Knights of the Pearls

Flatcoated retriever kennel, Ludmilla Lammers, Heerhugowaard

Home
Even voorstellen
Laatste nieuws
Rasinfo
Onze Flatcoateds
Pups
Foto's
Training
In memoriam
Literatuur
Links
Contact
         
B-nest Dagboek B-nest Foto's B-nest    

Dagboek B-nest

   
26-08-2017
Het gaat goed met de puppy's! En ook wij vinden onze draai weer: Daantje heeft vanwege haar grote verlangen er naar de training al wat hervat en is haar eigen fanatieke zelf weer. Ze is (eindelijk) ietsje zwaarder dan na de bevalling. Dat vind ik een heerlijke uitgangspositie om de draad bij op te pakken, ze rent het er snel genoeg weer vanaf! Haar vacht is natuurlijk nog heel dun n.a.v. het gegeven dat ze die na een nest verliezen, maar hij glanst al weer prachtig! Haar buikje is al weer strak en haar bespiering is in razend tempo hersteld toen ze weer aan sloot bij de vrije wandelingen en het zwemmen.
Jip is daardoor weer kansloos om van haar te winnen, maar dat zal haar pret niet drukken, ze verliest met veel plezier van Daantje. Merel bikkelt vrolijk verder, viert haar leven en vriendschappen nog alle dagen ondanks dat haar lijf haar wat belemmerd en Maartje geniet van dat ze nu weer met n Merel, n Daantje n Jip kan keten.

De afgelopen weken kom ik sporen van de pups tegen: een puppy halsbandje tussen de andere lijnen uit de tijd dat ik Bofferd en Twister mee de wijk in nam, verdwaalde mini speeltjes, fijn gaas langs het hondenrek in mijn auto... Zoete herinneringen.
Het meeste is meteen opgeruimd, omdat ik langs die weg hoopte het gemis voor de grote honden zo klein mogelijk te maken. Dat is goed gelukt.
Daantje is bij het afscheid van alle 11 geweest, heeft met allemaal gedurende het uur van overdragen gespeeld en ondanks dat aanhoudende plezier zonder enige onrust 'uitgezwaaid'. Na het 11e puppy, hebben we direct de ren opgeruimd, de benches en het vinyl. Om onmiddellijk het reguliere kleed, de eettafel en de hondenkussens terug in de kamer te zetten. Daantje was hier bij, maar maakte zich er niet druk om. Dat die ren nu echt leeg was, was haar dus al duidelijk geweest. Toen de woonkamer in de oude staat terug was, heb ik Jip, Merel en Maartje opgehaald en op hun vertrouwende plekje - waar de afgelopen 2 maanden de kraamkamer was opgebouwd -  een flinke kluif gegeven, om lekker ontspannen van te gaan genieten. Na de kluif was Jip stilletjes, ze was die dag wat sip in huis. En stom genoeg had ik haar 's avonds mee de tuin in laten lopen, waar de ballenbak nog stond, wat haar enorm deed snuiven aan al die fijne puppygeurtjes. Natuurlijk heb ik de restanten van het puppy pretpark daarna ook direct opgeruimd. De dag er na was Jip weer de oude, ook binnenshuis.
Daantje was tijdens de laatste weken al duidelijk haar normale manier van doen aan het hervatten: lekker spelen met de andere grote honden, uitdagen, racen.. Maar meteen na het vertrek van de allerlaatste pup werd dat nog sterker. Toen we die middag gingen wandelen was ze zo gek als een deur! Daarvan heeft ze de afgelopen weken een paar sterke staaltjes laten zien. Zo is er in de tuin van mijn ouders een deel van het terras met gaas afgezet. Dat voorkwam dat de pups, in hun onnozelheid, sprongen naar beneden konden maken, wat bijzonder onverstandig zou zijn voor hun gewrichten. Het gaas verplichtte hen dus tot omlopen. Dat gaas was best hoog, om ook de grote honden te weerhouden van die route. Bovendien staat het aan de rand van een verhoging. Tch sprong Daantje er vanuit het lager gelegen deel van de tuin met soepele sprongen overheen 't terras op.. Volkomen onnodig natuurlijk, want 1 meter verder zou ze gewoon via het paadje kunnen, maar niets zo leuk als een hert immiteren.
Als je bedenkt dat de puppy's op 6 juni geboren zijn en nu dus dik 2,5 maand oud zijn, dan is het nauwelijks voor te stellen dat ze na een dracht en nestperiode met 11 pups, die tot 4 weken volledig moedermelk dronken en tot 8,5 weken naast de vaste voeding nog slokjes van haar kregen, onvoorstelbaar hoe bizar rap ze weer fit is na 9,5 weken moederschap!

Ik wil ter afsluiting nog even een filmpje delen van een andere (moeder?) hond. Een filmpje waar ik erg aan moest denken n.a.v. de wijze waarop Daantje haar pups waar nodig behoedde voor ongelukken, bijv. door een wat diepere kuil tijdens spel een beetje af te schermen. Het meest ontroerende van het filmpje wat ik ter afsluiting plaats vind ik de duur dat de grote hond de pup vast houdt, de afstand waarop ze deze pas weer los laat. Je kunt je moeiteloos verplaatsen in de emoties die daar toe leiden (en dan het onbegrip op het smoeltje van de pup over 'al die paniek'..).
Een laatste filmpje, over moederschap.
 
14-08-2017
We gaan even een beetje bij komen en onze draai weer vinden. Er schieten me de afgelopen dagen tal van heerlijke herinneringen aan dit nest te binnen die ik hier nog niet gedeeld heb, maar die ik heel graag nog zou vertellen. Ik zal over ca. een week - maar het kunnen er ook twee zijn - als de tijd rijp is, die terugblik hier nog toevoegen en daarmee dit dagboek (maar natuurlijk niet de pupberichten, filmpjes en foto's!) sluiten.

Erst even bedenken wat we morgen kunnen doen, want bij het invullen van de datum van dit stukje realiseerde ik me ineens dat ik morgen jarig ben! Dit jaar is die dag volkomen onopgemerkt genaderd.

p.s. Lees t.a.v. het beloofde brokkenadvies even het stukje in Belevenissen d.d. 13-08-2017.
 
12-08-2017
Onze laatste 2 pups zijn vanmorgen uitgevlogen.. De jochies werden - doordat ze wat langer bleven, de n op n avontuurtjes t.b.v. hun socialisatie en hun koddige broederschap - de afgelopen week extra speciaal voor ons.
Het is heel ontroerend om in de grote omheinde tuin te zittend, dus wetend dat er niks loos kan zijn maar niet wetende waar ze zijn, hen te roepen ("puppy puppy puppy!") om ze vervolgens ergens onder een heggetje door te zien komen sjezen. Of - ook heel schattig - als het paard op het aangrensende weitje ineens hinnikte, achter de struiken enkele meters bij hen vandaan, kwamen de broertjes ineens schouder aan schouder ('t liefst hadden ze hand in hand kunnen lopen op zo'n moment) 'op huis aan'. Eenmaal bij ons in zicht gingen ze dan weer lekker aan de banjer, maar wel 'even checken' of ik er nog was.
We hebben samen, n op n, de speeltuin bezocht om te wennen aan spelende kinderen. We hebben samen enkele vriendelijke honden van andere rassen ontmoet en een kat bekeken. We hebben hier-komen geoefend (lees: rennen voor een stukje worst). En dat maakt het afscheid nemen niet makkelijker..
We missen ze, "met hun lieve gezichtjes", zoals mijn moeder vanavond zei.

Maar beide jochies zijn vandaag naar een nieuw thuis verhuisd waar (nu al) heel veel van ze gehouden wordt. Dat en de eerste goede berichten verzachten het gemis. Ze doen het hartstikke goed!


Twister met (v.l.n.r.) Henrie, Simone en Jeannette

Twister gaat in de buurt van Zwolle wonen. De regio waar mijn leven begon en nu ook Twister gaat genieten van de bossen. Hij gaat samen met Simone naar puppyles en wie weet, wordt zij op den duur net als hij bevangen door het apporteersport/jachttrainings virus?


Bofferd met (v.l.n.r.) Hennie, Hans en hun schoondochter Doky

Bofferd werd vandaag opgehaald door zijn nieuwe baasjes en hun schoondochter, die speciaal vrij nam om deze feestelijke dag mee te beleven. Hoe lief is dat! Het is maar goed dat Bofferd meermalen per dag herinnert wordt aan het feit dat niet iedereen het zo goed heeft, want wat heeft hij het getroffen!
 

11-08-2017v.l.n.r. Jip, Bofferd en Daantje
 

10-08-2017  

Twister ziet de tuinslang liggen...

Als Twister 'm wil hebben, dan willen Bofferd en Jip dat ook!

(kijk even naar de staartje van de broertjes..)

en daar gaat de slang, maar die vinden we makkelijker terug dan de sproeikop van de gieter...

Hij zou hoog gewaardeerd worden in de jacht, hij laat z'n buit niet onverschillig ergens vallen

09-08-2017
Gisteren zijn we met Twister en Bofferd voor hun 2e titerbepaling naar de dierenarts geweest. Eigenlijk hoefden ze pas volgende week, maar omdat ze zaterdag uitvliegen, wilde ik de bescherming recent gecontroleerd en zo nodig verbeterd hebben. De arts waar ik dit normaal gesproken laat onderzoeken was terug van vakantie, dus reden we naar Otterlo. Deze dierenarts is hier sinds vele jaren in gespecialiseerd en maakt een bezoekje aan de dierenarts tot een waar uitje! Jeannette & Wim waren met zusje Noa ook gekomen, omdat ze ook graag naar deze dierenarts wilden voor de titerbepaling. Dat maakte het extra feestelijk voor de hummels, want het was een vrolijk weerzien waarin onmiddellijk vertrouwd werd gekeet met elkaar.

Terwijl de pups op schoot zaten bij hun baasje (ik dus nog even met de jochies) kregen ze een elastisch bandje om de voorpoot t.b.v. stuwing, waarna een klein prikje afdoende was om de benodigde druppel bloed te vangen. Terwijl ze gezellig op schoot zittend lekker snoepten van de mee gebrachte Rodi lam/rijst worst, werd de bloeddruppel afgenomen zonder dat ze er zelfs maar iets van merkten! Alle 3 de pups hebben geen benul dat ze bij de dierenarts geweest zijn. En dat is n van de redenen dat ik graag de moeite neem om deze rit te maken, het is niets dan een super fijne ervaring voor ze naast dat we er zeer deskundig geholpen worden.
Opnieuw is hun algehele gezondheid gecontroleerd (huid, oortjes, hartje..). Ze zijn nog steeds kern gezond. Inmiddels heeft Bofferd beide balletjes (je moet maar een bofferd zijn!) en Twister was er gisteren eentje kwijt, maar demonstreerde ook toen hij de hik kreeg dat ze bij hem nog makkelijk 'terug floepen'.

Terwijl we wachten op de titer-uitslag troffen de pups de waterbak aan. Deze werd vakkundig om gekieperd, waarop ik de arts vroeg waar ik een dweil kon vinden. Er bleek een mop te staan in het toilet. Ik opende de deur en dweilde tot grote hilariteit van het trio het water op. Bij het uitwringen van de mop in de emmer die in de toiletruimte stond, huppelden ze alle 3 opgetogen het opstapje op, het toilet in. In & uit, in & uit, in & uit.. Wat een feest!
Zo vliegt een half uurtje wachten op de uitslag om. Bij alle 3 de pups waren de titers op 6 weken gelijk geweest en ze bleken exact dezelfde daling te hebben doorgemaakt. Voor alle 3 geldt dat vaccinatie op dit moment nog zinloos is wegens voldoende antilichamen, waardoor vaccinatie op dit moment niet alleen nog onnodig is, maar ook nog niet kn leiden tot toename van antilichamen.
Alle pupmensen zijn uiteraard uitvoerig geinformeerd over de resultaten van het onderzoek van deze 3 puppy's en het advies wat daaruit volgt.


 


08-08-2017
 

* JUBILEUM AFLEVERING!!*
- PUPPY TV 50!!

Er volgen hieronder nog enkele nieuwe, super leuke filmpjes van race-Jip met de kleine Verstappes.

- PUPPY TV 51 race-Jip met de kleine Verstappes (Daantje draagt er tijdens het spel zorg voor dat de pups niet per abuis in de kuil stappen!)
- PUPPY TV 52 de puppy's zijn dl verliefd op Jippie
- PUPPY TV 53 Bofferd & Twister 'vangen' Jip
- PUPPY TV 54 spetterpret met Jip

Let op: pups laten racen met een onbekende of lompe hond is zeer onverstandig! Dit spel heeft dan heel hoge kans om te slaan in veel te ruig, wat fysiek ernstige, blijvende schade kan geven en ook qua ervaringen met andere honden niet goed is voor hun ontwikkeling. Kies speelkameraadjes dus altijd met aandacht voor hun wijze van spelen!
 
07-08-2017
Het foto album met ingezonden foto's is weer bijgewerkt, maar de kleine fotootjes zijn vervormd. Vraag me niet hoe ik dat voor elkaar gekregen heb, maar ik zal ze als ik tzt weer tijd heb herstellen. Voor nu laat ik het even zo, want als je de fotootjes aan klikt krijg je het niet-vervormde grote exemplaar te zien, daar gaat het om.
Bofferd en Twister wonen hier nu nog met z'n tweetjes, in plaats van met z'n elven. Dat vinden de jongens maar stilletjes, net als wij trouwens. Ik ben heel blij dat ze elkaar nog hebben, want dat geeft ze tenminste behoud van 24/7 gezelschap van een kameraadje, waarmee ze te pas en te onpas kunnen stoeien of gewoon gezellig slapen. Ze gaan straks immers al een verhuizing aan, om pal daarvoor hun leven hier ook drastisch om te gooien zou best veel zijn voor een babyhondje. Ik heb dan ook afgesproken dat deze jochies op dezelfde ochtend verhuizen, dat scheelt hooguit een dagje later ophalen en is voor het langst blijvende puppy een wereld van verschil. Tot die tijd neem ik de taken op me t.a.v. het n op n socialiseren op dingetjes buiten: fietsers, auto's, kinderen op stepjes, honden in andere kleuren en modellen (voor zover we vriendelijke, sociale mij bekende honden tegen komen), passerende kat...

Ik kwam nog een aantal leuke filmpjes tegen van toen we kort geleden nog konden kwartetten. Filmpjes van een uitstapje naar de tuin van m'n ouders.
Hoewel de meesten er hun eigen puppy niet op zullen zien, toch leuk om te bekijken, want het laat wel leuk zien wat er in deze tuin zoal te ontdekken valt en hoe mama Daantje met hen optrekt.

- PUPPY TV 47 Met mama rennen!
- PUPPY TV 48 Sightseeing in het avonturenpark, waar Merel vele mooie holen heeft gegraven tussen struikjes
- PUPPY TV 49 Puppy's mogen niet te zwaar belast worden en dat moet je ook echt serieus nemen! Geen hoge sprongen ergens op of af, ruig spel.. Maar ze leren middels het niet alleen maar op hl egale ondergronden te lopen wel goed te kijken waar ze lopen, wat hen in de toekomst behoed voor blessures. Dus bijv. niet optillen als je een spoorweg overgang over steekt, want zoiets kleins zal normaal gesproken niet leiden tot blessureleed. Neem het risico dat hij dan in het spoor stapt, zo leert hij te letten op oneffenheden.
 
06-08-2017


Dit weekend verhuisden Yuna en Saartje naar hun nieuwe gezinnen. Yuna - de zand & water 'junk' - gaat wonen bij Andr, Esther en Ymke in Zeeland. Water en zand in overvloed!! Ook mag ze flink haar goede neus gaan gebruiken, want Esther gaat met haar speuren!
Saartje gaat wonen bij Erik, Petra en Fabienne. Alsof het een selectie criterium was, gaat ook zij nabij zee wonen. Dat gaat ze helemaal niet erg vinden, want een zandneus halen doet ze graag, maar ze is nog veel gelukkiger met de jachttrainingsplannen van Petra en Erik. Als klap op de vuurpijl mag ze als ze t.z.t. voldoende is opgeleid met Erik mee in de praktijk! De jagers zullen haar dan zeker graag zien!

 
links Saartje met Erik & Petra, rechts Yuna met Andr, Ymke en Esther

Saartjes zandneus prijkt op dit moment op de homepage

 

04-08-2017
En daar gaat ze, onze pipo! Noa is vandaag opgehaald door haar nieuwe baasjes. Ze gaat haar leven vieren met Jeannette en Wim.
Noa en Jeannette zullen samen hun eerste stappen zetten in de jachttraining en daar gaan ze zonder twijfel enorm van genieten met elkaar!


 

02-08-2017
De eerste berichten over Izzy en Joep zijn super goed. Izzy heeft haar passie voor water meteen mogen demonstreren. Filmpjes als deze maken me zo gelukkig! Wat heeft ze een leuk (en waterrijk) thuis!!

Vandaag zijn de 5 puppy's die hier nog wonen - Bofferd, Noa, Saartje, Twister en Yuna - voor de 3e keer met Daantje naar mijn ouders geweest. Ze hebben net als de vorige keer eerst uitvoerig in de tuin gespeeld. Het is een groot terrein, met allerlei begroeiing, ateliers waar je omheen kunt lopen en 'holen' in struiken (projecten van de grote honden) dus volop mogelijkheden tot onderzoek en het wennen aan allerlei ondergronden. Na een poosje heb ik de binnen geroepen, zodat ze hun rust konden pakken. Eenmaal binnen voelden ze dat dit inderdaad een goed plan was: lekker slapen.
Daantje vindt het sper leuk zo'n uitstapje met haar puppy's en sprint als een uit de kluiten gewassen pup door de tuin. Ditmaal daarvan geen filmpje, want ik wilde er even volop van genieten zonder een toestel tussen mij en haar. Wel heb ik filmpjes voor jullie gemaakt van puppyprut puppypret, bij het ontdekken van nieuwe nattigheid:
- PUPPY TV 44
Daarnaast hebben ze vandaag - in de tuin van mijn ouders - een nieuw speeltoestel gekregen.
- PUPPY TV 45 hun allereerste reactie bij de ontdekking van het nieuwe toestel
- PUPPY TV 46 het nieuwe toestel even later volop in gebruik (de herrie zijn vliegtuigen die daar soms laag over komen)

P.s. Lees ook eens het berichtje over de giftige eieren in 'Belevenissen', incl. afleveringen van het TV programma Keuringsdienst van Waarde!
 
01-08-2017
Vandaag zwaaiden we Izzy en Joep uit. Beiden gaan nabij zee wonen! En beiden ontnemen hun kersverse baasjes hun nog maar nt begonnen kans op rust. Dat zullen ze met verve doen!


Izzy verruilde mijn teil met water in Heerhugowaard voor een heerlijk thuis bij Hans en Jacqueline in Hoek van Holland.


Joep verhuisde vandaag van Heerhugowaard-aan-de-teil naar Frank en Ciska (en hun jongens!) nabij het strand van Petten.

Heel veel plezier samen!! We houden contact!

Wij genieten nog even van Yuna, Noa, Saartje, Bofferd en Twister.
 
31-07-2017
Afgelopen weekend, op de leeftijd van 7,5 week zijn de eerste puppy's uitgevlogen. De aanblik op de puppy's, zeker de avond er voor, als ze zo heerlijk en onwetend tussen de rest liggen, vind ik best lastig. Wat een avontuur gaan ze aan! Maar ze kunnen onmogelijk allemaal blijven en ze krijgen een super fijn nieuw thuis, waar ze alle aandacht gaan krijgen die ze nodig hebben. Samen stap voor stap de wereld verkennen, daar zijn ze aan toe!
Er zitten ook heel leuke kanten aan uitzwaaien, ik doe er een greep uit: Strlende mensen aan de voordeur die ik heb leren kennen als bijzonder kalme mensen maar tot hun eigen verwondering samen om 4 uur 's morgens klaar wakker waren vanuit de blije opwinding over het halen van hun nieuwe maatje. Een klik tussen Benthe en Tjebbe - meteen toen ik hun Tjebbe uit de ren op tilde - die (voor mij) enorm ontroerend was: over en weer z lief & voorzichtig met elkaar! Een geweldig mooi boeket, wat hier prijkt als dikke dank-je-wel voor alle goede zorgen. Een bezorgd telefoontje om even te overleggen over de kou van de terrastegels waarop hun nieuwe maatje met zijn blote buik wenst te liggen. Maar ook de eerste berichtjes na thuiskomst over de rit, de eerste foto's en de berichtjes de volgende dag over de 1e nacht. Wat doen ze het allemaal ontzettend GOED! Ik herken z veel Daantje in de wijze waarop de puppy's hun draai vinden!! En bovenal natuurlijk: wat wordt er al veel van ze gehouden...
Ik wens jullie lle geluk en plezier samen! Met alle vragen (nu en later) maar natuurlijk ook 'praatjes & plaatjes' zijn jullie altijd meer dan welkom!!

 
links Huub met Astrid & Frank, rechts rechts Morris met Rianne & Willem
   
links Tjebbe met Pien, Johan en Benthe, rechts Scott met Karin & Willem
 


30-07-2017

 

- PUPPY TV 39 mama is een formule 1!
- PUPPY TV 40 het bewijs: we zijn Flatkoters!
- PUPPY TV 41 spel tussen mama en kinderen
- PUPPY TV 42 Sneeuwwitje en de 7 nozems
- PUPPY TV 43 hier-komen op fluitsignaal
 
28-07-2017
Afgelopen dinsdag is de puppytest geweest. Petje af voor het puppytest-team!!! Wat een heerlijke samenwerking (tester & observerende schrijver) tussen deze 2. Het is echt buffelen, om (na een rit van anderhalf uur) 11 x een half uur (test + registratie van de gegevens) iedere pup opnieuw uit te nodigen, op een voor die pup helpende wijze, om te kunnen laten zien wie hij is en wat hij in z'n mars heeft.
Ik vind het een genot om te zien dat de omgang per pup wordt aangepast. Onverminderd enthousiasmerend, uitnodigend, geduldig en liefdevol, onafhankelijk van de persoonlijke voorkeur van de tester. Nooit eens "Mwah, ik heb het wel gezien..". Een diepe buiging voor Immie!

De testen bevestigden mijn indrukken van de afgelopen 7 weken, zeker ook vanuit de n op n spelletjes die ik met ze speelde. Dus mijn ideeen over welke pup bij wie past werden ook bevestigd. Inmiddels hebben alle pupkopers dan ook bericht wie hun nieuwe maatje wordt. Het is heel leuk te horen dat sommigen stiekem al een lichte voorkeur voor juist dat puppy hadden of zich hun pup goed kunnen herinneren vanuit hun bezoekjes omdat die hen al positief op viel.

Ik ben ontzettend tevreden over het nest en heb een heel goed gevoel over de matches! Gelukkig maar, want nu breekt beetje bij beetje het moment van afscheid nemen aan en dat valt zwaar. Maar mensen gelukkig maken met hun nieuw puppy, waar ze super goed voor gaan zorgen, dat is natuurlijk wel een heel troostend besef.

Er moet naast de reguliere verzorging ontzettend veel administratief gebeuren rondom het nest en t.b.v. het uitvliegen. Daardoor kom ik nu werkelijk niet toe aan het plaatsen van foto's en filmpjes, maar ik maak ze wel en jullie houden ze dus te goed. Zodra ik wat ruimte heb plaats ik ze alsnog in het dagboek.
De eigenaren hebben van hun eigen puppy natuurlijk al wel portretjes en een standfotootje ontvangen, maar ook die zal ik hier z.s.m. plaatsen, inclusief hun stamboom- en roepnamen.

Hier al vast een nieuwe aflevering van Puppy TV, gefilmd op de dag voor ze 7 weken werden. Deze keer mochten ze vliegengordijnen ontdekken...
- PUPPY TV 38
 
23-07-2017
- PUPPY TV 37 Nieuw speelgoed!
 
22-07-2017
Vandaag zijn Sjors' fokker Marianne en eigenaar Jeannette op bezoek geweest. Het was super gezellig en we hebben met veel plezier gekeken naar de puppy's van Sjors en Daantje.
De puppy's zijn door hen beoordeeld op exterieur. Ik poog 'dual purpose' te fokken, m.a.w. honden die beschikken over zowel de werkkwaliteiten als het exterieur van een Flatcoated (en dat leidt naar mijn ervaring ook tot betere werkkwaliteiten). Ik heb zelf geen hobby in showen, ik geniet heel veel meer van trainen en werken met m'n honden of van een mooie wandeling, maar dat neemt niet weg dat ik het belangrijk vind dat een Flatcoated ook van uiterlijk de voor het ras zo typische kenmerken behoudt. Buiten dat is veel van de gewenste bouw bij de Flatcoated funktioneel: het maakt de Flatcoated - eenmaal volgroeid - tot een hond die een aktief leven kan leiden. Zo'n lijf heeft hij ook nodig bij z'n ondernemingslust!
We zijn ook op dit gebied super tevreden over hoe de combinatie heeft uit gepakt. Het is een heel homogeen nest met mooie hoofdjes, goede voorborst, bone & verhoudingen.
Veel puppy's gingen vanzelf goed staan, als hadden ze dit al geoefend, een enkeling vond dat gefriemel aan hoe de poten moesten staan maar lastig, maar Marianne kreeg zelfs die puppy's netjes in stand. Ik heb er foto's van gemaakt, die volgen z.s.m.

Onlangs beloofde ik een filmpje te zullen maken van het spelen van de puppy's in de achtertuin. Dit filmpje is te danken aan mijn moeder, want gisteren stond ik weer - met de camera paraat op de tuintafel - te genieten van het dwaze elftal toen ze op het woonkamer raam tikte om me te herinneren aan het filmpje waar ik de camera voor had klaar gelegd... Als je ze ziet keten vergeet je dat gewoon! En zo volgde er ook een redelijk lang filmpje, want hier krijg je toch geen genoeg van?? Geniet lekker met me mee!

- PUPPY TV 36  
 
21-07-2017
Vanmiddag heb ik tijd gemaakt om n op n met de puppy's te spelen in mijn achtertuin. Ik had een paar spelletjes/avontuurtjes bedacht om hen nog beter te leren kennen en ook de onderlinge verschillen. Het leidde tot bevestiging van de eerdere indrukken en aanvulling daarop. We hebben ontzettend lol gehad, de puppy's waren het er totaal niet mee eens dat ik het beperkte tot een relatief korte serie spelletjes. Tijdens al die spelletjes heb ik aantekeningen gemaakt. T.z.t. is dat een mooie aanvulling op de puppytest, hetzij ter bevestiging, hetzij om te helpen bij de interpretatie.

Het plezier waarmee de pups met spullen sjouwen die ze aan treffen herinnert me aan een waarschuwing die ik graag nog eens wil herhalen, omdat het hl veel slachtoffers maakt: http://hondenfan.nl/hondenforum/leuke-hondenverhalen/speel-jij-wel-eens-1756
 
20-07-2017
Gisteren zijn alle puppy's naar de dierenarts geweest voor hun eerste titerbepaling en - als de titers voldoende gedaald zijn - vaccinatie. De pupkopers zijn hierover al uitvoerig genformeerd, maar je vindt er ook e.e.a. over op 'Rasinfo - Gezondheid'.
Tegenwoordig bieden veel dierenartsen de VacciCheck aan, het is dan ook wettelijk gelijk gesteld aan de vaccinatie. Ik bezoek zelf sinds jaren een dierenarts die hierin  gespecialiseerd is, voor het juiste advies. Wegens vakantie verwees ze me dit keer naar een collega met dezelfde kennis & ervaring.
Zowel voor het vervoer zelf als het 'laden & lossen' van de pups moest er even flink geknutseld worden in de auto, maar tenslotte lukte het me om met mijn moeder (die op deze hete dag in de auto zou blijven zitten, zodat ik de motor kon laten draaien t.b.v. airco), Daantje, 11 puppy's en de pupbuggy op pad te gaan. Na anderhalf uur rijden bracht ik m.b.v. de pup-buggy, die ik in 2009 knutselde voor m'n eigen puppy, om haar mee te kunnen nemen om langere wandelingen, het elftal in 2 groepjes naar de dierenarts.

De puppy's mochten vrij door de behandelkamer lopen. Daar troffen ze een grote waterbak (of speelvijver...) en gingen even uitgebreid 'naar het toilet', want ze hadden goed hun best gedaan de auto schoon te houden.
De dierenarts merkte op dat hij het heel ontspannen puppy's vond, precies wat de chipper een week eerder ook was opgevallen. Ook stelde hij vast dat hun moeder ze op voedt. Ik begreep niet dat hij dat merkte, maar zijn assistente bevestigde dat zij goed kunnen merken of een puppy opvoeding van z'n moeder krijgt of niet. Interessant om te horen en ook heel leuk natuurlijk dat hetgeen waar ik nadrukkelijk voor kies, zo'n merkbaar resultaat heeft.
De dierenarts en zijn assistente hadden oog voor de verschillende karaktertjes: de dierenarts liep van puppy naar puppy voor het algemene lichamelijk onderzoek en zo zat hij op zeker moment gehurkt bij de allergrootste knuffelkont uit het nest toen ik hem hoorde zeggen "Oh wat ben jij een knuffel!!" en met het puppy wat dl is op 'ruig' spel, vooraan staat als Jippie komt spelen, ging hij uit eigen beweging na het onderzoek een 'stoeipartijtje' aan.

Het standaard onderzoek, zoals dat bij titeren/vaccineren van puppy's plaats vindt en ook verplicht is t.b.v. de afgifte van hun paspoortjes, bestaat uit controle van huid, oren, ogen, gebit, lymfeknopen, hart, buikje (incl. controle op het bestaan van navelbreukje), bewegingsapparaat, geslachtsapparaat (incl. controle op het ingedaald zijn van de balletjes) en de voedingstoestand. Alles is dik in orde: 11 kern gezonde puppy's!! Bij enkele reutjes moet nog 1 of beide balletjes indalen, maar dat is normaal. De dierenarts heeft bij deze check ook geen gebruik gemaakt van houding of beweging die de kans vergroot ze toch te kunnen voelen. Op deze leeftijd kunnen balletjes nog 'terug floepen' (dus de ene keer gevoeld worden en de keer er na weer niet, om tenslotte definitief in te dalen). Flatcoated reutjes zijn hier vaak wat laat mee, maar in de regel zijn de balletjes voor de leeftijd van 6 maanden ingedaald.

Voor de titerbepaling is per pup een druppel bloed nodig. Mijn vaste 'titer dierenarts' is zeer behendig met het afnemen van die druppel via het pootje, daar heeft geen van m'n pups ooit een krimp op gegeven. Degene die ik gisteren bezocht benoemde haar kunsten daarin ook en vertelde dat zelf lastiger te vinden op zo'n onopgemerkte wijze en dus gezocht te hebben naar een andere manier. Hij prikt de pups in de binnenkant van hun lip. Hiervoor gebruikt hij een prikkertje wat vermoedelijk oorspronkelijk bedoeld is als vingerprik voor diabetes patienten. De puppy's reageerden totaal niet op deze prik, bleven ontspannen zitten tot het druppeltje was 'gevangen'. Wondjes in de mond herstellen natuurlijk razend snel, dus na die ene druppel was het bloeden al weer over.
Zoals je mag verwachten binnen de situatie van hun geboorte, waren de titers van het elftal zr gelijk: ze zijn kort na elkaar geboren dus ze hebben alle 11 ruimschoots van de eerste melk kunnen krijgen (dat is de melk die ze voorziet van antistoffen) en ze zijn alle 11 meteen de eerste 12 uur even veel gegroeid, dus ze hebben ook ieder hun deel gehad.
Conclusie van het bloedonderzoek: het is niet zinvol ze op dit moment te vaccineren, de kans dat de titer over 4 weken laag genoeg is, is wel groot. Over 3-4 weken zijn er 2 keuzes, ik noem ze a en b:
[a] Je laat ze opnieuw titeren en op basis van het resultaat bepaal je of vaccineren al zinvol is: de meest kansrijke score voor het laten aan slaan van vaccinatie is de meting die wordt aangeduidt met 0. Als het resultaat van de titerbepaling leidt tot vaccinatie vraag je om de DHP. Dat is de 'volwassen versie' van het vaccin tegen Distemper (hondenziekte), Hepatitis en Parvo. Deze mogen ze vanaf de leeftijd van 7 weken krijgen en met de vaccinatie zijn ze - als het gewoon aan slaat - wat de bescherming tegen deze ziekten betreft dan met 1 vaccinatie klaar! (voor jaren).
[b] Je stapt over op het vaccinatie schema waarbij zonder titerbepaling om de 3 weken een vaccinatie wordt toegediend, in de hoop dat die op n van die momenten aan slaat. Je hebt dan nog 2 vaccinaties te gaan, namelijk die van 9 en die van 12 weken. Ook dan vraag je op 9 weken om de DHP.

Uit onderzoek is gebleken dat maarliefst 10-15% van de pups die zonder titerbepaling wordt gevaccineerd, op de leeftijd van 16 weken niet beschermd is, omdat bij hen de maternale immuniteit (de immuniteit die ze vanuit de moedermelk mee kregen) nog niet voldoende gedaald was tijdens de vaccinatie op 12 weken. Om die reden adviseer ik voor iedere pup 'meten is weten': laat 3-4 weken na vaccinatie middels VacciCheck controleren of deze is aangeslagen. Indien dat het geval is, alle titers hoog zijn (dus een duidelijke stijging t.a.v. de titers op 6 weken) weet je dat de hond pas over 1 jaar weer getiterd hoeft te worden en de eerst volgende VacciCheck in de regel pas jaren later nodig is. Om het paspoort geldig te houden is in het protocol een 3-jaarlijkse check vastgelegd. Indien echter uit de VacciCheck blijkt dat het vaccin niet aan sloeg, dan zul je de vaccinatie nogmaals moeten herhalen om je hond te beschermen tegen deze 3 ziekten. Middels de VacciCheck bepaal je dus niet alleen wanner vaccineren zinvol is, maar voorkom je ook dat je hond onbedoeld onbeschermd rond loopt!

De puppy's waren van 14.30-19.00 uur (onder)weg t.b.v. rit, onderzoek, wachten op het onderzoeksresultaat en eventuele vaccinatie + het invullen van de paspoortjes. Ze hebben zich er dapper doorheen geslagen en een groot deel van de tijd gewoon liggen slapen, maar het was natuurlijk desondanks een heel avontuur. Ik was ape trots toen ze na thuiskomst onverminderd enthousiast op hun maaltijd aan vielen en aansluitend al weer energie hadden voor onderling spel. Heerlijke puppy's!
 


19-07-2017
 

Kort na de geboorte van het elftal heb ik al wat grappen gemaakt over de levensduur van mijn wasmachine. Ik kocht mijn huidige kort na het A-nest (noem het toeval..) en verlengde de garantie tot 10 jaar. Dat betekent dat ik nog garantie heb tot voorjaar 2018, dat kwam precies mooi uit lachtte ik. Tijdens de nestperiode draait de wasmachine overuren: 2 maal daags 3 grote vetbedden levert al 6 wasjes op. En daarnaast natuurlijk extra dweilen, handdoeken en m'n reguliere was!
Het duurde dan ook niet lang of mijn grap leek werkelijkheid te worden. Al die jaren had ik beneden niet kunnen horen of de was al klaar was en nu hoorde ik de machine luid en duidelijk... Tot tenslotte de centrifuge het niet meer bleek te doen, niet binnen het programma en ook niet los daarvan. Morgen komt de monteur, duimen dat hij 'm weer aan de praat krijgt!

- PUPPY TV 35 De puppy's spelen heel graag in de waterbak.
 
18-07-2017
Gisteren en vandaag hebben we rustig aan gedaan. Twee puppy's waren niet helemaal fit, hadden wat last van hun darmen. Geen enge dingen zoals koorts, maar om te zorgen dat ze weer lekker vlot zouden herstellen heb ik ze beperkt tot wat ze zonder door mij aangeboden extra prikkels ondernamen.
Lekker eten, goed slapen, voor de 2 puppy's met diarree wat Phytonics Clear Intensitine door hun eten (een middel om te  onthouden! Het bindt de ontlasting waardoor het comfort geeft voor je hond terwijl het in tegenstelling tot Diarstop het herstel niet vertraagt maar juist bevordert).

De ontwormkuur was zichtbaar zinvol, want bij het opruimen van de drollen heb ik een uur of 6 na ontwormen een spoelworm in een drol gezien! Brrr wat een smerig ding om te zien, mooi dat we die kwijt zijn!
Zoals gezegd hebben pups altijd spoelwormen (zie de toelichting op 20-06 in dit dagboek) dus het is belangrijk dat de nieuwe eigenaren straks steeds voorafgaand aan titeren/vaccinatie eveneens hun pup ontwormen en uiteraard daarna dit herhalen volgens schema of n.a.v. mestonderzoek. De puppy's die hier over 2 weken nog zijn zullen dan hun 4e ontwormkuur krijgen.
 
17-07-2017
De puppy's hebben gisteren zo geweldig buiten gespeeld!! Ze gebruiken nu met z'n elven de hele tuin tegelijk: een paar hier, een paar daar, een paar op weer een ander plekje. En dat hun mama besloot om even naar binnen te gaan boeide ze niet, het elftal ging onverstoorbaar verder met hun pret.
Ze proberen overal op en onder te kruipen, ontdekken zo wat ze al kunnen en wat echt nog niet, maar ook dat ze 4 poten hebben. Zo moeten ze bijvoorbeeld nog nadenken als ze ergens overheen moeten stappen hoe dat te doen, zich bewust worden van hoeveel poten daar dan overheen moeten.
Ik heb buiten een nieuwe (grotere) speeltunnel geintroduceerd en daar zijn ze ook weer rg blij mee. Ze renden er met een grote bal - eentje van de grote honden, met serieus gewicht - in de bek doorheen. Dat is wel zo geweldig mooi om te  zien!!
Nou ja, ik wilde er even volop van genieten, zonder camera tussen mij en hen, maar jullie houden een filmpje te goed, ze gaan het vast nogmaals laten zien en dan leg ik er weer wat van vast.

Vandaag volgt de 3e ontwormkuur. Eigenlijk zou die gisteren plaats vinden, maar de dierapotheek die het donderdag of vrijdag zou leveren, heeft nog steeds niet geleverd. Ik ben dus vanmorgen anderhalf uur aan het zoeken geweest naar dierenklinieken in de regio die puppy ontworm middel op voorraad hebben, want het moet gewoon vandaag gebeuren, zodat ze opnieuw vrij van wormen zijn als ze woensdag voor de 1e titer & vaccinatie ronde naar de dierenarts gaan!
Alle pups zijn t.b.v. de ontwormkuur natuurlijk gewogen. De gewichten van de teefjes liggen rond de 3980, waarbij Oranje met 3900 gram nog steeds de kleinste van stuk is (maar zeker niet met het kleinste gevoel voor humor!) De reutjes wegen zo'n 4300 gram, met een uitschieter voor Grijs die met 4600 gram nog steeds de grootste is.
 
15-07-2017
Gisteren vielen er zware regenbuien. De 'speeltuintoestellen' bleven dus in elkaar gestapeld onder het zeil staan, maar natuurlijk hebben we de pups tussen de buien door wel lekker buiten laten spelen. Daar troffen ze dus een voor hen nieuw 'toestel', namelijk het resultaat van de opgeborgen exemplaren. Als echte Flatcoateds zagen ze daar meteen nieuwe mogelijkheden in: sleuren, ritselen, over het ene en onder het andere door.. Ze genoten!

- PUPPY TV 34 (de grom die je na een dikke halve minuut hoort is een waarschuwing van Daantje aan een puppy wat met tandjes dronk, de puppy's reageren uitstekend op haar 'Nee')

Eigenlijk is dit spel met zo'n toevallig ontstaan nieuw 'toestel' heel vergelijkbaar met wat ik onderweg met mijn grote Flatcoateds doe: kijken wat we zo al tegen komen - zoals grote buizen, boomstammen, betonblokken.. - en die omgeving benutten voor een nieuw spelletje. Flatcoated zijn dol op variatie en uitdaging, als je dat hen niet voldoende biedt, zullen ze het zelf wel opzoeken. Maar zoals n van de pupmensen van de week heel terecht opmerkte, het is voor jezelf ook heel veel leuker wandelen als je gewoon de aandacht bij je hond hebt onderweg (in plaats van met je blik op een mobieltje) en samen aktief bent, dat geeft voor allebei zo veel lol en ontspanning aan de wandeling!
 
14-07-2017
Ik denk dat ze maar alle 11 moeten blijven... Gisteren kwam ik er achter dat er 15 honden in mijn auto passen, dus er zijn minder praktische bezwaren dan gedacht. Bovendien gaan niet alleen Daantje en ik het elftal missen, maar blijken ook Merel, Maartje en Jip niet gecharmeerd van de gedachte afscheid te gaan nemen!
Gisteren hebben de puppy's hun 1e auto rit gemaakt. Hun mama achterin, de puppy's met z'n elven (middels hondengaas veilig tegen rond zwiepen bij een ongeval) op de achterbank. Terwijl ik de puppy's naar de auto bracht keek Jip verontrust naar het afnemen van het aantal pups, haar gezicht sprak boekdelen: dit vond ze afschuwelijk. Maar Jippie mocht niet mee, want we zouden naar mijn ouders rijden en ik verwachtte dat Jip daar hoteldebotel opgewonden van zou worden, met de puppy's bij 'opa en oma'. Een onbeheerste Jip is sowieso niet handig met puppy's, laat staan tijdens zo'n nieuw avontuur.
De heenreis vonden een aantal pups maar zo-zo. Er werd door die puppy's druk gemiept op de achterbank, anderen vonden het prachtig, zaten stil te kijken of stapten ontspannen over de achterbank. Auto rijden moet wennen en wennen betekent ervaring op doen. Dus ook al was het niet een onverdeeld genoegen, we deden het zo plezierig mogelijk en zo moesten ze er toch even 'doorheen'.
Eenmaal op de plaats van bestemming - een kwartiertje rijden - tilde ik alle pups uit de auto en mochten ze met hun mama de tuin bekijken. Dat was feest!! Niet alleen voor het elftal, ook Daantje stond te huppelen! Ze vond het sper leuk dit met haar kinderen te gaan beleven. En naar de blije opwinding van Daantje kijkend was ik blij dat ik spring in het veld Jip niet mee had! Daantje huppelde van mij naar mijn vader en naar mijn moeder met een blije kop en kronkelend van pret als wilde ze het met ons vieren.
Het complete elftal stapte rond. Sommigen gingen zelfs meteen al een wat groter stuk onderzoeken en kuierden dus zo verderop een bocht om. Wat een dappertjes! Daantje bood ze een slok melk aan, waar ze natuurlijk geen 'Nee' tegen zeiden en na de warme melk bracht ik het hele gezin naar binnen, om te voorkomen dat ik straks ergens een puppy onder een struik zou kwijt raken, als die daar een fijn slaapplekje zou treffen...
Ze mochten de woonkamer verkennen, een flinke ruimte. Onmiddellijk werd de waterbak gespot, waar flink in gespetterd werd, want een dag niet 'gezwommen' is een dag niet geleefd! Na een paar rondjes door de kamer gelopen te hebben, terwijl hun mama met speeltjes in de bek rond huppelde en verheugd keek naar wat ze zo al uit spookten, viel de n na de ander in slaap. Toen ook de laatste een plekje zocht, heb ik ze allemaal weer in de auto gezet: tijd om naar hun bedje te gaan. Hoewel we enorm oponthoud hadden door een storing bij een brug, verliep de terugweg ontspannen. Onderweg werden enkelen wel wakker en werd er wat gekreund, maar na het zoeken van een ander plekje - de ene wat langer dan de ander - hervonden ze hun rust weer. We gaan dit natuurlijk vaker oefenen: een rit naar 'de speeltuin' en daarna lekker moe & voldaan terug rijden.

Merel en Maartje stonden opgewonden bij de gangdeur te wachten en hipten met een wat ongeruste blik richting de puppy's. Toen we vertrokken hadden ze niet gereageerd op het ophalen van de pups, maar kennelijk hadden ze tijdens onze afwezigheid toch gevreesd dat ze 'weg' waren.
Merel drukte zich stevig tegen de puppypanelen en bleef daar liggen, lekker dicht tegen de puppy's. En de pups kwispelden op hun beurt breed naar hen, lekker in hun eigen 'bed' en bij hun lieve tantes.

- PUPPY TV 31 De eerste keer kluiven (gedroogde gedraaide kalfsblaas)
- PUPPY TV 32 De eerste keer op nieuw terrein buitenshuis: op bezoek bij 'opa & oma', een kwartier rijden bij ons vandaan.
- PUPPY TV 33 De terugreis van hun 1e autorit.
 
13-07-2017
"Is dat Jip?" vroeg het puppybezoek gisteren. Een mooier compliment kon ik niet krijgen terwijl Daantje begroet werd. Het is een variant op de oude Linera reclame, van "zo slank als je dochter". Om als moeder van 11 puppy's, na 5 weken borstvoeding en billen wassen, verward te worden met de spring in 't veld van net een jaar... Ik teken voor zo'n persoonsverwisseling!
De afgelopen tijd krijg ik vaak te horen van bezoek dat Daantje er zo goed uit ziet. Zelf zie ik het vachtverlies die inherent is aan het hebben van een nest en het verlies van spieren doordat ze sinds de laatste weken van de dracht veel minder rent etc. Ze steekt haar energie nu natuurlijk vooral in haar gezin. Dus het doet goed dat mensen die wat minder streng zijn voor mij dan ikzelf ben, dat heel anders zien.

Na het puppybezoek kwam de Raad van Beheer langs voor de nestcontrole, DNA afname en het chippen van de pups. Ze hebben daarmee tegelijkertijd hun stamboomnaam gekregen, want iedere chip wordt gekoppeld aan en stamboomnaam. "Ze heeft er nog zin in!"  lachtte de chipper terwijl Daantje haar vrolijk tegemoet rende vanuit de ervaring dat alle bezoek voor haar komt.
"Heb je een tafel?" vroeg ze bij binnenkomst.'"Over een maand weer.." verontschuldigde ik me. "Je woont bij de honden in", lachtte ze, "maar zo geniet je er het meeste van!" En zo is het!

Men zegt dat de reutjes de 'piepers' zijn bij het inbrengen van de chip (middels een injectienaald) maar geen van het elftal gaf een kik, dus ook de mannen zijn bikkels. Alle 11 hingen ontspannen in mijn armen tijdens het chippen en keken vervolgens snoezig de chipper aan terwijl ze n hand zachtjes om hun achterhoofd hield en met de andere met een wattenstaafje een gebaar maakte in hun bekkie als bij tanden poetsen, om hun DNA te nemen. De chipper moest er om lachen, zulke ontspannen puppy's en menigeen kreeg dan ook nog een dikke knuffel van haar. Leuke chipper!


Daantje, 7 wkn, nog zo'n rond toetje!
 

12-07-2017
Afgelopen zaterdag waren de puppy's gedurende een groot deel van het kraambezoek aan het slapen. Dat is best jammer, want het is ontzettend leuk om ze aan het spelen te zien, maar ze hebben geen vaste tijden van spelen en slapen, dus je hebt een beetje geluk nodig! Het grote voordeel van slaperige pups is wel dat je er super fijn mee kunt knuffelen. Ze lagen super zoet op schoot, Benthe voelde zich net een puppymoeder!
Daantje vond het als puppy ook zalig om zo te liggen, ze kon ondanks haar enorme plezier in aktie ook eindeloos liggen knuffelen. Dat doen we natuurlijk nog steeds, maar we moeten een beetje improviseren om toch nog een beetje 'op schoot' te kunnen liggen.

Zoals eerder verteld leer ik de puppy's een hier-kom fluitsignaal aan (deze fluit: Acme 211,5). Dat signaal zit er inmiddels goed in! Ik heb vanmiddag voor jullie gefilmd hoe sterk ze al reageren op dit signaal, hun 'etensbel'. Ze komen pardoes overeind uit hun slaap als ze het horen "Hoera, eten!" (en natuurlijk fluit ik alleen als ze ook echt krijgen). Wie dat thuis even vol houdt, zodat pup leert dat het fluitsignaal hier dezelfde betekenis heeft als het fluitsignaal bij de nieuwe baas, heeft al snel een sterk hier-kom-signaal. Natuurlijk moet het bij een jonge hond wel wat blijven opleveren steeds als er goed geluisterd is, anders wordt het 'vals alarm'. En niets zo fijn als een hond die goed kan hier-komen!

- PUPPY TV 30

Bij het kijken van dit filmpje, ter controle van het correct overnemen van de link, stoven 11 pups vanuit rust uit de benches.. Ik had er even niet aan gedacht dat ze via het filmpje natuurlijk hun fluitje hoorden! 'k Heb als de wiedeweerga wat lekkers voor ze gehaald, want beloofd = beloofd. De deal is fluit = eten. Dat leverde ze vanmorgen een toetje op.

Met grote dank aan Esther Schog, die gisterenmiddag weer helemaal uit Zeeland kwam puppyknuffelen, heb ik weer een schat aan prachtige foto's. Op speciaal verzoek maakte ze dit keer ook een paar portretten van Daantje. Wow, wat ben ik daar gelukkig mee!!
Mijn Daantje, mijn allesie:
.
11-07-2017
Elke avond als ik naar bed wil gaan, gebeurt er net iets in de puppyren waardoor ik nog ven moet knuffelen, spelen of filmen. Voor dat laatste is het licht natuurlijk niet best rond die tijd, maar het onderwerp compenseert dat wat mij betreft ruimschoots.
Gisteravond ben ik zo snel ik kon de camera gaan pakken toen de speeltunnel als een soort harmonica door de ren danste...
- PUPPY TV 29
 
10-07-2017
Gisteren hebben we de eerste speeltoestellen neer gezet in de achtertuin. Ze wiebelen, schommelen en maken herrie. De pups vinden het ontzettend leuk, want maken er al volop gebruik van. Ook hebben ze kennis gemaakt met een vleugeltje en een velletje, voor de pups die later jachttraining gaan doen. Opvallend was dat Daantje - die normaal gesproken hartstikke hebberig is, dus de buit zeker graag zlf zou dragen en niet voor andere honden zou laten liggen - zowel het velletje als de vleugel liet liggen voor haar puppy's! Er werd ondanks de veelheid aan afleiding en andere nieuwe avonturen door enkele pups meteen al flink moeite gedaan het te bemachtigen en dragen.
Jip heeft voor de 2e keer een babysit rol gekregen door met Daantje en het elftal buiten te mogen spelen. Ze vond dat super leuk en beheerst zich zonder enige begeleiding fantastisch. Ze gedraagt zich echt als 'grote zus' en 'de verstandigste'. Loopt in haar uppie met een puppy rond, kijkt na 'ruig' stoeien met een puppy even of pup het nog steeds leuk vindt voor ze het spel voort zet en bemiddeld in conflictjes. Daantje is er dan ook enorm ontspannen onder, ze ligt lekker te dommelen op enkele meters afstand, vindt het zalig dat de puppy's in goede handen zijn en zij zelf even mag genieten van het schouwspel zonder er onderdeel van te zijn.

- PUPPY TV 22 1e kennismaking met de rammelschommel (en een konijnenvelletje)
- PUPPY TV 23 onderzoeken: kun je ook via de zijkant op de rammelschommel klimmen?
- PUPPY TV 25 1e kennismaking met de wiebelbrug (en een vleugeltje)
- PUPPY TV 26 1e keer vleugeltje dragen (op de achtergrond het blaffen en grommen van spelende pups)
- PUPPY TV 27 Jips 2e keer babysitten, nu buiten (incl. wiebelbrug)
- PUPPY TV 28 en het vervolg van de babysit

Jip krijgt er geen genoeg van, want toen de puppy's terug waren gebracht naar hun ren en Daantje en ik de tuin opgeruimd hadden, hoorde ik bij het binnen lopen van de keuken een luide, onverklaarbare plof uit de woonkamer. Ik liep snel door om te zien wat daar gebeurd was en trof Jip in de ren, waarvan het deurtje gesloten was. Jippie moet via de opgevouwen stoel naast de ren op de bench in de ren geklommen zijn en vanaf daar de ren ingesprongen. Een andere route zou ik niet kunnen bedenken om vanuit de wat nauwe doorgang langs de ren over een 85 cm. hoog paneel te komen. Ze was druk op zoek naar een puppy dat nog wakker te krijgen was voor een spelletje, maar het elftal hield het voor gezien: bedtijd. En natuurlijk heb ik Jip de ren weer uit geleid, want puppy's moeten nog veel slapen!

Het dagboek komt de komende weken mogelijk (zo nu en dan?) op een iets lager pitje, want in de komende weken gaat er nog druk gesocialiseerd worden en als ik moet kiezen tussen dagboek en pups, dan gaan de puppy's natuurlijk voor!
 
09-07-2017
Gisteren hadden we een huis vol lieve pupmensen (dank jullie wel voor de gezelligheid, het plezier en de goede zorgen!)  Daantje geniet van het puppy bezoek. Ze weet precies dat als de deurbel gaat, het voor haar is. Ze huppelt naar buiten om de mensen te onthalen. Het is zalig haar zo te zien genieten van de aandacht en lovende woorden.

Gistermiddag brak na vette regen in de ochtend, alsnog de zon door, zodat de puppy's toch nog buiten konden spelen. Ze zijn nu volkomen gewend aan het buiten lopen, ze sjezen de hele tuin door, 'op eigen benen' en sjouwen er alles rond wat ze tegen komen. Daantje houdt een oogje in het zeil, dat doet ze kalm maar oplettend. Toen er een puppy in een voor haar onbereikbaar hoekje achter een regenpijp was gekropen om daar lekker te gaan dutten stond haar dat niet aan. Ze piepte heel zachtjes terwijl ze naar hem keek, om mij aan te geven wat haar zorgen baarde. Ik heb pup natuurlijk weg gehaald en het plekje afgesloten. Alle kwaliteiten die ik van haar ken uit haar werk, zie ik eigenlijk nu terug in haar moederschap: heel stabiel en betrouwbaar, ontspannen maar oplettend en uitstekend kunnen samenwerken. Ik kijk niet uit naar het uitzwaaien van de pups, maar dat zij en ik dan weer training kunnen hervatten vind ik wel een feest! Dan zie je een vuur wat je, als je haar alleen kent vanuit haar ontspannen houding rondom haar pups, niet zou vermoeden. Juist die combinatie van passie en ontspanning maakt Daantje (voor mij) zo extra speciaal.

De pups beginnen nu ook buiten goed te komen als ik roep (ze heten hier uiteraard alle 11 "Puppy!"). Het is een super schattig gezicht als ze met uitgestrekte halsjes kijken waar ik ben en dan versneld mijn kant uit komen. Het hier-kom-fluitsignaal wat ik aan de maaltijden koppel zit er overigens ook al erg goed in!

- PUPPY TV 20 Jippie speelt (7 juli) voor het slapen gaan nog wat met 2 pups door het puppypaneel heen. Wat een gezeligheid!
- PUPPY TV 21 De puppy's spelen nog even lekker luid voor het slapen gaan (8 juli).
 
08-07-2017
Gisteren heeft Daantje voor het eerst een puppy gecorrigeerd. Pup gebruikte zijn tandjes tijdens het zogen, waarop ze herhaaldelijk bromde. Pup had geen benul wat dat betekent en zette zijn gedrag voort. Daarop gaf ze hem een felle kef terwijl ze haar kop naar hem toe boog. Hiervan stopte pup even geschrokken met drinken, boodschap begrepen. Hij mocht daarna nog een paar slokken drinken, toen liep Daantje weg. Ik vind het heel waardevol dat pups van hun moeder leren wat een waarschuwing is, omdat die kennis hen als ze de wijde wereld in gaan beschermd tegen conflicten. En wie kan dit hen op betrouwbaarder wijze leren hoe een andere hond "Nee" zegt en dat het belangrijk is daar naar te luisteren, dan hun eigen moeder? Mede om die opvoeding worden de pups niet volledig gespeend voor ze 7 weken zijn.

Ook zijn de pups gisteren voor de vierde keer buiten geweest. Deze keer waren ze zodanig op hun gemak dat we een paar uur buiten gebleven zijn, uiteraard hebben ze een flink deel daarvan slapend doorgebracht. Het tuinbezoekje startte echter met een ontdekkingstocht van 2 voor hen nieuwe hutjes: een speeltentje  met aan diverse zijden grote en kleine gaten waar ze in en uit kunnen en een speel-circustent waar ze in konden door een 'flap-deur'. Het was leuk te zien hoe ze onmiddellijk op de tentjes af stapten om het eens van binnen te gaan bekijken. En ook alle openingen moesten uitgeprobeerd worden op toegankelijkheid.
Nadat al het nieuws was uitgeprobeerd, zochten ze een slaapplekje op het terras. Daar sta je dan, met al je goede bedoelingen van fijne knusse, zachte, beschutte ligplekjes... De dames en heren prefereerden de koele tegels en lieten zich niet overtuigen voor mijn 'bedjes' te kiezen. En puppy ging zelfs demonstratief in de waterbak staan toen ik het hele elftal nog eens terug gebracht had naar wat mij zo'n comfortable slaapplekje leek, als wilde ze zeggen "Als je me in zo'n warm bed zet moet ik echt even afkoelen hoor!". Ik zei het gisteren al: het worden nu echt mini Flatcoateds!
 
07-07-2017
Gisteren hebben de pups een speeltunnel gekregen, dat is een groot succes! Ze lopen er door, kruipen er onderdoor en sleuren er aan.
De puppy's beginnen wat beter te kunnen rennen en sprongetjes te maken, dragen nu ook speeltjes wat langere tijd rond. Het worden elke dag meer en meer mini-Flatcoateds!
Het spel met zowel elkaar als mensen neemt toe, meestal bijten ze niet zo hard, maar soms voel je hun tandjes venijnig prikken. Die scherpe tandjes in de puppytijd leren hen de kracht van hun kaken en een bijtrem aan: doordat ze nu met tanden als speldjes bijten, voelt dat al heel snel als te hard. Wie te hard bijt tijdens spel of bij zogen, verliest dat pleziertje, want geen nestgenootje gaat willen spelen als het pijn doet en mama zal het zogen ook beindigen als ze hun tanden gebruiken. Zo leren ze zelfbeheersing aan t.a.v. hetgeen ze in de bek nemen en voorzichtig te zijn met de kracht in hun kaken.

De aanvang met vaste voeding afgelopen maandag heeft - zoals de bedoeling is - er toe geleid dat er wat minder bij hun mama gedronken wordt, daardoor neemt Daantjes melkproductie wat af. Een vraag & aanbod verhaal, wat werkt dat toch mooi! De porties van de pups zijn vandaag weer een klein beetje vergroot, het gaat er met gemak in, 't zijn smulpapen!


met dank aan Esther Schog voor de mooie foto's!

06-07-2017
De pups krijgen nog steeds (bijna) dagelijks bezoek. Vanuit Gelderland, Brabant, Zuid-Holland en Zeeland komen mensen pupknuffelen, sommigen hebben zelfs hun 3e bezoekje al gepland staan. Ik vind het super fijn dat mensen (nu al) zo veel moeite steken in hun pup!
Al die mensen samen zorgen dat de puppy's ervaring op doen met heel veel verschillende uitingen van vriendelijk en enthousiast gedrag. Het is heerlijk om verstandige volwassen mensen de schoenen uit te zien schoppen om 2 tellen later in de ren te liggen met hun wang op het vetbed en hun billen in de lucht, terwijl ze grappige geluiden maken tegen de pups. Geen twijfel mogelijk: mensen die net zo gek zijn op de puppy's als ik zelf. Tekenaars als Peter van Straaten zouden hun hart kunnen ophalen als ze hier zo nu en dan om het hoekje mochten kijken!
Middels al die verschillende mensen, met allemaal hun eigen vorm van spelen en knuffelen, leren de pups hoe wij ons gedragen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat wij ons gedrag niet hoeven aan te passen aan de hond - dat is ht verschil tussen hond en mens: wij kunnen leren denken als een hond, een hond kan niet leren denken als een mens - maar het is goed als ze weten dat het allemaal goed bedoeld is door ons.

Simone heeft gisteren voor het eerst Twister geknuffeld, want ze heeft ze alle 7 op schoot gehad. Simone is helemaal verliefd op de Twisters!
Twister blijft een beetje langer bij ons wonen, omdat er al een fijne vakantie gepland stond voor er sprake was van Twister. Ik denk dat 'tante' Jip dat helemaal niet erg vindt. Zij heeft gisteren voor het eerst van mij mogen 'babysitten'. Het is voor jonge meiden niet makkelijk om tussen zo veel schattige pups te lopen die nog net niet kunnen wat je er zo graag mee zou willen doen. Jip kreeg dus een paar duidelijke regels mee, die haar helpen zich voldoende te beheersen om het ook voor de pups een fijne ervaring te laten zijn. Ze heeft zich geweldig beheerst, sper goed haar best gedaan om haar gedrag af te stemmen op wat de pups fijn vinden. Toen ze na afloop de ren weer uit was (moest..) heeft ze dan ook, terwijl Daantje nog even een rondje deed langs haar elftal, even flink gekeet met Maartje, want er moest heel wat opgepot enthousiasme uit!
Natuurlijk heb ik Jippies 1e babysit gefilmd. Wat ben ik trots op pipo! Ook heb ik gefilmd hoe de maaltijd van de puppy's inmiddels verloopt, want in geschreven tekst is toch altijd anders dan wanneer je dingen zelf kunt zien.
- PUPPY TV 17 Jip's 1e keer babysitten!
- PUPPY TV 18 De pups leren het hier-kom fluitsignaal middels de koppeling aan de maaltijd en kunnen zich al goed concentreren op hun eigen bakje. Het begin van dit filmpje bevat wat bijzondere beelden doordat ik in eerste instantie de camera om mijn hals had hangen om de eetbakjes neer te kunnen zetten en waar nodig de pups 'aan tafel'. Op die manier is dat deel toch enigszins (en voor zover het op die wijze toevallig in beeld kwam) in beeld gebracht.
- PUPPY TV 19 Sommige pups gaan na hun maaltijd lekker voldaan nog wat rommelen rond de bakjes zonder serieuze poging om bij een ander mee te eten, andere pups schuiven graag voor een tweede portie aan bij nestgenootjes die wat minder snel hun bakje leeg hebben. Die rupjes-nooit-genoeg gaan na hun maaltijd even in de bench. Daar schikken ze zich zonder protest in, waarschijnlijk ook omdat ze dan tot het besef komen dat ze eigenlijk best vol zitten. Als alle bakjes leeg zijn mogen ze met z'n elven nog even alles checken. Dan wordt er heel genoegelijk nog wat gestoeid terwijl ze 'rond de eettafel' voldaan in slaap vallen.
 
05-07-2017
De puppy's eten sinds maandag 2 maal daags vaste voeding. Dat gaat prima! Ze eten graag en de ontlasting ziet er goed uit. Naast hun vaste voeding drinken ze natuurlijk nog bij hun mama. Meestal kiest Daantje er nu voor ze staande te voeden. Alleen als de pups 'avontuur' beleven middels buiten spelen en wanneer Daantje zelf even van huis geweest is voor wat 'vrije tijd', gaat ze er nog steevast voor liggen.
Hoewel Daantje ontzettend veel eet en ook veel vetter dan normaal, kan ze er niet tegenop eten. Ik ben daarom heel blij dat de pups nu minder gaan zogen, zodat Daantje gauw weer wat kan bij komen. Inmiddels is ook het verlies van vacht begonnen. Dat hoort bij het hebben van een nest, een teefje gaat n.a.v. een nest volledig uit vacht. Die komt straks natuurlijk weer gewoon helemaal terug, maar het is even geen fijn gezicht.
Daantje vindt ondanks de energie die het elftal haar kost de puppy's gelukkig nog steeds erg leuk. Ze nodigt ze nu bijvoorbeeld ook uit voor spel!

De pups maken regelmatig kennis met nieuwe prikkels. Soms gepland, soms ongepland. Zo hebben ze gisteren buiten gespeeld terwijl er op het veld achter ons huis druk werd gewerkt aan het ingraven van grote buizen, wat met veel herrie en trillingen gepaard ging. De pups gaven er niks om. Ze hebben al diverse eerdere werkzaamheden gehoord, omdat het raam van de woonkamer de hele dag open staat. Een beetje herrie meer of minder boeit ze niet.
Vanmorgen heb ik flink geschud met een leeg blik, waarin een kleiner leeg blik. De meeste pups reageerden totaal niet ("Doof", aldus mijn moeder) sommigen keken een keertje op en een enkeling ging zitten en keek verwonderd wat dat nou was. Bij herhaling van het geluid nam de verwondering al af. Toen ik de blikjes in de ren legde en er mee rolde, zodat het rammelen zich voort zette, gingen ze enthousiast onderzoeken wat het was. Een enkel puppy keek van dichtbij zonder er daadwerkelijk mee te gaan spelen. Toen ik mijn hand er bij hield (en nog eens rammelde) was dat al genoeg om die laatste stap ook te kunnen maken: samen over de drempel, om het vervolgens met enthousiasme alleen voort te zetten. Zonder uitzondering hebben ze er alle 11 vlot mee gespeeld. Super leuk om te zien!

Gisteren zijn de puppy's 4 weken geworden. Ter ere daarvan heeft Esther Schog weer een super mooie foto serie gemaakt, met daarin van iedere pup een portret. Esthers dochter Ymke zorgde er met plezier voor dat iedere pup fraai gepresenteerd werd voor 't portret. Dank jullie wel!!
Vandaag de portretjes, het tweede deel uit deze fotoserie volgt snel!

Donker blauw

Bruin

Grijs

Groen

Licht blauw

Paars

Wit

Rood

Roze

Oranje

Geel

04-07-2017
Zoals gezegd neemt de Raad van Beheer tijdens de nestcontrole en het chippen tevens DNA af van de pups en hun mama. Van Sjors is dat al gebeurd. Middels de DNA test wordt van iedere pup aangetoond dat ze daadwerkelijk kinderen zijn uit deze combinatie van ouders, waarmee voorkomen wordt dat er op dat gebied 'gerommeld' wordt in de fokkerij en stambomen onjuist zijn. DNA afname is tegenwoordig een verplicht onderdeel bij het fokken van een rashond.
Het DNA wordt vast gesteld aan de hand van wangslijmvlies en omdat ik afname daarvan nog niet eerder mee maakte besloot ik even te bellen om te horen of ze voorafgaand gewoon mogen eten en zogen of dat ze een schone mond nodig hebben.

Eten voor afname is geen enkel probleem, want het DNA van eventuele voedingsresten komt niet overeen met hondenDNA, maar moedermelk in de bek kan de swap wel onbruikbaar maken, omdat dit natuurlijk het DNA van de moeder bevat. Dus pl voor afname mogen ze even niet zogen. Wat veel lastiger is bij de afname van wangslijm, legde de medewerkster me uit, is als de pups net een boom hebben uit gegraven. Ze hadden inmiddels wat ervaring met de DNA afname en gebleken was dat als er erg veel grond of zand in de swap zit, er geen DNA vast gesteld kan woren, dus doen ze het tegenwoordig meteen over als er een zwarte swap wordt afgenomen. Dus als het mogelijk was daar rekening mee te houden, dan was dat wel erg makkelijk.
Nou dat is dan weer jammer, ze mogen op 12 juli dus pas na DNA afname een boom uit graven.
 
03-07-2017
Er is weer van alles gebeurd en gepland in het leven van de puppy's:

Vorig weekend hebben we de ren neer gezet, zodat de pups vanuit hun vertrouwde werpkist 'op pad' konden. Dat was niet aan dovemansoortjes en eigenlijk hadden ze vanaf dat moment geen interesse meer in de werpkist. Ze kwamen er nog wel eens, maar zagen het zeker niet als hun 'veilige hol'. En ook Daantje toonden geen speciale interesse om daar (rustig) in te voeden, ze verkoos over het algemeen de ren.
Dit weekend heb ik dus de werpkist verwijderd en de daardoor vrijgekomen ruimte is nu benut voor 2 benches, zodat de puppy's daarmee al vertrouwd raken en het leren kennen als een fijne plek. Om die reden ligt de grootste bench nu nog vol met speeltjes, op deze leeftijd is dat nog veilig. Tijdens het verschonen van de ren (2 x daags) verblijven ze nu in een gesloten bench, alleen op die momenten gaan de deurtjes dicht. Opvallend is dat ze hier zonder protest geruisloos in wachten, terwijl ze de wasmand en de werpkist echt 'stom' vonden als wachtkamer. Kennelijk willen ze graag e.e.a. kunnen zien. Vannacht lagen alle 11 pups uit zichzelf in een bench te slapen, verspreid over de 2 kooitjes. Wat een bijzonder braaf gezicht!
Natuurlijk betekent dit niet dat pupkopers hun puppy maar zonder enige vorm van opbouw en gewenning plompverloren in een kooitje kunnen opsluiten. In de nieuwe omgeving en zonder nestgenootjes zal het best nog even wennen zijn om daar in te slapen, maar het wennen zal zeker makkelijker verlopen voor het puppy en dus ook voor de nieuwe eigenaren.

Gisteren zijn de puppy's weer even buiten geweest. Dat was de 2e keer voor hen maar ze waren nu al een stuk meer op hun gemak, piepten nauwelijks en onderzochten een beduidend groter deel van de tuin. Ze wennen erg snel aan nieuwe indrukken.


 

De Raad van Beheer gaf door dat ze op 12 juli langs komen voor het chippen, de DNA afname en de nestcontrole. Bij die gelegenheid wordt aan iedere pup een stamboomnaam gekoppeld.

Vandaag krijgen de puppy's hun 2e ontwormkuur. Een dagje eerder dan twee-wekelijks, zodat ze de 3e ontwormbehandeling een paar dagen voor hun eerste titer/vaccinatie ronde krijgen. Het is namelijk aangetoond dat een vaccinatie beter aan slaat als de hond vrij is van wormen, dus het gelijktijdig toedienen van ontwormmiddel en vaccin is niet ideaal.

De tweede ontwormkuur leidt volgens de boekjes regelmatig tot diarree. Om die reden wilde ik dat liever niet geven op dezelfde dag als hun allereerste vaste voeding, want het zou wat onduideljk maken waar eventueel diarree door ontstaan is. Daarom hebben de pups een klein dagje eerder dan gepland - gisteren in de namiddag - al hun eerste vaste voeding gehad. Ik heb ze gewekt voor een balletje rundertartaar. Dat is een mooi allereerste hapje wat altijd goed verdragen wordt. Ik zei al eens eerder dat deze pups bourgondirs zijn en daar was geen woord aan gelogen! Alle 11 reageerden op de geur van hun 'tartaartje' alsof het een hen bekend product was. Ze hebben het gretig opgegeten als aten ze vaker vaste voeding en konden nauwelijks afscheid nemen van hun eetbakjes. Wat een heerlijk enthousiasme!!
Ik heb e.e.a. voor jullie gefilmd. Het is misschien goed om bij de beelden wat toelichting te geven:
- ik was tegelijkertijd 'manager' van de maaltijd (ik had niet gedacht dat ze er al zodanig mee uit de voeten zouden kunnen, vaak stuntelen ze eerst met vaste voeding doordat ze gewend zijn aan zuigen, dus ik kwam handen te kort!)
- ik praatte met een fluitje in mijn mond, omdat ik de maaltijden vooraf laat gaan door een fluitsignaal met de Acme 211,5 die ik daarna (macht der gewoonte vanuit de training) nog een hele poos in mijn mond hield. Middels het fluitsignaal voorafgaand aan de maaltijd conditioneer ik de pups op 'fluit = maaltijd', wat heel handig is voor de mensen die hun hondje willen laten hier-komen op fluitsignaal.
- geluiden op de achtergrond, zoals een nogal dwingende deurbel, zijn afkomstig van de geluiden CD die t.b.v. de socialisatie draait.
PUPPY TV 15

Voor toe kregen de puppy's van Daantje verse warme melk. Ze heeft besloten dat staande te serveren, zodat ze minder last heeft van de tandjes. De pups zijn groot genoeg om er op die manier bij te kunnen, dus dat is een prima oplossing van haar.
PUPPY TV 16

Vanmorgen zijn ze uiteraard gestart met het eten van complete voeding (Carnibest). Opbouwend in portie en frequentie, startend met de variant die bedoeld is voor het afspenen van pups. Ze hebben het met groot plezier gegeten, alle 11 even snel en zich nu al goed richtend op hun eigen bakje. Dat blijf ik uiteraard wel begeleiden.

Tenslotte nog een nieuwsbericht van het poep-panel: De eerste vaste-voeding-drolletjes waren meteen al mooi stevig. Wat kan een mens blij zijn met een 'bolus' in de woonkamer! Met wat geluk blijft het zo na de ontwormkuur, maar in ieder geval weten we anders wat de oorzaak is. Een keertje diarree hoort ook bij opgroeien. De darmflora en afweer zijn nog volop in ontwikkeling terwijl ze met vanalles in aanraking (moeten) komen en even zo veel in de bek steken. Maar juist daarvan bouwen ze een gezonde darmflora en afweer op! Diarree is een goede manier van het lichaam om dat wat (nog) trammelant veroorzaakt binnen, vlot naar buiten te werken. Dus hoe vervelend ook, als dat een keertje (kort) gebeurd is dat niet erg.
 

02-07-2017
Zaterdag hebben de pups uitgebreid geknuffeld en gespeeld met Benthe, bij wie straks puppy Tjebbe gaat wonen. Petje af voor Benthes aandacht voor welk puppy wat leuk vindt en het respecteren van hun slaapjes. Benthe heeft ze alle 11 een geweldig leuke ervaring bezorgd, dank je wel!!
.

Omdat er hier voor Merel, Maartje en Jip natuurlijk wat minder tijd en aandacht is in deze drukke 'puppyweken', breng ik hen regelmatig even een paar uurtjes bij mijn vader, waar ze dan na flink knuffelen volop in de omheinde tuin kunnen spelen. Daar genieten ze enorm van!
Daantje begon in het begin van deze week weer interesse te krijgen voor wat spel met Jip. Die interesse voor ook weer wat 'eigen leven' heb ik vertaald in het voorstel mee te gaan als ik haar 3 kameraden op haal uit 'de speeltuin'. De eerste keer stond ze wat vertwijfeld bij de auto, als stond ze in dubio of ze het verantwoord vond om zodanig 'weg' te gaan bij haar kroost, maar ze besloot mee te gaan. Daantje geniet van het er even uit zijn, lekker door de struikjes raggen en in een kuil graven (het voor hen omheinde deel van de tuin is een speeltuin), met een bal rond sjouwen... Bij thuiskomst stevent ze linea recta naar de ren, stapt er dan zonder gemengde gevoelens over zogen & tandjes in, wekt de pups en geeft ze met plezier hun volgende maaltijd. Het is een ideale manier om haar even lekker wat tijd voor zichzelf te geven.
 

01-07-2017
Gistermiddag zijn de pups voor het eerst even buiten geweest. Ze zijn een kwartiertje in de achtertuin geweest, waar ze het voorste gedeelte hebben verkend. Daantje besloot na even bij hen gelopen te hebben om ze te gaan voeden. Moederhonden bieden bij nieuw avontuur vaak een slokje warme melk aan, ik vind het een geweldige manier van hen om de pups op hun gemak te stellen. Je ziet de pups er gewoon van ontspannen! En met een buikje vol warme melk worden er graag nog wat stapjes in de nieuwe omgeving gezet.

Ook ben ik gestart met het regelmatig draaien van een geluids CD. De CD die ik voor hen gekocht heb bevat heel uiteenlopende geluiden uit ons dagelijks leven: kinderen (huilen, schoolplein..), allerhande verkeers geluiden, huis geluiden (o.a. diverse machines die ze in mijn woonkamer niet allemaal even duidelijk horen), onweer, vuurwerk en geluiden van andere diersoorten. Sommige geluiden komen ze vanzelf tegen in hun leven hier, maar andere geluiden horen ze vanuit de woonkamer en tuin hier nauwelijks. Om die reden vind ik de CD een welkome aanvulling op hun socialisatie.

De puppy's krijgen nu dagelijks wat Farmfood no.1 puppymelk. Een op basis van geitenmelk gemaakte, zeer goed verdragen puppymelk. De reden van het bijvoeren is dat ik Daantjes melkproductie wat wil laten afnemen. 11 Piranha's aan de borst hebben is geen pretje en ik wil haar graag de ruimte geven dat wat te beperken. Door de puppy's wat bij te voeren stimuleren zij de melkproductie wat minder en zijn ze wat minder afhankelijk van de moedermelk, oftewel Daantje kan op een voor zowel zichzelf als de puppy's gezonde wijze een klein stapje terug doen in het voeden.
Over een paar dagen mogen ze bijgevoerd worden met vaste voeding.

niet scherp, maar t

lief om niet te delen!

 

- PUPPY TV 12 (voor het eerst buiten!)
- PUPPY TV 13
- PUPPY TV 14 (spelen)
 

30-06-2017
De tandjes komen elke dag verder door, je voelt het toe nemen! Ook Daantje voelt dat en het zogen vindt ze dan ook minder leuk worden. Als ze eenmaal ligt staat ze het zonder morren toe, maar zich er toe zetten kost soms wat moeite. En ook gaat ze soms halverwege even ergens anders liggen. Ze lijkt dan even te denken "Ik stop er mee", om een halve meter verderop met 'de hand over het hart' te strijken en toch maar weer te gaan liggen. Ze moppert niet en zorgt nog steeds liefdevol, dus het moeten echt die tandjes zijn die de lol wat bederven.
Na haar maaltijden wilde ze ook vandaag voedsel opgeven voor de pups. Het is ontzettend mooi om te zien hoe die neiging/wens gelijk op gaat met het krijgen van tandjes en het geschikt raken van de darmen voor vaste voeding. Wat een timing!

De pups spelen elke dag meer. Het met hun bek omvatten van elkaars staart en poot gaat meer en meer gepaard met houdingen en geluiden die ook spelreactie uitlokken. Ze kunnen steeds beter lopen en ook het tempo wat ze kunnen lopen verhoogd. De speeltjes die ik de in de ren heb liggen worden al meer en meer gebruikt. De belletjes en ritsels die in de speeltjes zitten hoor ik nu tijdens hun spel regelmatig. Sinds gisteren lopen ze ook soms rond met een klein pluche speeltje in hun bek!

De pups worden inmiddels niet meer dagelijks gewogen. Dat is niet meer nodig omdat ze vanaf dag 1 zeer gelijk op gaan n er ruim genoeg moedermelk is, zodat ze inmiddels ook zonder mijn bijsturen allemaal lekker mollige pups blijven. Uit nieuwsgierigheid zijn ze gisteren allemaal weer even op de weegschaal geweest. Ze zitten nu alle 11 tegen of op de 2 kilo. Het kleinste puppy is op dit moment teefje Oranje, zij weegt ca. 1850 gram. De grootste is reutje Grijs, hij weegt 2050 gram. De andere pups wegen ca. 1900-2000 gram. De (toch al slechts kleine) verschillen in formaat nemen dus nog steeds verder af.
 
29-06-2017
Daantje vindt dat de tijd nadert voor de pups om over te gaan op vaste voeding. En daar heeft ze gelijk in, vanaf ca. 4 juli mogen ze dat inderdaad. Gisteravond stapte ze pal na haar maaltijd de ren in - ik had nt de werpkist verschoond en de pups zaten daarin nu te wachten tot ook de ren verschoond was - en braakte doelbewust haar maaltijd tussen de pups... Dit gedrag is een overblijfsel vanuit de wolf: voorgekauwd voedsel opgeven voor welpen. Een prachtig systeem natuurlijk, in de natuur, om 'gemalen' voeding te geven aan welpen.
Ik had van Daantje gedacht dat ze die neiging niet zo zou hebben. Ze is erg gesteld op haar maaltijd en zoals ik de 24e al schreef, hadden we gedacht dat voor haar daar de grens van haar zorg wel zou liggen. De 24e bedacht ze zich nog net op tijd toen ze vanuit een kennelijk natuurlijke drang haar kluif naar de pups bracht, maar gisteravond doneerde ze haar kostelijke maaltijd wel. We zijn tot heel veel bereid als het gaat om het welzijn van onze kinderen.

Ik heb haar dagportie juist enkele dagen geleden nog verder verhoogd, naar ca. 4 kilo per dag, omdat de hoeveelheid melk die de pups op deze leeftijd nodig hebben heel hoog is. Als ze daar niet voldoende voor eet, eten de de pups (indirect uiteraard) hun moeder op. Dus los van dat ik het geen smakelijk tafereel vind, mijn wasmachine al overuren draait en ze pas over een dag of 5 vaste voeding mogen, wil ik dat Daantje haar maaltijden voor zichzelf gebruikt. Om daar voor te zorgen laat ik Daantje vanaf nu na een maaltijd eerst even uitbuiken voor ze weer lekker mag moederen en houd ik natuurlijk een oogje in het zeil.
Overigens waren haar pups wel al bere geinteresseerd in haar maaltijd. Ze hebben van mij geen kans gekregen er van te nemen, maar de vraag hoe ze volgende week zullen reageren op hun eerste maaltijd is al wel beantwoord: ze gaan het waarderen!

Van Esther Schog ontving ik onderstaande prachtige foto's. Dank je wel Esther!

28-06-2017
De pups zijn gisteren 3 weken geworden. Het eerste pupbezoek is de afgelopen dagen langs geweest. Het is z leuk om mensen te kunnen laten kennis maken met hun toekomstige puppy!
Voor sommigen wordt het hun eerste eigen hondje. Dat herinnert mij enorm aan mijn eigen bezoeken aan mijn eerste toekomstige hondje. Die eerste keer dat ik hem vast had vergeet ik nooit meer. Toen nog zo bijzonder en wat onzeker en al gauw zo vertrouwt en vanzelfsprekend...Anderen hadden eerder Flatcoateds en mag ik straks blij maken met een nieuw maatje, die weer lekker leven in de brouwerij zal brengen. Allemaal mensen aan wie ik straks met plezier en vertrouwen zo'n hummeltje mee geef, omdat ik geen enkele twijfel voel dat ze het goed gaan hebben samen.
En wat een prachtige complimenten van hun hondenscholen en dierenartsen stak ik de afgelopen dagen in mijn zak n.a.v. wat hen verteld werd, dat voelt wel heel bijzonder, die ga ik koesteren!

De pups beginnen steeds meer te spelen, je ziet dat nu per dag toenemen. Het zijn natuurlijk maar korte spelmomentjes, want het grootste deel van de dag slapen babyhondjes natuurlijk nog!
Ook beginnen de tandjes door te komen. Zogen zal dus steeds wat minder fijn gaan worden voor Daantje, maar vooralsnog voedt ze hen nog met liefde alle 11 zelf. Daarvoor moet ze zelf wel heel vaak per dag een stevige maaltijd eten, zodat we niet zelden rond 3 uur 's nachts even naar buiten moeten: ze eet momenteel meer dan 6 maal haar gebuikelijke portie, dus moet ook veel poepen.
De pups hebben hun 1e antistoffen (de 'maternale immuniteit') via de moedermelk al binnen gekregen en kunnen in die zin nu ook over op puppy-poedermelk, maar zo lang Daantje in goede conditie blijft en het met liefde doet, prefereer ik de moedermelk boven puppy-poedermelk. Het bij mama liggen drinken is m.i. meer dan alleen 'voeding', het gaat hand in hand met het hele sociale aspect van onderwijl gewassen worden en geborgenheid vinden na nieuwe indrukken, dt kan ik met een schaaltje pap niet vervangen.
Vanaf volgende week mogen ze vaste voeding gaan eten, dan zijn hun darmpjes daar klaar voor. Die voedingen zullen opgebouwd worden naar 4 maaltijden per dag, waarbij tenslotte de moedermelk alleen nog maar een toetje is, een extraatje.

Ik heb gisteravond wat spel gefilmd voor jullie:
- PUPPY TV 9
- PUPPY TV 10 (Maartje kijkt Puppy TV)

En vanmiddag een 11e filmpje:
- PUPPY TV 11
 

26-06-2017
Daantje is verguld met de nieuwe woonruimte van de pups, ze wil eigenlijk de ren niet uit, volgt met veel plezier de aktiviteiten van haar puppy's. De zoogbeurten zijn daarmee ook verandert van 'maaltijden' die ze eens per ca. 2-3 uur bracht naar een variant van serieuze maaltijden met daarnaast vele tussendoortjes. De puppys boffen met hun mama!!

Ik ben de trainingspads die aan weerszijden in de kist lagen aan het afbouwen om de pups te wennen aan het 'toilet' in de ren zonder hen gelijk hun eerdere 'uitlaatstrookje' volledig te ontnemen. Er ligt nu nog n strook in de ren, alleen aan de zijde waar ook de trainingspads in de ren liggen.
De zindelijkheidstraining verloopt goed! Nadat ik hen gisteren het toilet heb gewezen, heb ik al verschillende pups er gebruik van zien maken en daarnaast heb ik enkele pups onderweg naar het toilet zien gaan (om onderweg het niet meer te houden). Tijdens het schoonmaken van de ren gisteravond zaten de pups even in de werpkist opgesloten. Toen ik na het poetsen de kist weer opende stond n puppy te popelen om er uit te gaan en liep hij rechtstreeks naar hun toilet voor een plasje! Ik vind het echt super knap hoe snel ze leren wat de bedoeling is en waar dat ook al weer ongeveer is. Natuurlijk blijft het met de concentratie en sluitspier van een babyhondje, maar het begin is er!

Deze week komt er bijna dagelijks 'kraambezoek'.
 
25-06-2017  

reutje Grijs

teefje Geel

reutje Wit

 

De puppyren is neergezet en de pups hebben daar vanmorgen kennis mee gemaakt door er hun ontbijt (van mama uiteraard) te krijgen. Op de vloer ligt ruw vinyl. Daar overheen over het grootste deel van de vloer anti slip vetbedden. Op deze ondergrond kunnen ze lopen zonder uitglijden. Er staat een waterbak (een zware glazen, met anti-slip bodem, ik kan 'm iedereen aanbevelen) en er liggen puppy trainingspads in een houder bij wijze van 'toilet'.
De ren gaf ons een fijne kans om schoon te zitten al voor ik de werpkist had verschoond. Daantje en ik vinden het super leuk te zien wat de nieuwe omgeving doet met de pups! Zodra ze hun buikje vol hadden gingen ze op onderzoek uit. En reutje dronk al wat uit de waterbak! Andere pups gingen buurten bij Merel, die languit naast de puppyren lag te kwispelen. In de ren lagen diverse speeltjes van hun mama, aan het uitzoeken van puppyspeeltjes was ik nog niet toegekomen. Speeltjes van hard plastic, speeltjes van glad knispermateriaal, pluche speeltjes, harige speeltjes... Alles werd met belangstelling besnuffeld en behapt. En onderling werd er ook (op babyniveau) gespeeld. De nieuwe prikkels bleken niet alleen de pups ondernemend te maken - of althans, te tonen hoe ondernemend ze zijn - maar ook het onderling spel te stimuleren. Als je de hele ontwikkeling bekijkt, de stappen die ze nu zetten, is het ook helemaal het goede moment dat het kraambezoek start. Ze zijn er aan toe!


 

24-06-2017
De zomerse hitte is weer gezakt, dat leidt tot heerlijk rustige pups. Een koeler kleed in de kist en de ramen tegen elkaar open hielpen wel iets, maar het bleef gewoon wat warmer dan echt comfortabel voelt. Het was sneu om te zien als ze de rust niet goed konden vinden. Ik prees mezelf gelukkig dat mijn buren altijd roepen dat ze nooit last hebben van mijn honden, zodat we enig credit hebben opgebouwd, want hondenbaby's kijken net als mensenbaby's niet op de klok als ze besluiten hun ongemak te ventileren..
De volwassen honden heb ik als troost tegen het puppy gepiep wat lekkers te kluiven gegeven. Ze gaven niet aan last te hebben van de pups, maar als je je zelf er machteloos onder voelt, dan zal dat voor een volwassen betrokken hond niet heel anders zijn. Dat leverde een leuk tafereel op met Daantje: Dit was de eerste kluif na de bevalling (als je 3 kilo per dag eet + een eitje en soms wat zalm dan poep je al meer dan genoeg!) en die eet ze altijd graag op een rustig plekje. We hebben al vaak gedacht "Zij zal als ze ooit moeder wordt vast nooit haar eigen eten naar de pups brengen zoals Indra dat deed". Tot onze grote verbazing zagen we haar met haar kluif linea recta naar de werpkist lopen..! We stonden ademloos te kijken, dit hadden we niet zien aan komen. Maar pal voor de ingang van de kist hield ze ineens halt, als kwam ze bij haar positieven. "Waar ben ik mee bezig?!" Ze stapte direct achteruit, weg bij de kist en zocht alsnog een fijn plekje om lekker op zichzelf haar snack op te eten.

De pups wandelen inmiddels (schommelend) rond en gaan nu ook soms zitten. Ook is er een begin van onderling spel zichtbaar. Allemaal nog heel klein en kort natuurlijk. We gaan de ren op zetten (ze krijgen daarmee de helft van de woonkamer), zodat ze eerdaags hun eerste stapjes buiten de kist kunnen zetten. 'k Heb een nieuwe voorraad puppy trainingspads besteld. In de kist liggen langs 2 zijden strookjes puppy pads waarop de pups al regelmatig plassen en poepen. In de ren zal ik de zindelijkheid verder gaan trainen, zeker ook als ze over een dag of 10 op vaste voeding over gaan en tegen die tijd helemaal zonder hulp (in de vorm van het likken van de buik) van Daantje kunnen ontlasten.
De zindelijkheid blijft uiteraard beperkt tot benul van waar het de bedoeling is. Doel is ook niet om ze te wennen aan trainingspads, maar om ze zo veel mogelijk te stimuleren hun nest niet te bevuilen. Deze training verandert natuurlijk niets aan het gegeven dat de sluitspier niet verbeteren kan tot de pup ca. 16 weken is! En pas vanaf dan steeds wat beter zal worden, zoals mensenkinderen ook niet ineens n kunnen aan geven dat ze moeten, n op tijd bij de wc zijn, n het desnoods nog wat langer kunnen ophouden. Wie een puppy koopt is op z'n minst enkele maanden bezig met (voortzetting van) de zindelijkheidstraining en echt 'klaar' duurt natuurlijk nog een paar maanden langer.

De nageltjes zijn voor de 3e keer geknipt, die werden al weer veel te scherp. Ook die van de achterpootjes heb ik inmiddels geknipt. Daar heeft Daantje geen last van bij het zogen, maar de nageltjes waren er wel aan toe. Inmiddels is het een tweepersoonsklusje: mijn moeder houdt de pups vast een leidt hen af, terwijl ik het voetje vast houd en knip. 't Is een priegelwerkje, maar wat een verschil of de puntjes er af zijn, qua scherpte!

Er is een afspraak gemaakt voor de puppytest die de Flatcoated Retriever Club af neemt (in week 30, als de pups 7 weken zijn). Ik ben super blij met het testteam!
 
23-06-2017
Gisteren heb ik ook nog filmpjes gemaakt van de kraamvisite die de 'tantes' Merel, Maartje en Jip aflegden. Daantje ligt daar overigens ca. 2 meter bij vandaan te dutten. De verzorging kost veel energie van haar (en wie de vorige afleveringen van puppy tv bekeek zal dat begrijpen) evenals het maken van voldoende 'pap' voor al die bourgondirs. Dus de oppasdienst van haar vriendinnen lijkt een welkome hulp te gaan worden!
Zoals voorspeld staan er twee te trappelen om te komen babysitten en houdt de derde zich op de vlakte: "Als je echt, echt, cht omhoog zit, mag je me bellen, dan zien we wel..", is Maartjes aanbod.

- PUPPY TV 6 (Jip op bezoek, Daantjes hartsvriendinnetje, mijn lieve puber en grote clown)
- PUPPY TV 7 (Merel op bezoek, onze rots in de branding en wannabe adoptiemoeder)
- PUPPY TV 8 (Maartje op bezoek, de vriendin met wie het zo fijn avonturen is en die dl is op honden vanaf ca. 6 maanden omdat je daar zo fijn mee kunt keten!)
 
22-06-2017
Voor wie net zo ongeduldig wacht en af telt als ik zelf doe wanneer mijn toekomstige puppy geboren is, nieuwe afleveringen van puppy tv!!
- PUPPY TV 3
- PUPPY TV 4
- PUPPY TV 5
 
21-06-2017
Wat een feest! Gisteren in de namiddag, toen de warmte wat af nam, heb ik voor het eerst met n van de puppy's gespeeld! Het stelt natuurlijk nog niet ontzettend veel voor, maar ze draaide heen en weer op haar ruggetje, reageerde blij op mijn gekriebel in haar zij en pakte met haar bekkie mijn vinger. Oh wat genieten!

Gisteren zijn alle 'tantes' ook weer op bezoek geweest: Maartje zonder enige belangstelling, alleen maar oog voor de keukendeur (dat is een belangrijke ruimte!). Jip springt het liefste in de werpkist om te gaan spelen, maar stapt nu na een moment van verlies van zelfcontrole uit zichzelf achteruit er direct weer uit om met haar voetjes over de rand te gaan liggen, puppy's zoenen. En Merel.. Oh wat ben ik blij dat ze dit nog mee maakt!! Merel geniet intens. Ze houdt zich met moeite in om de kist niet in te gaan en drukt zich in een poging toch zo dicht mogelijk bij de puppy's te zijn heel dicht tegen de kist aan. De voorpootjes strak tegen de wand, haar buikje strak tegen de achterkant van de voorpootjes. Vanuit die positie hangt ze zo ver mogelijk met haar koppie in de kist om puppy's te zoenen. De pups werken fantastisch mee, want reageren sterk op het honden bezoek. Ze komen naar de rand van de kist waar hun bezoek zit, steken hun koppies omhoog en piepen opgetogen. Voor wie puppy's wil snuffelen & knuffelen dus alle kans!
Daantje heeft inmiddels 0,0 behoefte meer om Merel in de gaten te houden t.a.v. haar adoptieplannen. Of dat nou betekent dat ze Merel nu volledig vertrouwt of dat ze hoopt dat Merel er een paar adopteert blijft gissen.
 
20-06-2017
Vandaag zijn de pups 2 weken. Ik vrees dat ik in herhaling val: wat gaat het hard!!
De afgelopen week hebben Merel, Maartje en Jip verschillende keren de pups bezocht. Merel wil er dolgraag bij liggen, dat mag van mij niet zo lang ze nog afhankelijk zijn van moedermelk, want zij gaat niet meer bij de puppy's weg te slaan zijn. Als oplossing heeft ze bedacht dan op mijn matrasje naast de kist te gaan liggen. Languit op haar zij maakt ze een uitnodigend gebaar naar de pups: "Kom maar bij Merel..". De pups ontgaat dat natuurlijk nog volledig, maar Daantje niet. Merel is de enige waar ze even bij gaat buurten als ze op kraambezoek is, als wil je heel subtiel laten weten dat ze haar in de smiezen houdt. Maartje keek de eerste keer met uitgestrekte nek naar de werpkist toen we er heen liepen, zodat ze op veilige afstand toch e.e.a. kon zien. Ze kwispelde daarna opgetogen, zeg maar rustig opgelucht: "Ah! ze zijn nog hl klein! dan valt het mee". Ze heeft naast de kist gezeten en een poosje heel blij naar ze gekwispeld, daarmee Daantje die achter haar op de vloer lag flink in het gezicht slaand. En toen was het wel weer klaar met haar interesse: de pupjes zijn lief en de pupjes kunnen de kist niet uit, dat is goed om te weten en nu is het tijd om weer wat voor mezelf te gaan doen. Jip beschouwt zichzelf inmiddels als kind aan huis. Ze gaat hl graag kijken, geeft de pups vrolijke likjes en ploft dan op haar buik op mijn matras naast de kist om met de voorpootjes over de rand handend puppy's te kijken. Jip telt de dagen af dat ze met de pups mag spelen.

Ik was voornemens de temperatuur in de omgeving en werpkist deze week te gaan afbouwen, maar dat is niet gelukt. De bij-verwarming is al een week uit, maar de warmte geen halve graad lager. De zomer heeft toegeslagen.. Normaal gesproken zet ik in weken als deze de ramen op de koelere momenten van de dag tegen elkaar open zodat het lekker door waait, maar tocht en jonge pups is geen goede combinatie, dus we beperken ons tot n open raam en schikken ons in de resterende warmte.
De pups iets minder, die protesteerden duidelijk en waren zodanig driftig op zoek naar verkoeling dat ze als compleet team onder het vetbed kropen, om op de kunststof bodem van de werpkist te liggen. Buiten dat ik het vrij link vond dat ze daar onder lagen (als ik met mijn slaperige hoofd een keer een 'bult' over het hoofd zie hebben we met recht een flat-koter..) en het me ook niet erg effectief leek in het vinden van verkoeling (op een relatief koele bodem, maar onder die 'deken') was het natuurlijk gewoon ontzettend sneu dat ze de slaap niet konden vatten van de warmte. Op de moltons vonden ze rust. Lang leve de oude kinderlakentjes!

Vanmiddag worden de pups voor de eerste keer ontwormd. Dat zal ik gedurende de nestperiode iedere 2 weken doen.
Het wordt wel een 'preventieve behandeling' genoemd, maar preventief ontwormen bestaat helemaal niet. Een worminfectie die er niet is, kun je immers niet bestrijden. Ik ben dan ook groot voorstander van alleen ontwormen na mestonderzoek. Dat is niet alleen gezonder voor je huidige hond, maar ook voor je toekomstige hond! Middels het veelvuldige zinloze ontwormen werken we namelijk resistentie bij wormen tegen de ontwormmiddelen in de hand, dat is eerder al bij paarden en schapen gebeurd. Dat betekent dat als je dan werkelijk met een worminfectie zit, je die niet kunt bestrijden! Over het ontwormen van volwassen honden heb ik e.e.a. geschreven onder 'Rasinfo', tabje 'Gezondheid', mede n.a.v. maandelijkse deelname met 3 honden aan het 3-jarig wormonderzoek van de Universiteitskliniek Utrecht.
Dat de pups (en hun mama) gedurende de nestperiode wel zonder mestonderzoek worden behandeld, iedere 2 weken, is omdat pups altijd - onvermijdelijk, als gevolg van de wijze waarop spoelwormen zich verspreiden - spoelwormen hebben.
 
19-06-2017
De puppy's slepen zichzelf tot nu voort middels hun voorpoten, maar beginnen inmiddels (bijna 2 weken oud) al steeds meer hun achterlijf in te zetten. Ook heb ik er al enkelen een stukje achteruit zien kruipen om uit en nauwe doorgang (tussen mama en wand) vandaan te komen!
Het aantal open oogjes neemt toe waar je bij staat! Wat een fantastisch gezicht en wat een beeldschone pups! Ze hebben al echte Flatcoated hoofdjes, maar dat goed vast leggen is lastig. Ik blijf proberen en hoe dan ook kunnen jullie het volgende week zelf zien!
Het is overigens een enorm sabbelig nest, de hele dag klinken er smakgeluiden uit de kist. Als hun mama even naast de kist ligt te dutten, sabbelen ze gewoon vrolijk op elkaar door. En het moge duidelijk zijn, honger kan de drijfveer niet zijn! Het zijn kennelijk echte bourgondirs.
reutje Donker blauw

Voor wie de reguliere puppy boeken al heeft gelezen/herlezen en het leuk vindt nog wat over de ontwikkeling van de jonge hond te lezen: ik ben zelf weer bezig in 'Over groeistuipen en mijlpalen' (Marcel Nijland). Dat is een prettig leesbaar en interessant boek, over de drie-eenheid anatomie/fysiologie/gedrag, waarin Nijland op zoek gaat naar het samenspel van optimale aanleg en optimale ontwikkeling.
 

18-06-2017
Enkele pups hebben hun oogjes open! Zelf zien ze er nog niks mee, maar het is zo mooi om te zien!! Het is me nog niet gelukt het op foto vast te leggen.


De nageltjes zijn voor de 2e keer geknipt, de scherpe puntjes zijn er weer af.
 

De pups zijn allemaal de kilo gepasseerd, ze wegen nu tussen de 1010 en 1100 gram!
 

16-06-2017
Met Daantje gaat het uitstekend. Een vrolijke, gezonde mama is niet alleen voor mij en haar van belang maar ook voor de pups, dus ik dacht het verslagje van vandaag maar eens met haar te beginnen! Ze geniet van haar moederrrol, neemt desondanks genoeg rust door een metertje buiten de kist te gaan slapen en draagt met plezier haar balletje rond tijdens de wandelingetjes door de wijk. Daarnaast eet ze als een dijker, er verdwijnen dagelijks moeiteloos 3 kilo Carnibest en een eitje in m'n slanke meisje.. Dat komt er omgezet in puppy-slagroom weer uit!

Over puppy-slagroom gesproken, vandaag zijn de pups 10 dagen oud. De leeftijd waarop - volgens de boekjes - het geboortegewicht verdubbeld moet zijn. Nou was al lang duidelijk dat het 11 gezonde sterke beertjes zijn die een prima groei door maken, maar toch is het natuurlijk leuk om even te kijken hoe ze het volgens 'de norm' doen.
De pups wogen bij geboorte tussen de 300 en 430 gram. De kleinsten zijn het meest gegroeid, namelijk ca. 2,5 maal hun geboortegewicht. De bij geboorte allerkleinste pup zelfs 3 maal haar geboortegewicht! Dit grietje kwam ter wereld met een air van "Ik laat mij de kaas niet van het brood eten" ("Aanleggen? Huh, ik bepaal zelf wel waar ik drink, duhh") zij redde zich moeiteloos tussen haar zware broers. Hiermee is ze op dit moment de zwaarste van de teefjes geworden en zelfs zwaarder dan diverse van haar broertjes!
De pups die bij geboorte ca. 4 ons wogen hebben namelijk hun geboortegwicht met ca. 2,3 maal vermenigvuldigd. Uitzondering is reutje Grijs (voorheen 'de Walrus'). Hij kwam als kerel van 404 gram ter wereld en vermenigvuldigde dat gewicht desondanks met 2,5.

Tussen de 10 en 14 dagen gaan de oogjes open en ook gaan de pups binnenkort horen. Op dit moment zijn er enkele puppy's die als je heel goed kijkt, een kleine glinstering hebben in hun binnenste ooghoekjes: het begin van open gaan!
Tot die tijd redden ze zich goed met hun neusje en tastzin. Ik kan ook goed merken dat ze mij herkennen, omdat ze opgetogen reageren als ze me ruiken. Ik heb de indruk dat ze mij als verlengstuk van hun mama beschouwen: "Ah, dan moet mama  er ook zijn, melluk!!" Na het zogen komen ze vaak tegen me aan liggen slapen en ze vinden het ook duidelijk fijn om dan geaaid te worden. Hoe snel een mens zich hechten kan aan puppy's...
 
15-06-2017  

11 Portretjes en een Hiep Hiep Hoera voor papa Sjors die vandaag 7 jaar geworden is!
 

14-06-2017
Daantjes melkproductie wordt steeds groter, dus groeit goed mee met de toenemende behoefte van de pups. Ze nemen het er goed van. Ik ben heel blij dat ze hen allemaal zelf kan voeden. Ze geniet duidelijk van de zorg voor haar baby's, blijft graag na het zogen nog wat met ze tutten. Het is heel schattig om te zien hoe ze met haar grote neus een klein plagend zetje geeft tegen een puppy. Neus en puppy zijn even groot! Spelen kunnen de pups nog niet, maar dat zal niet lang meer duren.

Doordat pups de eerste twee weken van hun leven hun lichaamstemperatuur nog niet op peil kunnen houden, worden de omgeving (woonkamer) en in hogere mate ook de werpkist, nog verwarmd. Ik bouw de bijverwarming de komende week rustig af.

Vanaf gisteren heb ik in de werpkist langs de randen puppy trainingspads liggen. Bij het eerdere nest legde ik krantjes neer bij wijze van toilet, maar dat is me niet goed bevallen. Krantjes zij spekglad voor pups. Omdat me op viel dat de pups nu al naar de zijkanten van de werpkist tijgeren om daar te ontlasten, ben ik vast begonnen met de gewenning aan het gevoel van de pads onder de pootjes op hun 'toilet', om ze die associatie al vast te laten maken.
Als je ziet hoe hondjes die nog niet gewoon kunnen lopen en de oogjes nog dicht hebben, toch al (binnen hun mogelijkheden) pogen hun nest schoon te houden, dan illustreert dat wel hoe graag ze bereid zijn zindelijk te zijn. De eerste plasjes lagen al gelijk op de strookjes puppypads! Stel je overigens ook niet t veel voor van hun zindelijke gedrag, want ze ploffen vervolgens ook voldaan neer in het toilet voor een dutje..

'k Heb enkele filmpjes gemaakt, zodat jullie de pups nu ook kunnen zien bewegen en horen 'kletsen' en smakken. 't Is z genieten! Helaas geeft mijn fototoestelletje wat ruis in de opnames, maar laat dat de pret niet bederven. De eerste filmpjes staan inmiddels op YouTube:
- Puppy TV 1
- Puppy TV 2
 
13-06-2017
Vanmiddag zijn de pups 1 week oud. Wat is die week gevlogen! En wat is een week maar kort, van mij mogen de komende 7 weken wel ietsje langer zijn..
De geboortegewichtjes naderen een verdubbeling, de norm van verdubbeling na 10 dagen gaan ze dus zonder twijfel halen. De 2 teefjes die het kleinst waren bij geboorte maken een inhaalslag want hebben die verdubbeling nu al bereikt! Dat zie je vaak gebeuren, dat de onderlinge verschillen in formaat bij geboorte gedurende de nestperiode kleiner worden. De verschillen in grootte bij geboorte en zelfs later in de nestperiode, vertellen in de regel dan ook niets over het uiteindelijke formaat van de hond.

We hadden een intensieve dag & nacht, maar de ingezette behandeling v/d mastitis werpt nu vruchten af. Nog even volhouden natuurlijk, maar de eerste verbetering is nu zichtbaar!
De pups zijn erg blij met hun 'opdracht' van heel goed leeg drinken. Ik had gedacht dat 'de Walrus' van zijn bijzondere taak weer enorm zou gaan groeien, maar dat valt eigenlijk nogal mee. Natuurlijk legt het hem geen windeieren, maar hij wordt geen tuimelbekertje, het wordt een prachtig Flatkotertje! Kennelijk is het werk wat hij verricht - het tot op de laatste druppel leeg zuigen - zodanig intensief dat je het als sport kunt beschouwen. Het is echt opvallend hoe hij nu al heel gericht de speen vinden kan en de onverstoorbaarheid die hij bij het zogen laat zien.


Tijdens het verschonen van de werpkist wachten de puppy's altijd even in een bakje. Het eerdere kratje werd te klein voor ze, dus deed de wasmand
even dienst. 't Past precies. Ik zal op zoek moeten naar een mandje-op-de-groei. Over 2 weekjes kunnen ze de ren in tijdens de verschoning (de helft
van de woonkamer wordt van hen) maar zo lang gaan ze niet meer in de wasmand passen!

 

12-06-2017
Vanmorgen heb ik de nageltjes van de pups voor het eerst geknipt. Over het hoe & waarom van nagels knippen bij honden vindt je e.e.a. onder 'Rasinfo - Gezondheid'. Op deze leeftijd is het belang anders, namelijk de huid van de moeder: 11 pups stampen met 2 voorpootjes 'masserend' in haar zachte natte vel terwijl ze zogen. 22x10 Nageltjes beschadigen zo haar huid.
Ik heb gewacht tot ze hun buikjes vol hadden gedronken, zodat ze een beetje slaperig waren en dus makkelijker bereid tot mee werken. Het is een heel gepriegel, aan de kleine teentjes, het puntjes van die mini nageltjes af te knippen zonder in het leven  te knippen, maar het is gelukt.

De directe aanleiding om ze nu al te knippen is vervelend: Daantje heeft sinds gisteravond een beginnende mastitis. Gistermiddag was hier nog geen sprake van, ik controleer haar er trouw op, maar gisteravond laat had ze ineens bulten rond de twee achterste spenen. Het goede nieuws is: we zijn er heel rap bij Ze is vooralsnog gelukkig koortsvrij en zoogt haar pups nog minstens net zo trouw als eerder: ze gaat tenminste iedere twee uur een uur lang voeden, veel trouwer is ondenkbaar! De dierenarts heeft een duidelijk plan van aanpak gegeven en dat betekende eigenlijk de door mij vannacht al ingezette behandeling voort zetten. Goed blijven laten leeg zogen is volgens de arts het belangrijkste onderdeel van de behandeling. Dat mag geen probleem zijn, de vrijwilligers staan in de rij! Mocht er wel koorts bij komen kijken, dan krijgt ze een antibiotica kuur (een voor pups veilige kuur) maar de hoop is natuurlijk dat ze dit niet nodig krijgt maar onze inspanningen over een paar dagen tot herstel gaan leiden.
Ik ben vannacht dikke vrienden geworden met 'de Walrus', die als geen ander met grote kracht en concentratie zuigt tot hij zijn naam eer aan doet. Ook als ik hem in een andere richting draai onverminderd door gaat, zonder zich ook maar iets aan te trekken van de massage die ik ondertussen rondom die speen geef. Wat een fijne hulphond.
Mocht het dagboek even stiller zijn, vrees dan niet het ergste. De verzorging is door deze ontwikkeling nog intensiever geworden en die heeft natuurlijk prioriteit!


de teefjes geel, oranje, roze en rood, met hun broertjes donker blauw, licht blauw, paars, groen, grijs, bruin en wit.
 

11-06-2017
De pups groeien als kool en ze zijn nu al erg om te lachen. Ze kunnen nu eigenlijk 5 dingen: zuigen, slapen, poepen, plassen en anderen enorm aan het lachen maken. Dat klinkt alsof dat laatste bij de basisvaardigheden hoort! En dat is ook wel zo bij een Flatcoated..

Ik hoop later vandaag nog wat fotootjes toe te voegen van de bolle bende. Voor nu in ieder geval deze al vast van vanmorgen.


 

10-06-2017


Vandaag werden de geboortetraktaties geleverd. Vanaf de leeftijd van 3 weken mogen de pups kraambezoek ontvangen. Dat is goed voor de pups, maar ook goed voor de popelende nieuwe eigenaren die nog ca. 7 weken te overbruggen hebben tot ze hun nieuwe kameraadje mogen ophalen! Er zijn dan ook al veel eerste kraambezoekjes gepland.

Jip is al op kraamvisite geweest. Ze mag van mij (nog) niet in de werpkist, maar heeft wel blij over de rand liggen kijken. Dat vond ze super leuk en Daantje was er heel ontspannen onder, had duidelijk alle vertrouwen in haar vriendinnetje.
Merel staat al vanaf de geboorte te trappelen om bij de pups te mogen. Ze sjeest sinds ze geboren zijn na de wandeling ons huis in om blij opgewonden te checken of ze er nog zijn, 'haar' kinderen. Van achter het hekje wat momenteel de eethoek van de zithoek scheidt, kijkt ze druk kwispelend naar de werpkist. Zij zal ze zonder twijfel willen adopteren. Ik verwacht dat Merel straks een super fijne nanny is, een welkome hulp. Die vacature is echter nu nog niet beschikbaar, ze zou Daantje op dit moment alleen maar extra werk geven, daarom blijft ze (na even te hebben mogen kijken natuurlijk, opgewonden kwispelend, popelend om er bij te stappen) nu nog even aan de andere kant van het hek. Maartje is niet zo geinteresseerd in baby hondjes, dus het nest lekker de rust gunnen komt haar prima uit.

 

09-06-2017
Gisteren heb ik de geboorteaangifte gedaan bij zowel de rasvereniging als de Raad van Beheer. Bij de Raad van Beheer zijn nu dus ook de stamboomnamen aangevraagd. De stamboomnaam bestaat uit 2 onderdelen, van in totaal maximaal 30 letters. En deel is de kennelnaam (Knights of the Pearls) en vertelt je wie de hond gefokt heeft. Want ongeacht met welke teef ik een nestje fokken zou, ook als ze totaal geen familie van elkaar zijn en zelf hier niet geboren, worden hun nakomelingen 'Knights of the Pearls' hondjes. Daarnaast krijgt iedere pup een eigen stamboomnaam. Sommige fokkers kiezen voor een thema per nest, zelf kies ik voor het alfabet. Dat vind ik leuk omdat de pups dan in bijv. een database of stambomenboek, wat altijd op alfabet wordt gerangschikt, per nest bij elkaar komen te staan. En vervolgens in volgorde van geboren nesten. Leuk alle parelriddertjes bij elkaar.
Dit wordt het 2e nest van deze 'kennel' en dus het B-nest. Na de kennelnaam volgt dus een B-woord, engelstalig omdat dit aan sluit op de kennelnaam. En de stamboomnaam wordt afgesloten met de roepnaam van de mama van de pup, Daantje. Zij is immers degene die hen droeg, ter wereld bracht en gedurende de nestperiode 24/7 omringde met goede zorgen. Ere wie ere toe komt!
Uiteraard kiest iedereen straks zelf een roepnaam voor z'n puppy. De stamboomnaam moet aangevraagd worden voor de roepnamen bekend zijn. Bovendien worden de stamboomnamen aan de pups gekoppeld op het moment dat de Raad van Beheer hen komt chippen: ieder chipnummer wordt gekoppeld aan een stamboomnaam en beiden worden vermeld op de stamboom. Het chippen gebeurd vr de puppytest die op 7 weken wordt afgenomen. En pas na - en mede aan de hand van de puppytest wordt bepaald welke pup bij welke mensen past. Wanneer je de roepnaam zou willen toevoegen aan de stamboomnaam - een enkele fokker kiest daar nog voor - heb je dus n de roepnamen pal na de geboorte nodig n bepaal je halverwege de nestperiode welke pup naar wie gaat, dus laat je het grootste deel van het beter leren kennen van de onderlinge verschillen onbenut bij de verdeling. Om die reden zijn de stamboomnaam en de roepnaam twee los van elkaar staande namen bij onze pups.

De stamboomnamen voor de jongens zijn:
 Knights of the Pearls Brave Daantje
 Knights of the Pearls Best Daantje
 Knights of the Pearls Busy Daantje
 Knights of the Pearls Brisk Daantje
 Knights of the Pearls By Daantje
 Knights of the Pearls Buddy Daantje
 Knights of the Pearls Bloke Daantje

En voor de meisjes:
 Knights of the Pearls Be My Daantje
 Knights of the Pearls Blaze Daantje
 Knights of the Pearls Belle Daantje
 Knights of the Pearls Babe Daantje

Gisteravond zijn de pups 2 dagen oud geworden. De pups worden iedere 12 uur gewogen en dus op groei gecontroleerd, maar na 2 dagen is het een mooi moment om te kijken of ze goed van start zijn gegaan. De norm t.a.v. groei is dat een puppy elke dag 10% van zijn geboortegewicht moet toenemen. Een pup met een geboorte gewicht van 300 gram, moet dus dagelijks 30 gram groeien en na 10 dagen het geboortegewicht verdubbeld hebben. Een pup van 4 ons moet elke dag 40 gram groeien en eveneens na 10 dagen het geboortegewicht verdubbeld hebben. Uiteraard zijn dit slechts richtlijnen, maar ze geven een goede mogelijkheid om te volgen of ieder zijn deel van de moedermelk krijgt en (als dat het geval is en groei desondanks achter blijft) of er reden tot zorgen is.
Alle puppy's van Daantje zijn 48 uur na hun geboorte tenminste 20% van hun geboortegewicht gegroeid, dus ze hebben een mooie start gemaakt! De walrus volgt een ander tempo en groeide maarliefst 37% Maar deze beste jongen maakt sinds gisterochtend wat vaker ruimte voor de anderen, dus hij gaat zeker nog de transformatie tot Flatcoatedknul door maken.

.
08-06-2017


De puppy's groeien allemaal prima, wat een pracht prestatie is anderhalve dag na de geboorte. Twee pups vallen op. En teefje groeit ietsje minder hard dan de anderen (ze wordt weg gewalst door verschil in gewicht dus trek ik haar nu een beetje voor door haar te wekken voor een slokje als de andere liggen te slapen, je ziet zo letterlijk het gewicht er aan vliegen! en daarmee zal het van de tepel duwen ook minder eenvoudig worden). Een andere pup valt veel meer op in het lijstje van bereikte groei, hij ambieert namelijk een pony te worden! Mijnheer de Walrus (ik zal geen namen noemen) maakte het vanmorgen wel heel erg bont. Hij had een stuk huid naast een tepel gepakt en zich daar vacum aan gezogen, in het kader "heej, geen melk, dan zal ik maar harder zuigen". Hij 'bouwde' er op die manier een tepel bij. Toen ik hem weg haalde van zijn project, waar hij nog maar net aan begonnen was, was er al helemaal een bolling ontstaan van het zuigen! En van de honger kan het niet zijn, Hollands welvaren..
Het zijn overigens alle 11 zeer tevreden pups, hun mama zorgt heel goed voor het genoeg eten en dito poepen. Dat is wel een zware baan, 24/7 een elftal verzorgen. Een pup die de P in heeft omdat 'ie aan de verkeerde kant van mama beland is (gelukkig maakt Daantje zich niet druk om iedere frustratie van haar kroost, "eigen verantwoordelijkheid hoor!" zie ik haar soms denken) maar ook het in de smiezen houden wie er 'naar het toilet' moet om daar dan even 'de billen te vegen'... We hebben een deal gesloten, Daantje en ik: een paar keer per dag ga ik even bij hen in de werpkist zitten en houd haar kroost ter inspectie voor. Zo heeft ze een paar makkelijke(r) poetsrondes, waarin ze niet steeds zelf al die gatjes af hoeft, op zoek naar of er nog iemand nodig moet. Ze vindt het bere gezellig, zo'n assistente bij haar poetsbeurten.

.

Gisteravond, de pups zijn 24 uur oud

07-06-2017
Gisteren tussen 15 en 20 uur is Daantje moeder geworden van 11 pups. Het zijn 4 teefjes en 7 reutjes. De bevalling verliep voorspoedig en alle pups kwamen gezond ter wereld. De geboortegewichtjes variren tussen 300 en 430 gram, prachtige gewichtjes dus, waarbij de teefjes wat kleiner zijn dan de reutjes.
Daantje heeft het geweldig gedaan, bleef haar eigen relaxte zelf gedurende de hele bevalling en zelfs tijdens de bevalling werkte ze fantastisch samen.

Nadat het elftal compleet was en het volledige team nogmaals bij mama had liggen drinken, heeft mijn moeder Daantje lekker schoon gespoeld, terwijl ik de werpkist verschoonde. Na een klein (verplicht) wandelingetje, is Daantje zeer tevreden bij haar pups gaan liggen en heeft daar de hele nacht lekker gewassen en gedut. Dat heeft ze heel goed gedaan, want hoewel pups de eerste 24 uur na de geboorte wat gewicht mogen verliezen (mits ze daarna groeien) was het voltallige elftal vanmorgen al enkele tientalle grammen aangekomen!

Op mijn matrasje naast haar liggend heb ik natuurlijk niet meer dan hooguit 2 uurtjes geslapen. Ik probeer desondanks het dagboek te blijven voorzien van verslag en fotootjes, maar als dat even tegen valt dan weten jullie hoe dat komt. Hier al vast enkele plaatjes van gisteravond en vanmorgen vroeg.
.

de avond van de geboorte

.

de ochtend na de geboorte

06-06-2017
Daantjes temperatuur is nu 36,5 wat duidt op een naderende bevalling. Ze heeft - en dat is nog nit gebeurd - geen eetlust meer. Ze lijkt dat zelf ook heel vreemd te vinden, kijkt me van boven haar eetbakje verwonderd aan. Er zitten flinke krassen en zelfs gaatjes in het vinyl op de vloer t.g.v. graafgedrag en ik heb ook de puppy's flink voelen 'krabbelen', er gebeurd vanalles daar binnen. Desondanks hebben we redelijk goed geslapen. Gelukkig maar want dit proces kan nog even duren.


Daantje met haar geperforeerde en tot golfjes gegraven vinylvloer.
 

05-06-2017
Dag 60 van de dracht. De meeste honden bevallen tussen dag 60 en dag 63. Daantje is dat zo te zien niet van plan. Behalve dat ze bijzonder kalm wandelt en 25 minuutjes door de wijk schrijden toch wel het maximum vindt, is er geen enkel teken van een naderende bevalling. Ik bedacht vanmorgen - toen ik met Merel, Maartje en Jip de benen strekte in een losloopgebiedje - dat ze misschien helemaal niet zwanger is, de arts het helemaal verkeerd gezien heeft, ze stomweg de vrouwelijke versie van Holle Bolle Gijs geworden is door die enorme porties eten van de afgelopen maand..?
 
04-06-2017
Alles is nog rustig: geen temperatuur daling en weinig graafgedrag. Wel wil Daantje liever niet meer wandelen, wat ze laat merken door zodra ze gras onder haar voeten heeft te gaan liggen. En ook eet ze nog rustiger, ondanks onverminderde eetlust. Het lijkt me een raar gevoel, trek hebben en vol zitten tegelijkertijd. Ik ga zekerheidshalve vanavond mijn matrasje beneden leggen. Ik vermoed dat ze het nog wel even vol houdt, maar ik moet ook steeds denken aan de wijze waarop ze met andere dingen om gaat die voor andere honden reden zijn om 'dol' te worden. Denk aan de wijze waarop ze wacht op de maaltijden en haar gedrag tijdens loopsheid (beiden 'Belevenissen' 27-03-2017). Dat is Daantje ten voeten uit: ze laat zich niet gek maken voor het zo ver is. Ze komt als een pijl uit een boog tot aktie zodra dat zinvol is, maar wacht tot die tijd schijnbaar onbewogen. En nu de bevalling toch echt nadert, dat kan gezien de datum niet anders, en ze subtiele veranderingen laat zien (ze graaft soms wat op de vloer, ze wil graag samen met mij in de werpkist liggen en heeft dan een lichte neiging tot het poetsen van haar buik en poten) neem ik maar liever het zekere voor het onzekere.
 
03-06-2017
Dag 58 van de dracht. Een belangrijke dag, want hoewel de officiele duur van een dracht 9 weken (63 dagen) is, wordt een groot nest meestal een paar dagen eerder geboren. Tegen het eind van de dracht wordt het immers een beetje vol in mama's buik, met zo veel kostgangers. Vanaf vandaag zijn de pups levensvatbaar als ze geboren worden, ik ben blij dat we dat bereikt hebben!
Natuurlijk hoop ik dat ze nog een paar dagen langer lekker in hun mama's buik blijven, des te 'steviger' is hun start. Dat lijkt prima te gaan lukken, want Daantje is nog hartstikke ontspannen, toont nog geen enkele onrust of graafneiging en maakt nog steeds opgewekt haar wandelingetjes. Op een enkele verraste blik na, als ze in haar buik kennelijk pakkertje spelen waarop ze een bijzonder grappig 'asjemenou' gezicht trekt, is alles rustig.
 
02-06-2017
Het is weer een snikhete dag. We maken 's morgens heel vroeg en ook aan het einde van de dag wandelingetjes van een half uur. Zo loopt ze toch nog 3-4 maal daags een half uur. Maar overdag weigert ze dienst. Ze wandelt mee de straat uit, om aan het eind daarvan 'naar het toilet' te gaan en aansluitend in het grasveld te gaan zitten. Wijdbeens, zodat haar buikje de ruimte heeft. De boodschap is duidelijk: verder ga ik niet. Pas als ze merkt dat ik voornemens ben de terugweg in te zetten komt ze weer overeind en loopt lekker mee naar huis: het is veel te heet om te wandelen, laat staan met deze buik.
 
01-06-2017
Vandaag is dag 56 van de dracht, Daantje is nu op de kop af 8 weken zwanger. De wekelijkse verhoging van haar portie heb ik 2 dagen geleden al gestart, omdat ze erg veel trek heeft en als ik op haar ribben voel ze niks te dik is. Kennelijk heeft ze het nodig, smullen haar baby's er goed van. Ze krijgt naast haar gebruikelijke maaltijden alle dagen wat extra spiervlees, een eierdooier en een pond Carnibest. Waar laat ze het..?


 

Vanmorgen heb ik bij wijze van ontspannende verwennerij in de achtertuin Daantjes 'bbb' (borsten, buik en billen) gewassen met handwarmwater en Vetramil shampoo. Dat is een super milde hondenshampoo, milder ken ik ze niet. Ze vond het zlig, die 'babyshower'!


"zwart kleed af", zeggen ze
 

31-05-2017
Daantje is nu op 1 dag na 8 weken zwanger. Sinds gistermiddag eet ze rustiger. De eetlust is ongewijzigd goed, ze kan amper wachten op het 'startsignaal' om aan de maaltijd te beginnen, maar ze doet er langer over haar bakje leeg te krijgen. Het ziet er een beetje uit als wanneer iemand eigenlijk genoeg gegeten heeft, maar toch nog wat op schept omdat het zo lekker is. Ze kreeg tot vandaag 3 maaltijden per dag, maar ik ga de dagportie nu verdelen in vieren. Kleinere porties per keer voelt waarschijnlijk prettiger. Het is mooi dat ze zo goed blijft eten in de tijd dat de pups het hardst groeien. Met dank aan mama Lilly die deze heerlijke eigenschap aan Daantje mee gaf, dat koester ik!
 
30-05-2017
Daantje zoekt nu regelmatig zelf de werpkist op om even in te zitten of dutten. Aanvankelijk had ze er weinig interesse in, maar ze lijkt het nu een aantrekkelijke plek te gaan vinden.


  

29-05-2017
Vanaf vandaag neem ik Daantje niet meer mee op de losloopwandelingen. Ze loopt sinds gisteren in een kalmer tempo en ik heb de indruk dat ze na een half uur eigenlijk wel genoeg heeft gedaan. Het lijkt me verstandig dat ze een beetje rustiger aan doet, naar haar lijf luistert. De laatste loodjes zijn aangebroken.

En met het aanbreken van de laatste loodjes, zijn ook de laatste voorbereidingen gestart. Omdat de eettafel plaats gemaakt heeft voor de pups, heb ik de komende maanden geen tafel in huis. Gisteren heb ik een 2e hands commode gekocht. Niet dat ik de puppy's t.z.t. een luiertje ga aan doen, maar ik herinner me dat ik het tafeltje wat we bij het vorige nest gebruikten niet super praktisch vond. Het had wel een fijne sta hoogte, maar het blad was wat klein.
Tijdens de bevalling wordt per pup o.a. genoteerd het tijdstip van geboorte, of het een kop- of stuitligging betreft, of de placenta er ook uit is en eventuele bijzonderheden. Naast de lijsten waarop dit aangetekend wordt staat een puppyweegschaal. Alle pups worden namelijk pal na de geboorte gewogen, bekeken (geslacht en mogelijke afwijkingen, zoals navel en gehemelte) en voorzien van een gekleurd draadje bij wijze van halsbandje, ter herkenning wie wie is. Ook al deze informatie wordt genoteerd.
We werken natuurlijk bij deze check-up lekker door, zodat de pup snel weer bij mama ligt en de eerste slokken melk nemen kan. En natuurlijk doen we dit pal naast de werpkist, zodat de kers verse moeder zicht houdt op haar pasgeborene. Kortom, er is best veel wat je gewoon binnen handbereik wilt hebben om vlot door te kunnen werken. En het werkt ontspannen als daar de ruimte voor is.
Het gemak van een 'kraamzorgplekje' naast de kist geldt overigens ook na de geboorte: de pups worden dagelijks gewogen om de groei goed te volgen . Om de mama zo min mogelijk te 'pesten' doe ik ook dat naast de werpkist, zodat ze kan zien wat ik met haar kinderen doe. Het voelt lekker dat alles zo goed voor elkaar is, we zijn er klaar voor!

Vandaag begin ik ook met het meermalen daags temperaturen van Daantje. De daling van de lichaamstemperatuur is het enige voorteken wat de termijn waarop de bevalling verwacht moet worden betrouwbaar aankondigt. Alle andere voortekenen waarover wordt geschreven kunnen van minuten, dagen tot zelfs weken voor de bevalling voorkomen en bevestigen dus eerder de dracht, dan de naderende bevalling.
Het dalen van de lichaamstemperatuur wordt veroorzaakt door het afnemen van de progestronspiegel. Door Daantjes normale temperatuur(schommeling) goed te leren kennen, is hopelijk straks ook de temperatuurdaling goed op te merken. Bij een zwangere teef daalt deze 12 tot 24 uur voor de bevalling doorgaans tot 1 graad onder haar normale temperatuur. Binnen 2 uur stijgt de temperatuur weer, maar blijft dan wel wat lager dan normaal. Dan begint het aftellen...
 
28-05-2017
Het is al dagen bloedheet, gisteren in de namiddag gaf de thermometer aan de voorzijde van ons huis zelfs 36 graden aan! We wandelen 's morgens rond 5.30 uur en in de avond. Overdag schuilen we in huis, waar de gordijnen de hitte wat buiten houden. Ook gaan we graag even naar de omheinde tuin van mijn ouders, waar volop struikjes zijn waaronder ze koele kuilen mogen maken. In die tuin mogen de pups als ze toe zijn aan buiten spelen ook lekker op avontuur. Het is er super lekker op dagen als deze. Verder spelen de dames met de tuinslang en graven in een badje water. Het vermijden van de hitte is natuurlijk niet speciaal vanwege de dracht, ook de andere honden kunnen daar niet goed tegen. Een hond kan slechts zweten onder de voetjes, de mogelijkheden tot afkoelen zijn dus zeer beperkt!
Vanmorgen, voor de hitte weer toe sloeg, viel me op dat Daantje nu echt langzamer gaat lopen. En wanneer ze aanvang maakte tot een drafje, besloot ze al gauw dat het eigenlijk wel welletjes was, dat ze in een lager standje ook wel op de plaats van bestemming zou komen. De laatste loodjes breken aan.
Dat is t.a.v. het in - en uit de auto springen al wat langer zichtbaar. Daantje heeft de achterbank tot haar beschikking gekregen, zodat ze lekker de ruimte heeft om een prettige houding aan te nemen. De sprong naar/van de bank is niet groot, maar ze doet dit nu haar buikomvang zo toe neemt met beleid. De hondenloopplank via welke ze perfect de achterbak in en uit kunnen is helaas te breed om een brug te kunnen vormen van de straat naar de achterbank via de beperkte opening van de zijportier. In mijn schuurtje stond echter nog een smal oprijplankje dat oorspronkelijk voor het wiel van een rolstoel bedoeld was. Deze plankjes zijn ca. de helft van de breedte van een hondenloopplank en passen wl tussen het zijportier.
Een hondenloopplank is vrij breed (zo'n 42 cm.) en een hond past echt wel op een smallere plank, maar net als wij zelf hebben de meeste honden moeite met het lopen over een bruggetje wat zo smal is en vinden ze 42 cm. al smal zat. Wie wel eens over een plank over een slootje heeft pogen te lopen kent het vast wel: als je over een lijn op straat moet lopen val je niet, van een stoeprand even min, maar over een plank die nota bene breder is dan een stoeprand een slootje over steken..? We denken het niet te kunnen zonder te vallen.
Daantje heeft die twijfels nooit gekend, ze liep als puppy al zonder de minste twijfel over een balkje over een sloot. Ik weet dat nog goed, want ik moest er daarom achteraan en hield mijzelf daarbij vast aan de rietpluimen die er naast stonden, alsof ik daar steun aan had... Later namen we eens deel aan een workshop van Nicky Gootjes waar ze een parcours aangeboden kreeg wat als uitdaging bedoeld was. Ze diende een houten trap op te gaan, vanaf daar over glibberige boomstammen af te dalen richting een plank. De plank vormde een meter boven de grond een brug naar tonnen. En later moest ze vanaf die tonnen door banden en tenslotte naar een tunnel. Ik kon zelf e.e.a. fysiek niet, dus Daantje diende mijn aanwijzingen te volgen zonder dat ik naast haar kon staan. Nicky stond sprakeloos te kijken naar de ontspannen wijze waarop Daantje dit allemaal deed. Voor Daan was dit geen uitdaging, die begrijpt totaal niet waarom Merel en Maartje zo opgewonden worden van dit soort zaken: waarom zou je er vanaf vallen??
Enfin, daar heeft ze nu profijt van, want het smalle plankje wat bedoeld is voor een rolstoel wiel, fungeert nu als loopplankje voor haar. Ze balanceert schijnbaar moeiteloos met haar uitgedijde lijf over het plankje en vermijd zo de sprong te moeten maken die niet fijn meer is in dit stadium van de dracht.
.
25-05-2017
Vandaag is Daantje 7 weken zwanger. De dracht verloopt nog steeds ongecompliceerd. Haar buikje groeit de afgelopen week hard, je kunt nu duidelijk zien dat ze geen te dikke hond is, maar een zwangere. Als ze op me af loopt kan ik de ronding van haar buikje aan weerszijden zien. Het is een prachtig gezicht en bijzonder gevoel.
Ze eet nog steeds met veel plezier en zal dan ook zeker blij zijn dat de portie vandaag opnieuw groter wordt. Tijdens de wandelingen doet ze wat rustiger aan, maar ze wil nog best een stukje flink sprinten voor de dingen die het sprinten waard zijn: hier komen en vogels.


7 weken dracht
 

22-05-2017
Vandaag hebben we de werpkist opgehaald, het 'kraambed'. Hij is maarliefst anderhalve meter lang, zodat ze comfortabel kan liggen. De kist is voorzien van anti-doodligstangen voor de eerste week, een deelbare zijkant om de bereikbaarheid/verzorging te vergemakkelijken en aluminium afwerking op de ingang(schuifjes) om het opeten van de kist door de pups te voorkomen. Ik ben er super blij mee!

De eettafel heeft plaats gemaakt voor de werpkist en waar eerder een kleed lag, ligt nu een flink stuk ruw vinyl over de vloer zodat de vloer goed schoon te maken is en toch niet glad. T.z.t. komt daar een flinke puppyren omheen, zodat de pups de helft van de woonkamer tot hun beschikking hebben. Al zullen ze natuurlijk gezien het seizoen ook lekker veel buiten kunnen spelen!
Daantje kan nu nog een paar weken wennen aan de kist als bedje, zodat het al lekker eigen voelt tijdens de bevalling.
.
20-05-2017
Gisteren werd het ene na het andere pakketje geleverd, de hele dag door kwamen er pakketdiensten aan de deur. Allemaal voor de naderende bevalling en nestperiode. Wat een berg spullen! Het kwartet dromde blij opgewonden om de diverse dozen heen, om met hun nieuwsgierige neuzen mee te kijken naar wat daar allemaal in zat.
Volgens Daantje is de werpkist ook al geleverd.
19-05-2017
De eerste 'pret & belevenissen' attributen, waarover ik het de 16e had, zijn bezorgd. Ook zijn we er enkelen zelf aan het maken. Enerzijds is dit zeker voor de lol van mijzelf en de pups, maar het is ook 'nuttig'. Uit onderzoeken is gebleken dat vroege indrukken het aantal neurale verbindingen in de hersenen verhogen, wat de pups beter bestand maakt om met nieuwe indrukken en stress om te gaan wanneer ze bij hun nieuwe eigenaar gaan wonen.
Snuffelen, voelen, kruipen, rennen en wiebelen.. Rammelende, krakende en wapperende voorwerpen.. Het is allemaal goed voor de motoriek en geestelijke ontwikkeling van de pups.
Natuurlijk bestaan er professionals die voor slechts een paar tientjes een zogenaamd 'puppy parcours' of 'puppy playground' aan bieden, maar het bezoeken van zo'n zaaltje spreekt me niet aan. Socialiseren doe je niet in 1 uurtje, maar is een proces van generaliseren, met aandacht voor opbouw. En de onderlinge verschillen tussen de pups leer je niet kennen op basis van een moment opname, maar n.a.v. diverse nieuwe avontuurtjes gedurende de weken. Genoeg 'smoezen' om mezelf te trakteren op een eigen puppy pretpark.

  
Indra met haar zoontje Bacchus en dochter Merel
 

18-05-2017
De eerste 5 weken van de dracht zijn voorbij. Het gaat super goed met Daantje. Ze voelt zich prima, ze maakt lol tijdens de wandelingen en geniet van de extra aandacht voor haar buikje. Ook viert ze dat vandaag de portie weer omhoog gaat.

In de vijfde week van de dracht heeft de embryo nog maar slechts 1% van het geboortegewicht bereikt, de komende 3 weken vindt het grootste deel van de groei naar het geboortegewicht plaats.
Rondom vandaag, de 42e dag, vindt een grote fysieke verandering bij de teef plaats. Vooral als ze veel pups draagt. Door de enorme uitzetting van de beide baarmoederhoornen zullen deze dubbelvouwen, waardoor het teefje nu duidelijk zichtbaar drachtig is. Bij Daantje zie ik inmiddels niet alleen aan haar taille dat ze 'dik' wordt, maar ook haar ribbenkast wordt wat ronder.


Daantje, 6 weken drachtig
 

16-05-2017
Ik heb een nieuwe werpkist besteld. De vorige was ook hartstikke mooi, maar is beschadigd geraakt. Indra had een zodanige behoefte aan het graven van een hol, voorafgaand aan de bevalling, dat de bodemplaat - van oerdegelijk betonplex - stevig bekrast is. Omdat goede hygiene voor zowel moeder als pups belangrijk is, kocht ik liever een nieuwe kist voor Daantjes kraamtijd. Dit maal liet ik er eentje van kunststof maken. Volgende week kan ik 'm halen.
Buiten een aantal praktische zaken - zoals de kist, de warmteplaat, materiaal t.b.v. de bevalling, extra vetbedden en puppy trainingspads - heb ik ook een hoop wensen die meer op het gebied van 'pret en belevenissen' liggen. Er is dus volop geshopt om straks maximaal van en met de puppy's te gaan genieten. Ik kijk er z naar uit!
 
15-05-2017
Daantjes buikje wordt steeds ietsje dikker. Als ze staat is ze gewoon 'stevig' om te zien, door verlies van taille, maar als ze op haar rug ligt en ik leg mijn hand op haar buik dan voel ik dat die wat bol is en dat is natuurlijk een heel ander gevoel dan normaal.
Ze gaat nu soms op haar rug liggen met gestrekte achterpoten. Op de rug liggen is niks bijzonders, maar het daarbij strekken van de achterpoten, daarmee de hele buik volop ruimte gevend, die houding kende ik nog niet. Het ziet er rg leuk uit. Het doet me denken aan iemand die te zwaar getafeld heeft, de broek los geknoopt heeft en zo onderuitgezakt uitbuikt. Een foto maken hiervan is helaas nog niet gelukt (batterij leeg..) maar die volgt vast nog wel!
Voor nu al vast een ander buikfotootje.


een nieuwe betekenis aan het woord 'binnenpretjes'
 

14-05-2017
Voor moederdag heb ik de warmteplaat die ik voor het nest van Indra heb laten maken, laten repareren (een bij opruimen afgebroken knop maakte het kiezen van de temperatuur niet langer mogelijk). Vandaag heb ik voor alle zekerheid getest of de plaat nog goed werkt - zodat er zonodig nog tijd was de plaat te vervangen - en welke temperatuur op welke stand bereikt wordt.
Een warmteplaat om de pups de benodigde extra warmte te geven gedurende de eerste week/weken is ideaal voor de moeder. Zij kan aan alle kanten naast de warmte plaat gaan liggen en heeft dus geen hinder van de extra warmte, terwijl een lamp de moeder onvermijdelijk ook warmt.
 
11-05-2017
Daantje houdt nu enige afstand van Maartje & Jip als die samen 'ruig' spelen, ze voegt zich pas weer tussen haar kameraden als de woestigheid is afgenomen. Heel bijzonder hoe ze van nature nu haar lijf beschermd!
Ook rent ze nu doorgaans minder hard. Ze is van nature een extreem snelle hond, een windhond kan er jaloers op zijn. Nu zie ik haar vaak een regulier Flatcoated tempo aan nemen en ook minder verlangen naar rennen. Alleen als ze een wedstrijdje doet met haar vriendinnen sprint ze als vanouds, want ze houdt er van de snelste te zijn.

Het algemene advies luidt om vanaf de 35e dag van de dracht wekelijks de portie met 15% te verhogen, zodat de aanstaande moeder aan het eind van de dracht 60% meer eet dan normaal. Daantje is iets eerder over gegaan op 3 maaltijden, want ze had rge honger en dat leidde soms zelfs tot gal spugen. Kennelijk heeft ze het nodig.
Nog 4 weken te gaan...

 
09-05-2017  


een buik vol baby's, 4 wkn dracht
 

05-05-2017
Het is super spannend om 4 weken af te wachten of we werkelijk puppy's verwachten. Wat op 6 april nog voelde als 4 weken, bleken al snel 29 dagen, 696 uur en zelfs 41760 minuten te zijn.
Iedere teef gaat na een loopsheid hormonaal in een fase van dracht of schijndracht, die twee verschillen niet of nauwelijks van elkaar. En waar ik anders dol gelukkig ben met Daantjes stabiele gedrag, had ik er nu wat voor over gehad als ze zich enorm gestuurd door haar hormonen had laten zien.
Ze is gedurende deze 4 weken verschillende keren braaf, op verzoek, gaan liggen om mij haar buik te laten zien. Terwijl ik haar over haar buikje kriebelde heb ik aandachtig naar de vorm er van gekeken, ook al wist ik dat daaraan stomweg nog niks zichtbaar kn zijn. Haar tepels waren gezwollen, maar dat is altijd het geval na een loopsheid, bij Jip minstens zo duidelijk. Ze waste haar plassertje wat vaker dan normaal, ondanks dat die (gelukkig) niet vies is, maar ik heb geen benul of ze dat na de eerdere loopsheden niet ook nog enkele weken deed. Een oude fokkerswijsheid zegt dat dit "een betrouwbaar teken van dracht" is, maar of deze behoort tot de werkelijke wijsheden of tot de hardnekkige fabels..?
Daantje is slechts eens per jaar loops, vanaf dat ze ca. 2 jaar is, dus we hebben weinig ervaring met het reguliere verloop van haar loopsheden.
Ze slaapt de afgelopen weken wat meer en ze speelt duidelijk minder met de andere honden. Zeker t.a.v. Jip valt dat op, die twee deden tot de loopsheid dagelijks race wedstrijdjes samen en konden eindeloos samen 'rommelen' in huis. Daantje heeft daarin nu geen interesse en dus keet Jip de afgelopen weken vooral met Maartje. Dit is eigenlijk de enige echt duidelijke verandering en niet 'des Daantjes'. Maar ook deze verandering kan verklaard worden vanuit schijndracht. De mate waarin schijndracht speelt, neemt namelijk iedere loopsheis wat toe, dus dat ze dit eerder nooit had garandeert niets voor de toekomst.
Buiten het spel toont ze zich haar eigen fanatieke zelf, waterkipjes dienen alert te blijven en als er wat te apporteren valt is zij nog steeds met stip de snelste. Aan passie is niet ingeboet. Gelukkig maar, want het zou toch wat zijn als ze gedurende de hele dracht zich zou gedragen als droeg ze een hele last met zich mee, terwijl de pups pas vanaf week 6 van de dracht flink gaan groeien. Anderzijds krijgt alle 'hondse' gedrag nu wel een andere lading voor mij. "Heej, is dat nou nodig, stel dat je zwanger bent!" schiet met enige regelmaat door mijn gedachten. Mede door de wetenschap dat juist tijdens dracht de weerstand af neemt (hoe verzint de natuur dat nou?) Ook gaan er zorgelijke verhalen over beweging. De bevruchtte eitjes zouden zich niet kunnen innestelen. Ik herken het visualiseren van door de buik schuddende embryo's wel, maar ben er geen voorstander van een hond na de dekking in een porseleinkastje te stoppen, dan zou het ten kostte gaan van Daantjes plezier. Dus spreek ik mezelf streng toe dat een hondendracht bestand moet zijn tegen hondengedrag en laat haar lekker de dingen doen die ze anders ook mag.
Als compensatie voor alle vieze en spannende dingen die ze doet tijdens de vrije beweging, krijgt ze naast haar gebruikelijke super gezonde maaltijden bijna dagelijks een stukje fruit. Niet met de illusie dat dit wonderen verricht, maar om mezelf het fijne gevoel te geven 'iets' te doen. Daantje vindt dat ook een heel goed plan, die is dol op fruit!

Merel en Maartje zijn bijzonder geintresseerd in Daantjes geur als ze na een wandelingetje weer thuis komt. Er wordt aandacht aan haar gesnuffeld, terwijl ze Jip (ook loops geweest) niet bestuderen. Hoe vaak ik hen ook vraag "En?? zwanger..??" Ze hebben het me niet verklapt. Dus hebben we vandaag een echo laten maken.
We zijn weer naar dezelfde lieve dierenarts gereden die ook de progesteron prikte. Daantje was blij haar weer te zien en ze knuffelden gezellig terwijl de arts mij vroeg of me de afgelopen weken veranderingen aan Daantje waren opgevallen. Na het gesprekje mocht Daantje op de onderzoekstafel stappen en werd het echo apparaat tegen haar buik gehouden. Ze bleek er wat te veel vacht te hebben om een echo te kunnen maken. De arts haalde een tondeuze en liet die aan mijn nieuwsgierige Daantje zien en horen voor ze er wat vacht mee weg schoor. Daantje keek geinteresseerd en ontspannen langs haar schouder mee. Vervolgens zette de arts het echo apparaat met wat gel terug op de buik en riep verheugd uit "Gelukt! Pups!!". Op het scherm verschenen zwarte ronde 'vlekken'. Ze begon te tellen: 1, 2, 3... 4. "We kunnen kwartetten Daan", zei ik, terwijl ik haar zachtjes kriebelde om haar geduldige stil staan te belonen.
"4 Pups, maar er zijn er meer hoor, die buik zit hartstikke vol!" zei de arts. Ik keek aandachtig mee naar het scherm en zag de vruchtjes passeren zonder te begrijpen hoe zij kon zien of deze niet al eerder geteld geweest was. In de zwarte 'vlekken' zag ik witte friemeltjes. Dat waren onder andere pootjes, de arts legde me uit wat ik zag, echt heel leuk om te zien! Het zijn volgens de arts allemaal mooie vruchtjes, er is geen enkele afwijking gezien. Ze heeft een klein filmpje van de echo voor me van gemaakt.
Een middels echo geteld aantal is nooit 100% zeker, maar deze dierenarts staat landelijk bekend als bijzonder bedreven hierin, dus haar telling geeft een goede indicatie van de verwachtte nestgrootte. "Ze zien er allemaal helemaal mooi uit. In combinatie met Daantjes uitstekende conditie", zie de arts terwijl ze haar ogen over Daantje liet glijden "mag je je gaan voorbereiden op een elftal!"
.