omstandigheden zich vanzelf voor doen. Zij het dan niet gestructureerd en met een stopwatch. Dus met welke kennel-omstandigheden worden de 'behandelde' pups dan vergeleken wanneer men stelt dat deze zich beter ontwikkelen..?
Inmiddels zijn er ook volop tegen geluiden te vinden. De geclaimde resultaten waren (zoals dat niet zelden verloopt bij onderzoek) voorbarig en onderzoekers stellen nu zelfs dat het negatief resultaat gegeven heeft.

In de nestperiode zoals pups dat hier beleven zijn situaties zoals je die de pups binnen zo'n programma zou moeten laten beleven zaken die ze van nature ondergaan. Je tilt ze op om ze te wegen en houdt ze daarbij even rechtop om hun koppie te bekijken (en een knuffeltje te geven). Tijdens het wegen zijn ze even uit de extra verwarmde werpkist. Om mama, als ze moe is van al haar zorgtaken, te steunen, pakken we haar kroost soms tijdens de wasbeurt voor haar op en houden het op de rug en zij, zodat ze niet kunnen 'ontkomen' aan haar goede zorgen. Daantje vindt het reuze gezellig als we haar zo assisteren. De puppy's bewegen zich over vetbed, wat hen daarbij onvermijdelijk tussen hun teentjes kriebelt. Ze rollen zoekende naar een speen over elkaar heen en glijden en buitelen na het beklimmen van hun (liggende) mama naar beneden, niet zelden met hun koppie naar beneden. Als ze op elkaar gepoept hebben tijdens kort verblijf in een mandje, t..b.v het verschonen van de werpkist, worden ze schoon gemaakt met een natte doek. Ook hun mama poetst ze natuurlijk nat, wat ze ongetwijfeld tijdelijk iets doet afkoelen. Naast het vetbed is een stuk vloer zonder 'vachtje' en in de 'mand' waar ze wachten op de verschoning ligt een 3e materiaal (fleece).
Temperatuurswisselingen, nattigheid, structuren, posities... het komt allemaal volledig vanzelf op dagelijkse basis in hun leven voorbij.

Een variant op deze programma's brengt de pups gestructureerd in aanraking met verschillende geuren, ten behoeve van de ontwikkeling van hun reukvermogen. Ook daarbij vraag ik me af hoe de onderzoekers eerder pups groot brachten (deden ze dat überhaupt ooit?). Pups die in huis opgroeien worden namelijk vanzelf bloot gesteld aan allerlei geuren. Uiteraard die van elkaar, maar ook de voeding die mama eet (Daantje wast en voedt haar puppy's direct na iedere maaltijd die ze zelf krijgt, dit is voor haar kennelijk een heel natuurlijk reactie op gegeten hebben), kookgeurtjes van de maaltijden van de fokker, diverse schoonmaakmiddelen, schone vetbedden, handen (voorbeeld: mijn moeder hurkte gisteren na de lunch even in de werpkist, opwinding al om! ze bleek zojuist een broodje salami gegeten te hebben..) & voeten, een sinaasappeltje schillen terwijl je naast de werpkist zit te kijken naar de slapende puppy's doet hun koppie ineens omhoog gaan...

Als we een (goede) moederhond de ruimte geven om onder huiselijke omstandigheden voor haar pups te zorgen en zelf gezonde voorwaarden bieden waaronder ze die taak kan volbrengen, dan is er m.i. vanzelf een uitstekende (beperkte) mate van 'stress' - ik zou het liever 'avontuur' noemen - versus alle nodige veiligheid en rust om tot een gezonde ontwikkeling te kunnen komen van de in aanleg aanwezige eigenschappen.
 

11-03-2019

Ik heb het geturfd. Daantje eet momenteel tenminste 10 maaltijden per 24 uur, met een totaal van tenminste 7,5 x haar reguliere dagportie. Daar voeg ik ca. 7 dessertlepels DuoDog paardenvet per dag aan toe, puur en alleen om (gezonde) extra calorieën toe te voegen. En tussendoor een eitje en dat soort dingen, want ze zou de hele dag wel kunnen eten.. (en dat mag ook wel, maar middels spreiding en dosering voorkom ik diarree).
Alle voeding zet ze om in puppymelk. Als ik het omreken, eten de puppy's op dit moment indirect zo'n 450 gram carnibest per pup per dag én een dessertlepel paardenvet. Dat is ongeveer hun eigen omvang!
 
10-03-2019

"Jahoeoeoe, aan tafel, aan tafel, ons ontbijt is klaar!!"
De puppy's (17 dgn) kunnen inmiddels ook bij de spenen als Daantje nog staat en begrijpen al dat ze daarbij het wandje van de kist kunnen benutten om er steviger voor te staan.

(je ziet ineens heel duidelijk hoe mooi het is om te leren even te wachten tot iedereen aan tafel zit, de kok een compliment te maken over hoe lekker het er weer uit ziet en elkaar eet smakelijk te wensen voor je begint te eten, als moederhond is het serveren van de maaltijd een ondankbaar klusje..).


 

09-03-2019
(II)

Ik slaap nog beneden naast de werpkist. Niet omdat ik nog pups moet 'redden', maar omdat Daantje zó veel eten moet om voldoende melk te kunnen maken, dat ze 's nachts ook een keertje uit moet. En dan doen we in één moeite even een voeding voor de pups. In haar eentje heeft ze daar 's nachts niet zo veel zin meer in, dan gaat ze liever meteen weer lekker slapen, maar samen vindt ze dat wel gezellig. Kortom, het is wel zo makkelijk om beneden te slapen. En het is geen straf he, om voor je je ogen dicht doet dit tafereel te zien 🥰

Na het weekend zetten we de ren neer, dan verhuist mijn bedje (want da's niet goed voor je matras, in een puppyren liggen


 

09-03-2019

Ik zou willen dat ik even kon 'spieken' in de nabije toekomst.. Dit is de eerste keer dat ik een 2e nest fok met dezelfde moederhond en ik was (ben) dus ontzettend benieuwd welke overeenkomsten en verschillen er zouden zijn.
Ze zijn slechts 2 weken oud, maar er zijn nu al zo veel verschillen! Maar stuk voor stuk kan ik ze nog niet plaatsen in eventuele toekomstige verschillen, dat maakt me razend nieuwsgierig!
 
08-03-2019
En dan ineens is het zo ver, het moment dat ik denk "Als ook Daantje akkoord is, mag Jip wel op kraambezoek..".
De puppy's zijn sterk en vitaal, mama Daantje maakt het ook goed en ze hebben de tijd gekregen om een relaxte start te maken samen. Dat is geen behoefte die Daantje aan geeft, zij is eigenlijk vanaf het eerste moment een ontspannen moeder, maar ik koester dat liever dan de grens op te zoeken.
Over een week start het reguliere kraambezoek, een ander mooi onderdeel van de socialisatie is m.i. het kennis maken met Jip. En daarvoor leek me de tijd wel rijp.
Terwijl Daantje lag uit te rusten buiten de kist, opende ik het hek dat de woonkamer scheidt in zithoek en 'kraamkamer'. Jip stond aarzelend achter het geopende hek en keek naar Daantje. Daantje opende haar ogen en keek oplettend. Ik had gedacht dat Jip er in mocht, maar begon zo waar even te twijfelen over Daantjes akkoord. Maar nadat Jip haar vriendin even had staan taxeren, stapte ze door het open hek en gaf haar een paar ferme zoenen op haar oor. Daantje legde haar hoofd neer en Jip beende doortastend door naar de werpkist - "Jottem, het mag!" - waar ze zonder pardon in stapte om zich aan de 8 puppy's voor te stellen.
Ik heb er even om staan lachen, wat een enthousiasme! En wat was Daantje er weer onbezorgd onder, ze bleef gewoon languit liggen, in het volle vertrouwen dat het goed ging. Toch besloot ik Jip na de eerste kennismaking nog even de regel te geven zich enigszins bescheiden/beheerst op te stellen door nog niet door de kist te banjeren. Al was het maar om haar duidelijk te maken dat de puppy's niet van haar zijn en ze 'op bezoek' is. Ze verliest haar zelfbeheersing natuurlijk wel eens als ze over de rand van de kist met hen knuffelt en dat geeft ook niet, maar in de zoogperiode wil ik het nadrukkelijk Daantjes kraambedje laten zijn, waar Jip op bezoek is. Over 2 weekjes mag ze volop suikertante en babysit zijn.


 
07-03-2019
(II)

Gewapend met een nagelknippertje kruip ik door de werpkist voor al weer de 3e nagelknipbeurt. De puppy's hebben net een warme maaltijd gekregen van hun mama en zoeken nu een plekje om uit te gaan buiken. Ze werken ontspannen mee aan mijn manicure behandeling. Bezig met het 2e voetje van een super leuk gepassioneerd meisje, wiens voetje slap op mijn vinger ligt terwijl ik de puntjes van de nageltjes knip, onderbreek ik het knippen verontrust en kijk aandachtig naar haar buikje. Ademt ze nog wel? Gelukkig, 'ze doet het nog'! Van vuurvreter naar chillkous.



 
07-03-2019

Na het verschonen van de werpkist volgt altijd weer een tafereel van 8 met hun neusjes aan de grond door de 'nieuwe' werpkist zwalkende pups. "Goh, wat is dit voor vetbed? waar komt die ineens vandaan?"

De oogjes zijn sinds gisteren wijd open, het is een super schattig gezicht, maar ze lokken om in de lens te kijken is natuurlijk nog niet mogelijk. Zicht en gehoor moeten zich nog ontwikkelen. De komende weken zal dat allemaal gaan komen.
 

06-03-2019
De tafelmanieren zijn om te janken. Aanvankelijk leek dit 8-tal iets beschaafder dan hun 11 voorgangers uit 2017, maar dat was maar schijn. Ze hoeven iets minder te dringen, maar van fijngevoeligheid, netjes eerst je eigen 'bordje' leeg eten en dat van een ander respecteren is geen sprake als ze aan mama's speen verse pap drinken. Ik zou toch behoorlijk mot krijgen met m'n gezinsleden als ze steeds weer mijn bord voor m'n neus zouden weg trekken zodra ze het hunne leeg hebben of zelfs al eerder. Maar dát moet ik ze wel na geven, ruzie maken doen ze niet. Er volgt gewoon een stoelendans tot iedereen weer tevreden een nieuw plekje gevonden heeft. Eerlijk alles samen delen.

 
 
05-03-02019
(II)



 
05-03-2019
De puppy's 'lopen' nu 2 dagen en het gaat al steeds beter! Ook hebben ze inmiddels hun oogjes open, maar het is goed zichtbaar dat ze daarmee nog niets zien.

 
04-03-2019
BLIJ MEE!
* Ons favoriete puppy testteam is weliswaar verhinderd in april, maar 'k heb een ander super leuk team bereid gevonden de puppytest af te komen nemen.
* De overburen zijn wederom bereid me hun achtertuin ter beschikking te stellen voor de puppytest en hun katten die dag binnen te houden. Ruim, veilig, goed bereikbaar.. Ideaal!
* Iemand die daar veel deskundiger in is dan ik zelf, is graag bereid de puppy's t.z.t. te komen beoordelen op exterieur! Ze zijn natuurlijk alle 8 mooi, maar het is altijd leuk om te weten hoe een combinatie (ook op dat gebied) heeft uitgepakt en welke geschikt is voor een 'miss verkiezing' en wie gewoon het knapste meisje van de klas is
 
03-03-2019
De pups zijn 10 dagen en hun oogjes gaan open, ik heb de eerste kiertjes gezien!
Ze oefenen vandaag met lopen. Als 8 dronkenmannetjes zetten ze zwalkend poot voor poot naar voren, om na enkele stappen om te vallen en weer op te staan, zo leuk!
Liggend in de werpkist, tussen 8 slapende babyhondjes, heb ik van 8x4 voetjes opnieuw de scherpe puntjes van de nageltjes geknipt.


Teefje groen manipuleert in het geniep de temperatuurweergave in de werpkist.
 

01-03-2019
(II)

Onze kleine wondertjes, 8 dagen oud. De man met focus, de harde werker, de zelfstandige, Gijs, het vuurvretertje, het gezelligheidsdier, de relaxte en de opvallend onopvallende. Ik ben zo benieuwd hoe ze zich zullen gaan ontwikkelen!


 
01-03-2019
Toen ik mijn 1e Flatcoated kocht, kon de fokker de roepnaam nog laten opnemen in zijn stamboomnaam. 'Allianties Braveheart Floris' heette hij, voor vrienden 'Floris'.
Tegenwoordig moeten de stamboomnamen veel eerder worden door gegeven aan de Raad van Beheer en is het afwachten van alle roepnamen dus niet meer mogelijk. Bovendien wordt de stamboomnaam gekoppeld aan de pup op het moment van chippen. Omdat chippers in een ruime regio werken en de te chippen nesten dus zo efficiënt mogelijk moeten plannen, is het niet meer mogelijk dat ze kort na de puppytest komen. Het kiezen van een specifiek stamboomnaam voor je pup zou dus ten koste gaan van het benutten van de gehele nestperiode om te observeren wat de onderlinge verschillen tussen de pups zijn en welke pup (dus) het beste past bij wie.
Lang verhaal kort: de stamboomnaam staat geheel los van de roepnaam die ieder zelf kiest voor z'n maatje.
De stamboomnaam zoals ik ze aan vraag bestaat uit de kennelnaam ('Knights of the Pearls' maakt duidelijk wie de pup gefokt heeft), een engels woord met allen dezelfde beginletter (zodat ze in een stamboomboek vanzelf bij elkaar terecht komen) en de roepnaam van de mama, want de mama verdient ook een vermelding!
De stamboomnamen zijn aangevraagd & betaald. Zodra deze goedgekeurd zijn, zal ik ze bekend maken.






 
28-02-2019
(II)

Ik moest vanmiddag even naar ons toekomstige thuis, waar hard geklust wordt, om wat vragen te beantwoorden waarmee ze weer verder kunnen. Tijdens mijn afwezigheid paste mijn moeder op de puppy's.
Die hadden braaf hun nieuwe prestatie bewaard voor mijn thuiskomst: op het moment van binnenkomst brak er 'poep kwartier' aan. Diverse puppy's moesten ineens nodig poepen en daarbij deden ze een poging dat aan de rand van de kist te doen, naast het vetbed. Zo mooi hoe ze van nature de wens hebben om hun nest schoon te houden, zelfs al maanden voor ze hun sluitspier kunnen leren beheersen! Flatcoateds zijn viespeuken, maar zo bezien zo veel zindelijker dan mensenkinderen (dus wijzelf) van nature.
Om tegemoet te komen aan die wens en kwaliteit, gaan we weer stroken puppypad neer leggen aan weerszijden van het vetbed, zodat ze al vast wennen aan dat materiaal als 'toilet'. Als over enkele weken de ren voor ze wordt neergezet, zullen daarin 'puppytoilets' staan, met vocht opnemende 'pads' (gelijk aan onderleggers, zoals de apotheek die verkoopt) om hen binnen hun mogelijkheden al wat zindelijk te maken. Echt zindelijk worden ze natuurlijk pas als ze straks één op één met hun baasje steeds tijdig buiten gebracht worden én (enige tijd later) hun sluitspier ook kunnen gaan beheersen.

 
28-02-2019
De puppy's zijn vandaag 1 week oud en hebben hun geboortegewicht verdubbeld, hoera!

Puppy's hebben na de geboorte een lichaamstemperatuur van ca. 35,5 graad (een volwassen hond 38-39) en kunnen deze niet zelf voloende hoog houden. Om die reden is het belangrijk om de werpkist goed te verwarmen middels bijv. een warmtelamp én daarnaast ook de omgevingstemperatuur (de woonkamer dus) 24/7 extra warm te stoken.
Na de eerste week mag de temperatuur langzaam een beetje afgebouwd worden en dat is ook te zien aan het gedrag van de puppy's. Aan weerszijden van het vetbed in de werpkist is een strookje kale bodemplaat. Wanneer ze hier per abuis op terecht kwamen, tijgerden ze snel terug naar het warme vetbed. Sinds gisteren zijn er pups die soms juist die plaat opzoeken om even (deels) op de iets koelere bodemplaat te liggen in plaats van op het warme kleed. Van de week zal ik de warmtelamp dus op een iets lagere stand gaan zetten.
Ook zullen de komende week (op de leeftijd van 10-14 dgn) de oogjes open gaan! Dat betekent natuurlijk niet dat ze ook al goed kunnen zien, dat heeft wat tijd nodig.

En er zijn meer ontwikkelingen: Ik moest vanmiddag even naar ons toekomstige thuis, waar hard geklust wordt, om wat vragen te beantwoorden waarmee ze weer verder kunnen. Tijdens mijn afwezigheid paste mijn moeder op de puppy's. Die hadden braaf hun nieuwe prestatie bewaard voor mijn thuiskomst. Op het moment van binnenkomst brak er 'poep kwartier' aan. Diverse puppy's moesten ineens nodig poepen en daarbij deden ze een poging dat aan de rand van de kist te doen, naast het vetbed. Zo mooi hoe ze van nature de wens hebben om hun nest schoon te houden, zelfs al maanden voor ze hun sluitspier kunnen leren beheersen! Flatcoateds zijn viespeuken, maar zo bezien zo veel zindelijker dan mensenkinderen (dus wijzelf) van nature.
Om tegemoet te komen aan die wens en kwaliteit, gaan we weer stroken puppypad neer leggen aan weerszijden van het vetbed, zodat ze al vast wennen aan dat materiaal als 'toilet'. Als over enkele weken de ren voor ze wordt neergezet, zullen daarin 'puppytoilets' staan, met vocht opnemende 'pads' (gelijk aan onderleggers, zoals de apotheek die verkoopt) om hen binnen hun mogelijkheden al wat zindelijk te maken. Echt zindelijk worden ze natuurlijk pas als ze straks één op één met hun baasje steeds tijdig buiten gebracht worden én (enige tijd later) hun sluitspier ook kunnen gaan beheersen.


 
27-02-2019
(II)

Daantje is een super zorgzame, maar ook relaxte moeder. Ze voedt haar puppy's frequent en met alle geduld. En wast ze bij die gelegenheid grondig. Wie daar aan denkt te ontkomen heeft het mis.
De eerste dagen lag ze 24/7 in de kist, daarna had ze hoge nood aan wat rust. Nu ze een beetje bijgeslapen is, ligt ze weer graag lekker lang 'na te tafelen' bij haar puppy's voor ze pal buiten de kist even een momentje rust pakt. Daantje bewaart een prachtig evenwicht tussen bere goed voor de puppy's zorgen en tegelijkertijd zichzelf haar nodige pauze gunnen.
Ze is dan ook heel relaxed onder de piepgeluidjes die de pups maken als ze bijvoorbeeld in hun uppie naar de andere kant van de kist getijgerd zijn en daar aan gekomen niet alleen willen zijn: "Je zit in de kist, dus het zal vast wel mee vallen", Daan blijft lekker soezen. Of als ze elkaar onder gepoept hebben terwijl ik de kist verschoon en het daarna oneens zijn met dat ik ze even schoonmaak met een warme natte lap voor ze terug naar bed gaan: "Je zult het er wel naar gemaakt hebben". Daantje maakt zich geen zorgen om niks en heeft vol vertrouwen in dat het allemaal best op z'n pootjes terecht zal komen, ook zonder dat zij continu alles controleert. Een mama uit duizenden!



 
27-02-2019

reutje licht blauw


teefje roze


 reutje licht blauw en teefje oranje  /  teefje oranje en teefje roze
 
26-02-2019


De dagelijkse verschoning van de werpkist: waarom moeten puppy's altijd precies poepen als je ze even samen in een mandje zet, terwijl ze over elkaar heen kruipend een lekker plekje zoeken..??
(8 verongelijkte pups en vieze washandjes verder, kunnen ze weer terug naar bed)


 

25-02-2019
Hoewel pas 4 dagen oud, besloot ik de nageltjes van de puppy's vanmiddag te knippen. Net dat venijnige puntje er af, t.b.v. het velletje van hun mama wat ze acht-man-sterk 'masseren' tijdens het zogen, leek me fijn voor Daantje.
Ik ging het in 2 etappes doen, beginnend met de teefjes. Pal na het zogen, in tevreden ontspanning leek me een strategisch moment. Maar zo iets kan ook heel anders uit pakken.. Met net nieuwe energie tot zich genomen lieten ze weten - als echte dames - hun nagels graag te willen laten groeien. Met veel geduld is het gelukt ze te overreden, maar ik was blij dat ik voor de 2e helft van de puppy's een andere strategie wist te bedenken. De reutjes heb ik tijdens hun volgende maaltijd gemanicuurd. Liggend aan mama's buik, met hun gedachten volledig op de warme melk, gunden ze zich geen tijd zich te storen aan mijn nagelknipklusje. Alle 8 hebben ze weer mama-vriendelijke-voorpootjes
 
24-02-2019
(II)

De puppy's worden op deze leeftijd iedere 12 uur gewogen om hun groei zorgvuldig te volgen. Vanavond (3,5 dagen oud) zijn alle 8 de puppy's 50% gegroeid ten opzichte van hun geboortegewicht! SuperDaantje!!

Als je mama zó goed voor je zorgt dat je



met een grijns in slaap valt

en droomt over de heerlijke melk die zij je geeft.
 

24-02-2019
Op FaceBook staan inmiddels veel puppy fotootjes. Ik doe mijn uiterste best ook het dagboek op de website zo vaak mogelijk bij te werken. FB werkt echter sneller en bovendien kan ik dat vanaf mijn laptopje naast de werpkist doen, terwijl ik de website alleen vanachter de PC kan bijwerken. Het is dus wat lastiger 'even tussendoor' te combineren met de zorg voor de pups.

Een greep uit de foto's van de afgelopen dagen:

pal na de geboorte (21 feb)


de eerste ochtend wakker worden naast de puppy's, wat een prachtig beeld, mij lieve, blije Daantje met haar puppy's! (22 feb)


2 dagen oud (23 feb)


als mama een ommetje maakt (het rode schijnsel is van de warmtelamp)


als mama terug is, is het poetstijd!


3 dagen oud (24 feb)


 

21-02-2019
Vanaf gisterochtend 6 uur zijn we in touw, vannacht om 2.30 uur werd de 1e pup geboren. Alles wijst er op dat het nest nu compleet is, dus Daantje is lekker gewassen en de werpkist gesopt. Daantje is rustig en geniet van haar (Hollands welvaren) puppy's.
De geïnteresseerden in een puppy hebben natuurlijk persoonlijk bericht gekregen. Wij nemen nu even wat tijd om bij te komen. Voor nu alvast een paar fotootjes


 

20-02-2019
(II)

"Wat zou er in haar koppie om gaan?" werd er vanmorgen gevraagd. Nou, Daantje weet dat er puppy's komen, dát is inmiddels aangetoond, maar ze is vergeten waar ze vandaan komen...
Toen ik vanmorgen de warmtelamp even boven de met fleece bekleedde wasmand aan deed om de temperatuur al vast af te stellen, stond ze rap op uit de werpkist (waar ze inmiddels uit eigen beweging in is gaan liggen) en wierp een verheugde blik "Oh, zijn ze daar??" en toen we net terug kwamen van een klein wandelingetje, liep ze op een drafje naar de werpkist en keek vol verwachting in de kist en het er naast staande mandje om vast te stellen: "Nope, nog steeds geen pups..".
Daantje wacht op de ooievaar.
 
20-02-2019


Foto's en filmpje maken tijdens de bevalling doe ik niet. Gedurende die tijd ben ik volledig met Daantje bezig - niet persé actief, maar vooral ook qua aandacht & sfeer - en voor mij past het achter een camera kruipen daar niet bij.
Maar nu we nog rustig de tijd hebben, wel even wat fotootjes van de kraamsituatie. Het kan best nog tot morgen duren voor de bevalling begint, maar als het snel door zet begint het vanavond.

Eerder gebruikte ik een kant en klaar formulier voor alle pup (geboorte) info, maar dat was m.i. veel te uitvoerig en werkte daardoor niet praktisch. Nu hebben we dus een eigen checklist van zaken die we per pup registreren na de geboorte, in de volgorde waarin dat handig is, incl. een kopje 'bijzonderheden' voor eventuele andere zaken.

In een wasmandje met warm fleece kleedje, kruik en warmtelamp is het goed toeven als een volgende pup ter wereld komt. De pups daarin even apart leggen bij een volgende geboorte geeft mama en mij ontspannen de ruimte ons vrij te bewegen in de kist.


De werpkist heeft een zijwand die te halveren is, dat is makkelijk t.b.v. de verzorging, zeker ook gedurende de nacht, als ik vanaf mijn matrasje 'hand en spandiensten' moet verrichten om pups die zich tot hun eigen ongenoegen achter of onder mama hebben weten te wurmen weer terug te tillen.

18-02-2019
(III)

De allerlaatste voorbereidingen zijn gedaan: de werpkist gesopt, schoon vetbedje er in, warmtelamp geïnstalleerd, commodo ingericht, goede verlichting er bij... Als het eerdaags begint, zijn we er klaar voor.
Terwijl ik de emmer sop op de vloer zet en de honden samen in de voorkamer zet om op mijn gemakje de 'kraamkamer' te kunnen dweilen, vinden Merel en Jip het een prima moment om eens vreselijk te gaan keten samen. Ze keten veel vaker, maar vanavond zijn de wilde beren echt los, Merel is door het dolle! Waar komt die opwinding vandaan..? Tot mijn verrassing meldt Daantje zich daarop direct bij het hek richting 'kraamkamer': "Mag ik bij het dweilen liggen? Ze doen nogal wild..". Natuurlijk mag dat. Ze trekt zich werkelijk nóóit terug tussen ruig spel vandaan, maar loopt nu daadkrachtig uit de zithoek weg en ploft neer in de voormalige eethoek, onze kraamkamer.
Zo bijzonder te zien dat iedereen weet dat ze gauw mama wordt!

 
18-02-2019

(II)


Twee dagen geleden gaf Daantje aan dat ze een wandeling van 30 minuten per keer wel welletjes vindt, dus loopt ze niet langr 4x45, maar 4x 30m minuten. Sinds vandaag loopt ze bovendien langzamer. Maar vrolijk als altijd en een eetlust als moet ze een heel weeshuis voeren! Dit zijn de laatste loodjes...
 
18-02-2019
Wat is dat toch met aanstaande moeders en hun kraambed? Zo'n 17 jaar geleden had ik een kat - Renske - die kittens verwachtte. Ik had een mooie doos voor haar neergezet op een rustig plekje in de woonkamer. Daar had ze al gauw de charme van ingezien, dus de week voor de bevalling lag ze al veelvuldig in haar kraambed. Op een ochtend werd ik vroeg wakker met het onrustige gevoel dat ik naar beneden moest. Onder aan de trap stond mijn toenmalige Flatcoated Floris opgewonden te hippen. Opgetogen holde hij voor me uit, pendelend tussen mij en 'zijn' kittens. De mama had voor de bevalling haar zo geliefde kraambed verlaten en plaats genomen op mijn fauteuil, waar Floris (comfortabel op ooghoogte) e.e.a. met veel plezier en liefde had begeleid.
Daantje doet dat precies andersom. Die is dol op haar werpkist vanaf het moment dat de geboorte zich aankondigt en gedurende de hele nestperiode, maar voor die tijd vindt ze het een volkomen oninteressant ding (en daar heeft ze een punt..).

Al voor ik de werpkist neer zette had ik er pret om: Merel en Jip zouden 'm vast veel interessanter vinden dan Daantje. Zo was het in ieder geval vorige keer verlopen.
Daantje was er pas in geïnteresseerd geraakt op de dag van bevalling. Alsof ze al die tijd begrepen had dat dit een mooi kraambed is, dus waarom zou je daar in gaan liggen als er nog geen baby's zijn..?!
Ook dit maal stond de kist al meer dan een week onaangeroerd in de kamer voor ze er een blik in wierp. Niet omdat ze niet nieuwsgierig is, ze mag juist graag (letterlijk en figuurlijk) haar neus in andermans zaken steken, maar omdat het haar meteen duidelijk was: "Werpkist, maar ik ga nog helemaal niet werpen..".
Omdat ik al zo'n vermoeden had van het resultaat en me verheugde op dat beeld, legde ik gistermiddag een hele stapel vetbedden in de werpkist. Ik wees Daantje deze heerlijke stapel aan. Duidelijk om mij te plezieren stapte ze in de kist, nam plaats, keek me even aan met een blik van "tevreden zo?" en drentelde er weer uit "Ik ga echt niet al vast in een kraambed liggen nu ik nog andere dingen doen kan hoor!" Merel kwam aan hobbelen en sprong uitbundig in de kist: "Graven!!" Met een blije kop groef ze de kleden alle kanten op. Daantje stond er bij en keek er naar. Ik stond achter Daantje, met een grijns van oor tot oor, om mijn Merelmans, onze kip zonder kop, toen Daantje over haar schouder naar me om keek: "Echt he, die is niet goed hoor..".
Toen ik vanmorgen beneden kwam was de werpkist in gebruik: Merel en Jip hadden er vannacht samen in geslapen. De geschiedenis herhaalt zich.
 

17-02-2019
De officieel uitgerekende geboortedatum is aanstaande donderdag, maar de dracht is inmiddels ver genoeg gevorderd om het veilig te laten zijn geboren te worden. Daantjes wandelingen zijn terug gebracht naar 4 x 30 minuten, want dat vindt ze wel welletjes (en gelijk heeft ze, gezien haar enorme buik).
Ik ben bezig met het maken van gekleurde draadjes. Iedere pup wordt direct na de geboorte gecontroleerd op naveltje en gehemelte, maar ook gewogen en voorzien van een eigen kleur draadje ('halsbandje') ter herkenning. Middels die gekleurde draadjes - die later vervangen worden door halsbandjes - is de ontwikkeling per pup goed te volgen.
Mijn moeder en ik begeleiden de bevalling samen: ik houd me bezig met e.e.a. rond de geboorte, mijn moeder pakt de pup daarna van me aan, weegt en registreert voordat ik pup vervolgens bij mama aan leg. En samen binden we het touwtje vast, want dat is een priegelwerkje. Een heel fijne samenwerking en ook erg gezellig tussentijds, wat ik voor de mama ook waardevol vind: een ontspannen sfeer.
Merel en Jip kunnen alles zien vanachter een hek in de woonkamer. Ze kunnen dus precies zien wat er gebeurd, maar niet assisteren. Tijdens Daantjes 1e bevalling heeft Merel van begin tot eind alles aandachtig bekeken, onophoudelijk met het puntje van haart staart kwispelend. Jip was haar interesse eerder kwijt, maar ik vermoed dat ze nu ze weet wat puppy's zijn (en als groot puppyfan) er ditmaal geen seconde zal willen missen!
De werpkist staat inmiddels al een week in de woonkamer. Daantje moet 'm zich zeker herinneren, dat kan niet anders, maar schonk er tot gisteravond geen aandacht aan. Toen liep ze ineens, na de laatste wandeling, naar de kist en keek er een heel poosje (dromerig) in, voor ze zich omdraaide en op haar gebruikelijke plekje tussen haar vriendinnen ging liggen om te slapen...
 
14-02-2019
Vanavond exact 8 weken geleden hadden Daantje en Duke samen een erg leuke en even succesvolle date


 

11-02-2019
De afgelopen dagen hoor ik Daantje elke dag wel eens uitbundig dromen. Ze ligt binnensmonds te 'blaffen' terwijl ze met haar staart hard op de vloer kwispelt. Heel bijzonder, want dromen hoor ik haar eigenlijk zelden. Zou het door de puppy's komen, veroorzaken zij 'binnenpretjes'? Zouden die zo'n feest vieren dat Daantje - hoe kalm haar dag ook lijkt in deze fase van de dracht - inwendig wilde avonturen beleefd? Ik heb net mijn hand weer eens op haar buik gelegd en voelde ze zachtjes trappelen..


 

05-02-2019
Alles blinkt weer, het kleed maakte plaats voor het ruwe vinyl en de werpkist staat.
"Leegstand", besloot Jip onmiddellijk en kraakte de kist.
 
04-02-2019
Ach wat jammer nou.. ik zal het stofzuigen even moeten uitstellen


 

04-02-2019
Normaal gesproken zou ik de werpkist ca. 10 dagen voor de bevalling neer zetten. Om praktische redenen is het begin van de woonkamer metamorfose vanmorgen al in gang gezet.
Jippies bench is er uit, die is 1.20 lang dus dat ruimt op. Ook de eettafel is vanmorgen verhuisd naar de schuur van mijn ouders. De eetkamer stoelen idem dito, we willen straks immers niet op stoelen in de ren zitten, maar op het vetbed of lage krukjes tussen de puppy's!
E.e.a. heeft plaats gemaakt voor de commode. Daar zullen ze na hun geboorte en t.b.v. het volgen van hun groei op gewogen worden.
Van de week zal het kleed plaats gaan maken voor ruw vinyl, om de ren goed te kunnen schoon houden. En dan zullen we ook de werpkist gaan neer zetten, zodat Daantje die al vast weer een beetje 'eigen' kan maken.
Het voelt door deze stappen allemaal extra dichtbij!


foto mei 2017, ter illustratie van hoe het worden gaat
 

03-02-1029
Regelmatig denk ik "Had ik maar een filmcameraatje naast me paraat..". Sommige beelden zou ik zó graag willen kunnen delen! Zojuist was er weer zo eentje.
Ik heb vast al wel eens eerder verteld dat Merel al ruim voor de echo geregeld zeer aandachtig en geïnteresseerd aan Daantje snuffelde, exact als bij Daantjes 1e dracht. Merel ruikt de dracht al vanaf het meest prille stadium en houdt de ontwikkeling er van nauwgezet bij. Zojuist lag Daantje languit op haar rug, haar bolle buik omhoog, roze tepels in haar zwarte vacht. Een prachtig, erg 'zwanger' beeld. Merel kwam aan kuieren, boog zich aandachtig over de buik en besnuffelde die over de gehele lengte voor ze bij me op de bank kwam zitten. "En, wat denk je, wanneer komen ze?" vroeg ik haar. Als je zo'n neus hebt, heb je geen kalender nodig.
 
01-02-2019
Daantje is de afgelopen tijd wat minder gaan racen tijdens de wandelingen. Ik verkortte daarop onze dagelijkse losloopwandeling tot ca. anderhalf uur, want ze is van nature een formule 1, dus als ze minder raced is dat iets om naar te luisteren.
Vervolgens viel me op dat ze, wanneer we bij het bos waren aangekomen, kalm wachtte tot ze uit de auto mag, óók als ik met geopend portier mijn tas in pakte. Ze had niet zo'n haast om aan de wandeling te beginnen.
Twee dagen geleden deed ze nog wat rustiger aan en leek aan het eind van de wandeling blij te zijn dat het er op zat. "We gaan de duur van de wandeling verder terug brengen", beloofde ik haar. In conditie blijven is belangrijk, die heeft ze immers ook nodig bij de bevalling, maar een beetje maat houden is ook niet verkeerd!
Gisteren koos ik dus een route van ca. 50 minuten. Het is een route die we vaak nemen als we eigenlijk geen tijd hebben voor een échte wandeling, bijvoorbeeld als het al schemert wanneer we aan de wandeling beginnen. Na anderhalf uur kwamen we bij de auto terug. Niet omdat we verdwaald waren of wegens de gladheid, maar omdat Daantje er gaandeweg een 'zwanger tempo' in kreeg..
Het is welletjes met de losloopwandelingen. Ze gaat lekker met zwangerschapsverlof. Ze wandelt uiteraard nog alle dagen de nodige kilometers, maar niet meer in ons gebruikelijke straffe wandeltempo, maar wat relaxter en max. een uur per wandeling.
Volgende week komt Bofferd (Knights of the Pearls By Daantje) de honneurs voor haar waar nemen, hij gaat Jip vergezellen bij het rennen en keten.




 

31-01-2019
Wie hier niet mag ontbreken: mijn nieuwe vriend!
Bij de B-pups had ik er eentje die het allemaal wat zwaar vond, die hield het niet ononderbroken vol. Deze knapperd zag ik gisteravond voor het eerst, en is meteen gebleven.. Vannacht nog bij de honden in de woonkamer, vanmorgen kreeg hij z'n eigen plekje in huis. Hij gaat me binnenkort 2 maanden lang 24/7 bij staan in de verzorging van mama en pups. Dat is keihard werken, ook voor hem! Je relatie beginnen in zwaar weer is een stevige test, maar ik hoop hem aan het eind van deze beproeving, ca. half april, nog altijd zo leuk te vinden
30-01-2019
De afgelopen dagen zie ik Daantje steeds vaker in ongebruikelijke houdingen liggen. Zo lag ze vanmiddag met haar achterpoten naar achteren gestrekt op het kussen en de rest van haar lichaam op de vloer, waardoor haar buikje ruimte had in de holte tussen vloer en kussen...
Zo aandoenlijk dat ze het duidelijk begint te voelen en comfortabele houdingen bedenkt.
 
29-01-2019
Vandaag is Daantje dikker geworden! Mijn moeder en ik merkten het los van elkaar op.
Rondom de 42e dag, die is aanstaande donderdag, vindt een grote fysieke verandering bij een drachtige teef plaats. Vooral als ze veel pups draagt. Dat moet zijn wat we nu zien. Door de enorme uitzetting van de beide baarmoederhoornen vouwen deze dubbel, waardoor de aanstaande moeder ineens duidelijk zichtbaar drachtig is. Niet alleen haar taille is dikker, maar ook haar ribbenkast wordt nu wat ronder en als ze plat op haar zij ligt, heeft ze een 'vouw' in de lengte over haar buik. Het is heerlijk om te zien: ze groeien goed!


 

27-01-2019
De afgelopen dagen krijg ik regelmatig de vraag hoe het met Daantje gaat. Ik dacht juist "Laat ik het ook eens over iets anders hebben..", maar daar is niet iedereen het mee eens.

Met Daantje gaat het uitstekend! Ze voelt zich erg vrolijk, ze eet als een dijker, slaapt wat meer (haar lijfje werkt hard!) maar wandelt nog opgewekt en onverminderd mee. Aan ruig spel neemt ze uit zichzelf geen deel meer, ze voelt uitstekend aan wat wijs is. Maar als ze een trainingsgroepje bespeurd is haar wens een beetje rustiger aan te doen als sneeuw voor de zon verdwenen

Het is nog lekker rustig in huis. Nog ca. 3,5 week te gaan...


 

26-01-2019
Ik heb voor alle puppy eigenaren die dit leuk vinden, puppy jachttraining georganiseerd bij Mark and Go. De lessen zullen gegeven worden in het midden van het land (regio Hilversum) om het voor iedereen bereikbaar te maken.
In deze cursus wordt met veel plezier samen met nestgenootjes geproefd aan apporteren, neuswerk, waterpret en natuurlijk basis zaken als hier-komen.
De instructeur die dit verzorgen gaat is een kei in het begeleiden van voorjagers (baasjes) in het begrijpen wat er allemaal gebeurt tussen de oren van hun hond. Dat is de basis om te leren hoe je jouw hond kunt leren wat de bedoeling is. Bovendien heeft hij veel kennis van de toch wel afwijkende manier van doen/denken van de Flatcoated. Tijdens deze leuke en gevarieerde training leer je jouw puppy, diens talenten en minder sterke kanten goed kennen én hoe daarmee om te gaan, zodat je een goede combinatie gaat vormen samen!


 

21-01-2019

De C-puppy's zijn vanavond naar de kermis geweest. Daantje zwiepte haar lijf - terwijl ze op haar rug lag - uitbundig van links naar rechts en terug. Stond tenslotte in onverminderd uitbundige stemming op om haar schouder naast me op de grond te leggen, met haar billen hoog in de lucht en vanuit die (zo typisch Daantje) houding zich opnieuw op de vloer te laten vallen, "Joepie!"

(Daantje is inmiddels haar slanke taille kwijt en haar buikje begint licht te bollen, maar de grootste groei vindt pas plaats tijdens de laatste weken van de dracht)


 

20-01-2019
Volgens het voorschrift in de boekjes wordt de portie van een drachtige teef vanaf week 5 verhoogd, met wekelijks 15% Aan het eind van de dracht eet ze dan dus 60% meer dan gebruikelijk (en in de zoogperiode vele malen meer).
Ik las afgelopen week in het dagboek van ons B-nest dat Daantje toen vóór het 'voorgeschreven' werd al zodanige honger aan gaf, dat ik besloot haar portie vroeger te verhogen. Evenals dat ze veel meer dan die 60% meer at tenslotte.
Die keuzes maakte ik naar aanleiding van een ervaring die een andere fokker. Ze had haar teef geheel volgens schema gevoed en diens enorme honger genegeerd. Het hondje at altijd graag, dus het had vast geen betekenis. Het teefje bleek vervolgens een bijzonder groot nest ter wereld te brengen en al haar voeding daarin gestoken te hebben.. Dat verhaal had ik in mijn oren geknoopt. Ook Daantje is een onverstoorbaar grage eter, maar zeuren om eten doet ze normaal gesproken niet. Dus toen ze in week 4 begon te bedelen bij de keukendeur, besloot ik het schema aan mijn laars te lappen.
Zodra nr. 11 ter wereld was gekomen was ik zo blij met die beslissing! Er lagen 11 flinke Hollands-welvaren molletjes in de werpkist en de mama was geen gram te zwaar...
Ik was benieuwd, nu de arts een zelfde aantal pups meende te tellen, of ze weer zo vlot in de dracht honger zou aangeven. En ja hoor! Ze rende weer te pas en te onpas voor me uit naar de keukendeur. En in plaats van rustig te wachten op haar avondmaaltijd, maakt ze me er nog voor ik zelf gegeten heb op attent dat ze een bere honger heeft.. Dus Daantje krijgt inmiddels een middagmaaltje en iedere week zal de portie verder verhoogd worden. Ik vrees dat het weer enorme Bourgondiërs zijn!

 
19-01-2019
Ons B nest (Daantjes 1e nest) is geboren op de 1e verjaardag van Jip. Dat was het mooiste kado wat Jip zich wensen kon, ze kreeg er geen genoeg van! Zodra de puppy's gebruik gingen maken van de ren (de pups krijgen de helft van de woonkamer ter beschikking middels een ren) bedacht Jip manieren om daar in te klimmen. Via vouwstoel, vensterbank en de in de ren staande bench - die de puppy's vertrouwd maakte met de bench als lekker bedje - wist zij zichzelf ten alle tijden bij haar nieuwe vriendjes toe te laten.
Toen ik vanmorgen met mijn laptopje op de bank zat om me weer even in te lezen over het verhogen van de portie van Daantje, bekeek ik aansluitend een puppyfilmpje op FB. Jip zat voor me, in afwachting van een knuffel. Zodra ze de puppy geluiden uit mijn laptop hoorde komen, keek ze verrukt opzij, naar de achterkamer waar juni 2017 de ren gestaan had: "de puppy's!" Ik checkte of dit was wat het leek door het filmpje nogmaals af te spelen. En ja, zelfs de 3e keer dat ik het bekeek, schoot weer haar hoofd opgetogen opzij "Ze zijn er weer!" Ah gossie.. Wat zal ze BLIJ zijn dat we er ditmaal eentje houden!
 
17-01-2019
De afgelopen weken heb ik met spanning gekeken of ik een teken van zwangerschap bij Daantje ontdekte. Dat terwijl ik weet dat dit zinloos is, omdat een teef die gedekt is hormonaal exact gelijk is aan een teef die na de loopsheid niet gedekt is. Alle door hormonale veranderingen veroorzaakte lichamelijke en gedragsmatige symptomen hoeven dus absoluut niet te wijzen op dracht.
Maar in mijn intense wens van deze ouders een nest (en pup!) te hebben, in combinatie met het moeten afwachten gedurende 4 weken, kon ik het niet laten. Tegen beter weten zocht ik al vast een antwoord... Om anderen geen valse hoop te geven liet ik het onvermeld, in zoverre weet mijn verstand me nog onder controle te houden.

In mijn verslagje van Daantjes 1e dracht las ik dat ik ook toen geen duidelijke symptomen opmerkte, op de indruk dat ze meer sliep na. Wederom: dat past net zo goed binnen schijndracht als bij dracht. Wat me wel hoop gaf - maar dat heb ik nergens gelezen van andere fokkers - was de grote interesse van mijn andere honden voor de geur van Daantjes plassertje. Daarbij is het interessant te weten dat na Daantjes loopsheid zónder dekking hiervoor geen speciale aandacht is. Zoals ook voor Jips geur na haar loopsheid geen bijzondere belangstelling is van Merel en Daantje. Ik vroeg me af of het zou kunnen, dracht ruiken.. Waarom niet, een hondenneus kan lastiger dingen ruiken! Maar waarom las ik dat dan nergens, zelfs niet in de FB fokkersgroepen?

Omdat het niet fijn voelt om machteloos af te wachten, ik liever 'iets' wilde doen, knuffelde ik Daantjes buikje extra vaak. Dat vond ze een uitstekend idee! Ook het snoepen van framboosjes (foliumzuur) en blauwe besjes (vitamine K) wist ze enorm te waarderen. Terwijl zij genoot van de verwennerij en ik van haar plezier, wachtte ik vol ongeduld af of ik hiermee één hondje heerlijk in de watten legde of meer hondjes...

Vanavond is het 28 dagen geleden dat Daantje gedekt werd. Daantjes lievelingsdokter maakte vanmiddag de echo. Toen ze een vruchtje in beeld bracht was ik zó blij opgelucht! Yes! Als het er 3 of 4 zouden zijn was ik extra gelukkig, want des te groter de kans dat er ook een dochter zou zijn. Die geruststelling gaf onze dokter al gauw. "Vier op een rij', lichtte ze toe terwijl we samen naar de beelden keken. Vervolgens telde ze tot 7, ik kon mijn geluk niet op. wat een mooi aantal! Maar de dokter zocht door en zei "nummer 8". En begon opnieuw: "1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 en een kleintje!" En nogmaals: "1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 en daar is het kleintje!" Ik luisterde verbijsterd, bedoelde ze nu dat er een 10e was? Yep.. "1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, het kleintje, 9, 10 en 11..!" Op mijn vraag of het enig betekenis heeft dat er eentje kleiner is was de dokter duidelijk: "Geen enkele, want dat vruchtje ziet er net zo volmaakt uit als de anderen, het kan zelfs zo zijn dat deze tegen de tijd van de geboorte even groot is als de anderen".

Wow..! Of de dokter weer even knap telde als de vorig keer weten we over ca. 5 weken, maar dat ze een buikje vol heeft is zeker! Dat hebben we natuurlijk gevierd met een doosje framboosjes, daar is Daantje DOL op.