Knights of the Pearls

Flatcoated retriever kennel, Ludmilla Lammers, Heerhugowaard

Home
Even voorstellen
Laatste nieuws
Rasinfo
Onze Flatcoateds
Pups
Foto's
Training
In memoriam
Literatuur
Links
Contact
         
       

Dagboek D-nest

   
 

In dit dagboek tref je de hoogtepunten, op onze FB pagina staan nog meer foto's, verslagen en (heel veel) filmpjes.

   
 


Voor alle puppy's zijn inmiddels leuke toekomstige baasjes gevonden.
 

17-04-2020
De puppy's en hun moeder worden - volgens schema - 3 maal ontwormd gedurende de nestperiode. Na de leeftijd van 3 maanden ontworm je bij voorkeur alleen n.a.v. ontlastingsonderzoek (https://wormbestrijding.nl/) want zal je hond ondanks allerhande smerige gewoonten werkelijk nog maar zeer zelden een worminfectie oplopen. En als een (worm)bestrijdingsmiddel onnodig is, dan is het natuurlijk gezonder dat niet toe te dienen! Maar tijdens de puppytijd ben ik wel voorstander van 'blind ontwormen', dat heeft o.a. te maken met de wijze waarop puppy's geďnfecteerd raken met spoelwormen.
Zodra een teefje drachtig is reizen in het lichaam van de aanstaande moeder ingekapselde (onbestrijdbare!) rustende spoelwormlarven naar de baarmoeder en de melkklieren. Zo worden in de baarmoeder via het bloed - en na de geboorte via de moedermelk de pups besmet.
Puppy's kunnen op de leeftijd van 2 weken leeftijd al een besmetting met volwassen spoelwormen hebben in hun dunne darmen. Die spoelwormen produceren eitjes, die in de darmen uitgroeien tot larven. Deze larven gaan tot de leeftijd van 3 maanden van de pup op reis door het lichaam van de jonge hond. Vanuit de darm, naar de buik en de longen en weer terug naar de darmen. Met name in de longen vindt een perforatie van de bloedvaten plaats tot in de luchtwegen. De pup hoest dan deze larven op, slikt ze vervolgens weer door en zo komen ze weer in de darmen terecht en groeien de larven uit tot volwassen worm.
Als de pup ouder is dan drie maanden komen er natuurlijk ook nog larven in het lichaam, maar deze worden ingekapseld en worden in het algemeen pas tijdens een dracht van de teef weer geactiveerd.
Je kunt dus onmogelijk voorkomen dat pups geďnfecteerd raken. Maar je kunt de infectie gelukkig wel tijdig bestrijden.


teefje Geel kan de smaak van het ontwormmiddel niet erg waarderen
 

15-04-2020
Als ik de werpkist in stap in een poging nageltjes te gaan knippen, nu ze met volle buik lekker in slaap gevallen zijn, komt één dametje onmiddellijk overeind. Altijd is het dit meisje wat zodanig contact zoekt, precies haar mama als puppy.. Als ik haar negeer, omdat ik de illusie koester dat het desondanks nog van nageltjes knippen gaat komen nu inmiddels minstens 6 pups over mijn voeten hobbelen, laat ze zich horen: "Joehoe, zie mij!"
Lachend doe ik verslag aan mijn moeder, terwijl 10 van de 11 pups wakker is geworden en mijn komst viert. "Dat is dan de scheids!", concludeert ze. De eerste bijnaam is geboren. Het elftal heeft een scheids
 
13-04-2020
 

"Wij willen een gezinshond, geen jachthond" hoor ik geregeld. Ik begrijp wel dat 'jacht' bij de meeste mensen geen warme gevoelens op roept. Het doden van mooie, in het wild levende dieren, is (ook voor mij) geen plezierig beeld. De meesten van ons prikken wel enthousiast een, onder erbarmelijke omstandigheden in de bio-industrie opgefokt en gedood, stukje dier van hun bord, maar jacht vinden we zielig.

Bedenk, of je nu 'jacht' traint of niet - ik zet het tussen aanhalingstekens, omdat het gaat om de sport, het naspelen zogezegd, niet om het daadwerkelijk op jacht gaan - een Flatcoated is en blijft een jachthond! Een hond die van nature dolgraag wil apporteren, bij voorkeur binnen uitdagende en zeker ook gevarieerde situaties.
En zijn het niet juist de 'jacht'eigenschappen die liefhebbers van de Flatcoated doen kiezen voor het ras? Want wat spreekt ons aan..
- Het sociaal vaardige en conflict vermijdende gedrag t.a.v. soortgenoten (heel belangrijk als je met z'n allen op jacht gaat, want dan wil je immers gewoon genieten van de jacht en dus niet dat jouw hond een ander grijpt.. dan ga je niet opnieuw uitgenodigd worden!).
- Het graag samenwerken met de baas, m.a.w. baasgericht en goed te motiveren.
- Actief in het veld en (indien lekker voldaan) relaxed in huis.
- Vriendelijk voor je bezoek (de hond moet niet eenkennig zijn, want ook voor een hem onbekende willen apporteren op een jacht)
- Pret in het apporteren, m.a.w. graag van alles dragen en dat met je willen delen.
- Slim, vindingrijk, ondernemend.. (lees: goed probleemoplossend vermogen en voldoende eigen initiatief).

Toen ik mijn allereerste Flatcoated kocht, was er maar liefst keuze uit één boekje over het ras. Een klein, dun boekje met toch wel als belangrijke boodschap "Ga er jachttraining mee volgen, dat bent u aan de hond verplicht!" En zo ben ik begonnen.. Niet omdat ik daar zelf naar verlangde of omdat ik ook maar enige affiniteit had met jacht, maar omdat ik mijn maatje daar zo'n plezier mee deed en de 'flatcoated bijbel' me vertelde dat je dat aan ze verplicht was. Ik wilde het beste voor hem. Tot mijn verbazing bleek ik deze training zelf ook super leuk te vinden, immers: hij vond het super! En het meer en meer een team vormen voelde zó fijn!

Dus laat hem onderdeel zijn van je gezin - want kennelhonden zijn het niet - maar vergeet niet dat het een jachthond is. Een hond voor 'het werk na het schot'.
 

11-04-2020
Yeah!! Het begin van zindelijkheid!
Langs de rand in de werpkist liggen stroken puppypad. Dat is een mooi woord voor onderlegger, zoals gebruikt wordt bij bijv. een bevalling of incontinentie.
De puppy's willen van nature hun nest niet bevuilen, dus gaan als ze kunnen aan de rand er van hun behoefte doen. Dat is nu nog heel beperkt, want grotendeels gestimuleerd door hun mama die het dan meteen opruimt. Maar je ziet dat ze zelfs nu al wel zelf plassen en dat ondanks blindheid en gangwerk graag aan de rand doen. Dus bravo voor de plasjes die er al op gedaan zijn!!
Door dit materiaal nu langs de rand te leggen en straks in het puppytoilet in de ren, herkennen ze het gemakkelijk als 'toilet' zodra de ren wordt opgezet.
We hebben twee type toiletjes. De eerste is een pad-houdertje waarbij ze rechtstreeks op de pad staan. De tweede heeft een rooster over de pad, omdat ze vanaf een bepaalde leeftijd (for fun) de pads uit de houder willen sleuren en scheuren...
De zindelijkheidstraining betekent natuurlijk niet dat ze alleen plassen op hun puppytoiletjes. De beheersing van hun sluitspier is nog zeer beperkt - inherent aan hun leeftijd - en net als kleine kinderen gaan ze zo op in hun spel dat ze lang niet altijd tijdig het toilet bereiken. Of ze laten het pal er naast lopen, voorpootje in het toilet: "Poeh, gelukkig, ik heb het gered.." Maar ze gebruiken de toiletjes wel veelvuldig en oefenen zo (hun natuurlijke neiging tot) het 'schoon' houden van hun bedje en ren.

Ga overigens geen puppypads kopen voor als je thuis straks een pup hebt, want dit is echt een oplossing voor in een nest. Thuis leert een puppy zindelijk worden door hem gewoon steeds buiten te brengen. Dat uitstellen is alleen maar extra werk, immers: eerst leren om het ook daar op een pad te doen en daarna juist weer op een ander plekje... Bovendien levert dat tweede type toiletje een hoop schrob werk op, dan kun je veel leuker met je pup naar buiten gaan.
 

06-04-2020  


Een rondje van de zaak: als Jip terug komt van een wandelingetje of een maaltijd gehad heeft, gaat ze steevast even haar puppy's checken en buikjes wassen. Ze hebben het getroffen met hun mama!
 

02-04-2020
teefje Regenboog


teefje Rood en reutje Donker blauw


reutje Groen


teefje Oranje
 
01-04-2020
Zondagavond was Plöntje erg geďnteresseerd in Jips achterste en week niet van haar zijde. Maandagochtend gaf Jip aan graag samen met mij in/bij de kist te willen zitten en die middag daalde haar lichaamstemperatuur naar 36,5 (normaal is die tussen de 38 en 39 bij een hond) wat eveneens een aankondiging van de bevalling is. Volgens het boekje gaat de temperatuur daarna nog stijgen en kun je de puppy's dan binnen 24 uur verwachten, maar niet iedere teef kent het boekje, dus haalde ik nog even snel wat boodschappen voor de komende dagen, want het kan snel gaan maar ook tijd vragen..
Bij thuiskomst was alles nog rustig, dus haastte ik me nog even onder de douche door. Mijn moeder was intussen bij Jip en er was nog geen signaal van een verder naderende bevalling gezien.
Toen ik terug beneden was gaf Jip aan naar buiten te moeten, dus nam mijn moeder haar even mee voor een plasje terwijl ik het eten op het vuur zette. Bij terugkomst merkte ik op dat Jip vocht verloor. Door de hele kamer lagen gele druppels.. Ik had nog maar nauwelijks gevraagd om het vuur onder de pannen maar uit te doen, toen Jip begon te persen, als had ze gewacht tot ik er weer was.
Toen ik Jip aanmoedigde even op te staan, omdat het liggend persen zonder succes bleef, kwam de 1e pup ter wereld. Met een kreet van pijn en wellicht ook schrik zette ze haar op aarde. Jip had er aanvankelijk even geen belangstelling voor, werd even in beslag genomen door wat haar zojuist was gebeurd. Toen ik met het frustel naar de werpkist terug gelopen was, om haar te ontdoen van de placenta en droog te wrijven, kwam Jip voorzichtig kijken. "Wat heb jij daar nou? is dat uit mij gevallen..?" leek ze te denken. Ze wilde haar nog niet wassen of anderszins, ze kwam bij me in de kist zitten en nam even de tijd om tot zichzelf te komen. Toen ik het puppy aanlegde vond ze dat een heel vreemde actie, maar ik hoopte dat dit haar zou helpen zich moeder te voelen en zo ging het. Na even vertwijfeld te zijn geweest over wat haar nou toch allemaal gebeurde, begon ze het puppy te wassen en daarmee ging de knop om: Jip was mama.

In een klein uur tijd baarde ze een prachtig kwartet, 3 teefjes en een reutje. Jip blijkt graag liggend te bevallen, dus het was zaak goed op te letten of een volgende in aantocht was. Bij de komst van nummer 3 meende ik iets te zien. Toen ik nogmaals goed onder haar staart keek zag ik een 'dingetje'. Ik voelde en herkende een staartje! Haar eerst geboren zoon stak zijn staart naar buiten ) Nummer 4 was een even grote komiek, ze kwam ter wereld en zoog al krachtig op mijn vinger nog ook de placenta waar ze nog aan vast zat eveneens geboren was.
Ze zijn dan weliswaar niet tot 1 april in hun mama gebleven, maar grappig zijn ze zeker!

En toen was het stil. Jip was moe en de druk was van de ketel, letterlijk. Vier Flatkotertjes uit die overvolle buik gaf ruimte. Na anderhalf uur rusten en een hapje 'astronautenvoer' om een beetje energie op te doen, volgden in 3 kwartier tijd de volgende 4 puppy's. De laatste 2 van dit kwartet hingen al aan een tepel terwijl de placenta waaraan hun navelstreng nog vast zat nog in hun mama was.. "Mannen" zei ik, tot mijn pret terecht.

Nummer 9 was in aantocht. Na een half uurtje persen moedigde ik Jip aan even wat te lopen. Een beetje bewegen wil vaak goed helpen om het wat beter door te laten zetten. En daar kwam hij. Eerst spannend met alleen zijn neusje, maar gelukkig volgde toch gauw het hele puppy.
Dat lopen helpt had Jip goed begrepen. Bij nummer 10 gaf ze aan heel graag even naar buiten te willen. Zekerheidshalve gingen we de tuin in, daar deed ze een plasje, maar binnen stond ze er op ook even door de voordeur het huis te verlaten. Ik vertrouwde het voor geen cent, maar ze was niet op andere gedachten te brengen en het zou natuurlijk super zielig zijn als ze gewoon moest poepen en ik daar geen gelegenheid toe gaf! Dus gewapend met een handdoekje en een zaklampje gingen we de koude nacht in. Op de hoek van de straat dook ze het gemeente plantsoentje in, in de prikkelstruikjes deed ze opnieuw een plas en nam daarna een pershouding aan als zou ze een flinke drol gaan draaien. Wat een tafereel moet dat geweest zijn: een hond die in een plantsoen gehurkt zit, met pal daar achter, eveneens tussen de prikkels, het baasje met een hand onder haar gat.. Inwendig had ik natuurlijk al veel lol over de gedachte dat als ze wél moest poepen, ik zo meteen een dikke bolus op mijn handen had... Maar lieve hemel wat een geluk dat ik dat risico genomen had, want plotseling floepte puppy nummer 10, met placenta en al er uit, in mijn handen. In de koude nacht, legde ik haar meteen in de meegebrachte handdoek en haastte me met Jip terug naar ons warme huis. Jip begreep ook meteen dat het een puppy was in plaats van een poepie en had niet minder haast dan ik om er mee thuis te komen. De woonkamer in waar Daantje en Plöntje alles, vanaf achter het hek wat de woonkamer in 2 helften scheidt, hadden gevolgd. Jip en ik hadden zo'n haast om met het in de handdoek gehulde dochtertje in haar kraambedje te komen, dat me helaas helemaal ontgaan is hoe de popelende 'tantes' keken. Al mijn teefjes zijn tijdens de bevalling uit geweest en altijd loop ik dan gewapend met handdoek en zaklamp, maar dit was de eerste keer dat het ook daadwerkelijk nodig was.

Drie kwartier later volgende nr 11 die de stand op 6-5 voor de dames maakte. We waren reuze benieuwd of de dierenarts goed geteld had op de echo toen ze zei er 12 te zien, dus wachtten even rustig af. Toen een half uur later ook nummer 12 geboren werd was eigenlijk meteen duidelijk dat hij de laatste was. Jips buikje was slank en zacht. We hebben haar even lekker laten bijkomen met haar kers verse gezin, terwijl Daantje en Plöntje uitgelaten werden. Daarna maakte ook Jip een klein ommetje en kreeg van mijn moeder een lekkere nachtelijke douche, terwijl ik de werpkist verschoonde en de kamer dweilde.
Om een uur of vier - half vijf ploften we in bed. Mijn moeder lekker boven, om even een paar uurtjes slaap te pakken en ik op een matrasje naast de werpkist, om met 1 oog wakend en eentje dicht een beetje bij te komen van een intensieve maar mooie avond en nacht.


 

31-03-2020
Het plaatsen van filmpjes op de website vergt beduidend meer tijd dan op FaceBook. Helaas kan ik er hier dus lang zo veel niet plaatsen. Wie geen FB heeft en wél op de pup-lijst staat stuur ik filmpjes uiteraard met alle plezier per email.


de 12 wondertjes na geboorte, terwijl mama even lekker gewassen wordt
 

31-03-2020
De D-puppy's zijn geboren! Jip werd in de avond van 30 en nacht van 31 maart moeder van 12 puppy's! Het zijn 6 reutjes en 6 teefjes.
Voor zowel reu als teef ben ik nog op zoek naar een toekomstige, leuke baas.


Jip en haar 12 flatkotertjes, pal na geboorte
 
28-03-2020
Vanmorgen heb ik geboorteformuliertjes gemaakt. De bevalling begeleiden mijn moeder en ik samen. Het is fijn om bij twijfel even te kunnen overleggen, maar zeker ook om een beetje lol met elkaar te maken tijdens het mogelijk lange wachten. Ik hecht veel waarde aan een ontspannen sfeer rondom de aanstaande mama en zo bereik ik die het beste.
We hebben een duidelijke taakverdeling en dat werkt prettig. Mijn werk is in de kist: ik begeleid de moeder, de geboorte, het aanleggen en het bij een volgende geboorte even in een mandje leggen van de reeds geboren pups. Mijn moeder doet alles rondom de commode, pal naast de werpkist. Zij weegt en checkt de pups en registreert alle gegevens die van belang zijn. De geboorteformuliertjes zorgen dat er ondanks vermoeidheid of spanning niets vergeten kan worden. Deze maken was het laatste klusje om er helemaal klaar voor te zijn. Nog een dag of 4 te gaan..
 
21-03-2020
De laatste loodjes zijn nu echt aangebroken. Jip doet het rustiger aan, zowel in tempo als tijdsduur van de wandelingen. Ook slaapt ze wat meer, want rust is groei.
Haar buik begint haar in de weg te zitten. Het vraagt weinig moeite om dat te begrijpen, ze is gewoon heel dik. Maar Jip heeft handigheidjes bedacht hoe met haar huidige model toch redelijk comfortabel te kunnen liggen. Er ligt momenteel een lekker stevig ledikantenmatras voor de honden op de vloer. Die gebruikt Jip om haar hoofd en schouders op te leggen, precies zo dat haar buik op de vloer ligt en het hoogteverschil tussen vloer en matras vult. Of - en dat ziet er heel grappig uit - om haar achterlijf op te leggen, met haar buik opnieuw in de holte tussen vloer en matras. Met haar koppie plat op de vloer vormt ze dan zelf een soort hellinkje..
De werpkist is inmiddels neergezet, zodat Jip daar de komende 2 weken mee vertrouwd kan raken. Daardoor zal ze 'm tegen de tijd dat ze moet bevallen vast als een fijn kraambed beschouwen. Dat blijkt geen probleem te gaan zijn, want ze ligt er nu al graag in. Ook de warmtelamp heb ik inmiddels geďnstalleerd, want puppy's hebben de eerste weken na de geboorte een extra warme ruimte nodig. Van de week maak ik de kraamkamer (de helft van de woonkamer) verder in orde, zodat als het zo ver is we een fijn, ontspannen plekje hebben.
Nog anderhalve week te gaan.


 

19-03-2020
Gebruikelijk ontvang ik pupbezoek vanaf de leeftijd van 3 weken. Hoe we het ditmaal kunnen (moeten) vormgeven n.a.v. het Corona virus is nog onduidelijk, want het is op dit moment onmogelijk om zover vooruit te kijken. Ik kan jullie desondanks wel enkele zekerheden geven over de nestperiode:
Ik ben gewend om de ontwikkelingen van de pups via verslagen, foto's en (volop) filmpjes dagelijks te delen. Dat ben ik zo gaan doen vanaf het B-nest, in de vorm van een dagboek op de website, omdat we dit nest in de zomervakantie hadden en sommige mensen nauwelijks gelegenheid hadden om te komen n.a.v. een al eerder geplande reis. Vanaf de C-pups is er naast het dagboek ook en vooral ontzettend veel op FB gedeeld.
Mochten we n.a.v. het Corona virus onverhoopt genoodzaakt zijn een andere invulling te geven aan verdere kennismaking en pupbezoek dan we normaal gesproken zouden hebben gekozen, weet dan dat jullie hoe dan ook langs die weg ontzettend veel zullen kunnen mee beleven.
Ik besteed altijd veel aandacht aan de socialisatie van de pups en het leren kennen van de onderlinge verschillen van de pups middels één op één spelletjes en gelukkig kan ook dat ongeacht Corona-werende maatregel onverminderd door gaan.
We moeten met elkaar een beetje creatief om gaan met de situatie zoals hij dan is. De pups zullen in ieder geval, zoals hier gebruikelijk, ruimschoots leuke & brede ervaringen opdoen, waar iedereen ruimschoots van mee kan genieten. Laten we ons vooral richten op wat we wél kunnen rondom het delen van de pret!

 
15-03-2020
Het is zondag, ik ben extra vroeg op want op zondagochtend trainen we met Plöntjes broertjes en zusjes. Als ik zo vroeg op ben, dutten de honden nog wat verder tot ik met ze ga lopen.
Ik sta in de keuken koffie te maken als ik naast mij een zwarte 'bult' zie liggen. Een soort opgepropt zwart vetbed..
Ik heb haar niet horen aankomen, ze moet slaapdronken hierheen gekomen zijn en zich in de keuken meteen op haar buik hebben laten zakken, waar ze nu in die positie verder dut.

Jip vraagt inmiddels elke ochtend vóór het ontbijt om al vast een deel daarvan en zelfs deze ochtend, terwijl haar ogen nog dichtvallen, zegt haar buikje "Honger!"
Als ik het 'voorgerecht' voor haar in een schaaltje doe, staat 'de zwarte bult' op. Het is geen bult, het is Jip mét een 'bult'.
Och Jippie, wat ben je mooi.. maar meid wat een buik


 

13-03-2020
Daantje heeft een speeltje vast en kijkt uitdagend naar Plöntje. Plöntje rent naar haar mama en begint aan het speeltje te trekken, waardoor er een leuk trekspel begint.
Jip wil ook mee doen en klimt - een favoriete actie in zo'n situatie - op Daantje, om vanuit die positie schommelend over haar grotere vriendin er aan de ander kant vanaf te buitelen en alsnog het speeltje te pakken. Een grapje uit haar jonge hondentijd waar ze altijd lol in is blijven houden: onder haar iets grotere kameraden door lopen, wat net niet past, zodat ze hen deels op tilt of over een kameraad schommelen naar de andere zijde. Maar niet vandaag. Ik zie Jippie met haar voorlijf op haar vriendin klimmen - terwijl die een trekspel speelt met Plöntje - en gaandeweg ontdekken "Oh jee, dit is echt geen doen met deze buik.." en zich er weer vanaf laten glijden. Och Jippie, wat een onhandige buik! Over 3 weken - beloofd - heb je je sportieve figuurtje weer terug!
 
12-03-2020
Als ik de keuken in wil lopen om een kop koffie te pakken, probeert Jip voor me uit de kier van de deuropening in te schieten. Nou moet je weten dat de regel hier is dat als ik voor de hond bij een deur sta, ik éérst ga en de hond alleen volgt op uitnodiging, dus even afwacht. Een hond die tegelijk door de deur stormt is dus geen optie en een hond die voordringt en voor me uit door de kier poogt te knallen nog veel minder.
Ik spreek haar dus streng toe en poog opnieuw voor haar uit door de keukendeur te gaan, maar zodra ik de deur weer op een kier heb, passeert ze opnieuw en worstelt zich nu zo ver als haar buik dat toe laat in de deuropening.
Ik geef me gewonnen, als je zo'n ontzettende bere honger hebt, dan gaan we niet principieel doen. Ik laat Jip voor me uit gaan en geef haar al vast wat te eten, terwijl ik een buik vol vogeltjes visualiseer, met van die chronisch wijd open gesperde snaveltjes "MAMA, HONGERRRRRR!!" en Mama maar vliegen.. Jip verwacht een nestje.


 

11-03-2020
Vandaag is Jip 6 weken drachtig, dus over 3 weken verwachten we de puppy's. De meeste groei van ongeboren pups vindt plaats in deze laatste 3 weken.
Lekker wandelen, goed eten en genoeg slapen, dat is wat Jips lijf haar adviseert. Dat doet ze goed!
Rondom deze 42e dag vindt een grote fysieke verandering plaats, vooral als een teefje veel pups draagt. En dat is ook bij Jip te zien. Door de enorme uitzetting van de beide baarmoederhoornen vouwen deze dubbel, waardoor de aanstaande moeder ineens duidelijk zichtbaar drachtig is. Niet alleen haar taille is foetsie, maar ook haar ribbenkast wordt nu wat ronder.
Aan het einde van deze week kun je voor het eerst de pups voelen bewegen
 
05-03-2020
Drie dagen geleden liet ik een echo maken. Ik voelde toen een voorzichtige welving als ik Jip in haar buik kroelde. Vanaf dat moment zie ik haar met de dag groeien.
Als ze ligt zie ik een plooi in de lengte van haar buik. Als ze staat zie ik een beginnend buikje en mist ze haar slanke taille. Jips buikje groeit als kool!

 
02-03-2020
Als ze haar ontbijt op heeft en ik de keukendeur open om voor mezelf te gaan zorgen, sjeest ze er hoopvol doorheen. Als ik met een hand vol kluifjes de kamer in kom, springt ze op en poogt er eentje uit mijn handen te grissen. Als ze een kluifje eet en ik in de buurt kom om even iets van een kastje te pakken, draait ze zich bezorgd van me af, bang dat ik haar eten kom stelen. Als Daantje langer doet over haar kluifje dan zij, houdt ze tegen beter weten in met wijd open ogen in de gaten of er wat wordt achter gelaten. Als ik het klokhuis van mijn appel in de tuin leg voor de vogeltjes gaat ze met smachtende blik voor het raam liggen kijken...
Jip is een grage eter, maar dit zijn stuk voor stuk gedragingen die ik niet van haar ken. Jip heeft honger voor een compleet elftal...