Knights of the Pearls

Ludmilla Lammers, Heerhugowaard

Home
Even voorstellen
Laatste nieuws
Rasinfo
Onze honden
Pups
Foto's
Training
In memoriam
Literatuur
Links
Contact
DARF verkoop 
Vorige nesten Huidige nesten Toekomstige nesten    
         

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pups


Zo nu en dan fokken we een nestje pups.

Het "easy going" Flatcoated karakter en een prima gezondheid vinden we van zeer groot belang, omdat zij voorwaarde zijn om een leuk & aktief leven met de hond te kunnen gaan leiden. Of dit nu is op gebied van werk, show of anderzins. Om die reden laten wij onze honden - naast de door de rasvereniging gestelde eisen t.a.v. gezondheid en wensen t.a.v. show en werk - ook deelnemen aan ED-onderzoek, hartscreening en de Retriever(gedrags)test.

Een goed begin is het halve werk.
Met veel plezier en aandacht steken we tijd en energie in de inprenting & socialisatie. De pups zullen in de woonkamer opgroeien, zodat ze wennen aan geluiden als de deurbel, TV, allerhande keukengeluiden, telefoon, stofzuiger...
Natuurlijk zullen ze veel lieve mensen zien, van verschillende leeftijden, geslacht, etc. en natuurlijk de andere honden uit onze roedel.
De pups zullen zodra hun leeftijd dat toe laat dagelijks mogen buiten spelen, om al vast kennis te maken met een aantal geluiden en materialen die je alleen daar treft. Tevens zullen ze enkele autoritjes maken en wennen aan een bench.
Daarnaast worden er plezierige ervaringen opgedaan met materialen en geluiden die van belang zijn voor hen die er t.z.t. jachttraining mee willen gaan doen.


Op de leeftijd van 7 weken wordt er een puppy(gedrags)test afgenomen door de FRC. Rekening houdend met uw wensen, wordt aan de hand van dit testje én onze eigen observaties, bepaald welk puppy bij wie past.

De lichamelijke verzorging

De pups worden eens per 2 weken (in totaal 3 maal, volgens het gebruikelijke schema) ontwormd. Als de pups oud genoeg zijn, zullen ze naast de moedermelk vaste voeding krijgen die tevens bijdraagt aan de opbouw van een gezonde darmflora, wat een belangrijke bijdrage levert aan een gezonde weerstand. En uiteraard komt op de leeftijd van 6 weken de dierenarts langs voor titerbepaling/vaccinatie en een algemeen gezondheidsonderzoek, waarvan de resultaten worden opgenomen in hun paspoort.

De pups krijgen bij het verlaten van het nest een puppypakket, hun dierpaspoort en hun stamboom mee.

Middels een goede basis worden veel problemen voorkomen!


klik hier voor de puppychecklist!


Alles mag je worden

Het springzaad knapt, de brempeulen
knallen open en jij ligt er in je 'wieg'
als een popelend boontje bij

Alles mag je worden van mij: zeeman,
boswachter, archeoloog. Of -
als je leven ingewikkelder verloopt -

gesponsord zoeker van aangroei
werende stoffen van scheepsverf,
uitgezonden mensenreddershond,

pacht- en beestenlijstenzoeker
van verdwenen Drentse keuterijen...
Behalve ongelukkig. Beloofd?

nav een gedicht van Erik Menkveld

 


Indra, ongeveer 5 weken oud, bij de fokker

 

Gezondheidsonderzoeken
Eigenaren van onze 'pups' worden gevraagd om hun hond, rond de leeftijd van een jaar, eenmalig te laten onderzoeken op enkele erfelijke afwijkingen. Fokdieren die zelf vrij zijn van deze afwijkingen, kunnen namelijk wel erfelijk belast zijn. Dat wil zeggen dat zij de afwijking zelf niet hebben maar wel kunnen doorgeven aan hun nakomelingen.
Hierdoor is het mogelijk dat de ene ‘vrije’ reu of teef aanzienlijk slechter blijkt te vererven dan een andere ‘vrije’ reu of teef. Dit betekent dat deze hond, die de afwijking welliswaar zelf niet heeft, het gen dat de afwijking veroorzaakt wel doorgeeft.

Aanvullend nakomelingenonderzoek en het in kaart brengen van de rest van de ‘familie’ (broers en zussen van beide ouderdieren) is van wezenlijk belang in de strijd tegen erfelijke aandoeningen.

Het onderzoeken gebeurt dus niet alleen tbv de individuele, eigen hond, maar ook in het belang van het gehéle ras. Zo zorgen we er mét elkaar voor dat er over 10 jaar nog steeds gezonde honden gefokt/gekocht kunnen worden.
 

Pas op
Pas op voor - goed bedoelde - 'eenmalige nestjes', bij mensen die géén gezondheidsonderzoeken laten doen bij beide ouderdieren en hun teefje laten dekken door een 'hondje van vrienden/buren'.
Wanneer de ouderdieren niet onderzocht zijn op de erfelijke afwijkingen waar het ras gevoelig voor is, is onbekent hoe groot het risico hierop is, wat de pups lopen! Het feit dat de dierenarts een nest gezond heeft verklaard, zegt niks. Een dierenarts kan immers op de leeftijd van 6 weken (1e enting) niet zien of er bijvoorbeeld knie-, heup-, epilepsie of bloedziekteproblemen gaan ontstaan.

Wees daarnaast beducht op 'broodfokkers': mensen die met dezelfde hond nest na nest fokken, om zoveel mogelijk geld te verdienen. Deze fokkers zijn vaak erg slim in zich anders voordoen dan ze zijn. Trap er niet in!
Niet alleen loop je een groot risico op een hond met een gezondheids- of gedragsprobleem, maar ook ondersteun je deze praktijken met het kopen van zo'n pup! Zo lang deze mensen kopers blijven vinden, zullen ze hun teven uitbuiten door ze elke loopsheid te laten dekken.

Over verantwoord fokken is veel informatie te vinden op het internet. Een relatief veilige weg is contact zoeken met de rasvereniging.


klik hier voor de puppychecklist!