Knights of the Pearls

Flatcoated retriever kennel, Ludmilla Lammers, Heerhugowaard

Home
Even voorstellen
Laatste nieuws
Rasinfo
Onze honden
Pups
Foto's
Training
In memoriam
Literatuur
Links
Contact
Karakter en gedrag Werk Gezondheid Rasstandaard  
         

Werk


Retrievers
De letterlijke vertaling van "retriever" is zoiets als "terugbrenger". De honden die tot het groepje retrievers behoren zijn dan ook min of meer specialisten in het opzoeken en apporteren van geschoten wild. Het oudste retrieverras is de Curlycoated; het op een na oudste is de Flatcoated. Daarna volgden de Labrador Retriever en de Golden Retriever, die mogelijkerwijs een nog sterkere invloed van de ge´mporteerde honden hebben ondervonden. In het noorden van Amerika ontstond de Chesapeake Bay Retriever en in Canada de Nova Scotia Duck Tolling Retriever, welke laatste in 1982 werd erkend door de Federation Cynologique Internationale (F.C.I.), de internationaal overkoepelende kynologische federatie. Al deze rassen, maar vooral de retrievers die zijn ontstaan in Engeland, hebben geschiedenissen die in elkaar grijpen. Ze zijn vaak meer dan een beetje aan elkaar verwant en hebben een aantal gelijke eigenschappen. De verschillen tussen de rassen zijn meestal terug te voeren op de inzichten van bepaalde fokkers uit de beginperiode. Bij een beschrijving van de Engelse retrieverrassen ontkomt men, door de grote onderlinge verwevenheid, niet aan een vergelijking tussen deze rassen.

Historie
De oorsprong van de Flatcoated Retriever ligt in Engeland, waar deze rashonden werden gebruikt om aangeschoten en dood wild te apporteren. Op jachtdagen kwamen veel honden met elkaar in aanraking, en hiervoor was een vriendelijk en gezeglijk karakter een eerste vereiste. Ook moesten de honden graag te water gaan en moeiteloos dichte dekking overwinnen zoals bramen en brandnetels.

Moed en uithoudingsvermogen waren nodig voor een dag hard werken. Het werd een ras met zo veel kwaliteiten dat het de meest populaire Retriever werd tot aan de 1ste Wereld Oorlog. Na deze periode nam het aantal Flatcoateds snel af, mede door de enorm toenemende populariteit van Golden- en Labrador Retrievers.

Lang Jong
Alle honden moeten "rechtlijnig" worden opgevoed, maar de een heeft een dergelijke begeleiding meer en langer nodig dan de ander. De Flatcoated behoort tot het soort dat laat volwassen wordt en een rustige, consequente opvoeding nodig heeft, welke zo mooi wordt beschreven als "een ijzeren hand in een fluwelen handschoen".
De jonge Flatcoat kan net zo goed als de Golden en de Labrador leren wat er van hem wordt verwacht maar hij zal meer & speels de grenzen verkennen, terwijl hij een geduldige begeleiding vereist om zich tot een stabiele, kalme werker te ontwikkelen.

Zie verder karakter en gedrag
 


 Indra (1 jaar) en ons logeerkonijn