Knights of the Pearls

Flatcoated Retriever kennel, Ludmilla Lammers, Heerhugowaard

Home
Even voorstellen
Laatste nieuws
Rasinfo
Onze Flatcoateds
Pups
Foto's
Training
In memoriam
Literatuur
Links
Contact
 
Nieuws 2017 Nieuws 2016-2007  
Belevenissen 2017 Belevenissen 2016-2007
         
14-12-2016
Merel viert vandaag haar 9e verjaardag! We voeren inmiddels wel een 'senioren beleid' voor haar, qua aktiviteiten, maar op die manier geniet ze nog elke dag van jakkeren en plonzen. Felicitaties voor haar broertjes en zusje Diesel, Dunya en Lenko, maak er weer een feestje van!!
Merel wordt verwend met (ng meer) pluche piep speeltjes: ze heeft 1e keuze uit een tas met 4 stuks. Dat gebaar zal ze waarderen, maar het kado gaat haar natuurlijk onmiddellijk afgepakt worden door de hebbert des huizes. Merel zal dat schouderophalend laten gebeuren en een andere kiezen (enzovoort..). Vervolgens gaan ze natuurlijk weer allemaal hetzelfde nieuwe speeltje willen, gewoon omdat als de ander dat een hele mooie vindt, dat vast wel de mooiste zijn zal. Kortom, n speeltje zou eigenlijk volstaan hebben, maar ik vermaak me enorm met die poppenkast over de kadootjes.
 
29-10-2016
Daantjes zusje Zoey behaalde vandaag, een jaar na haar eerste, opnieuw een jacht-B certificaat. Dat deed ze in Haaksbergen met maarliefst 75 punten, wat goed was voor de 2e prijs! Zoey & Mieke, van harte!!


 

28-10-2016
Diploma Basis Gehoorzaamheid Jip

Als je vecht voor het leven van je maatje en ziet hoe haar eerder zo onverstoorbare gevoel van veiligheid volkomen om zeep geholpen is, dan maken zaken als 'gehoorzaamheid' of welke training dan ook totaal niks meer uit.
Ieder wandelingetje met Daantje is therapie, want zij heeft lles wat om ons heen gebeurde tijdens de aanval mee gekregen. De paniekkreten van kinderen die het zagen, de passerende brommer met geschrokken gillende meisjes, het schoolplein schuin achter ons met spelende kinderen... En dit allemaal in de directe omgeving van onze woning. Alle gewone prikkels uit het dagelijks leven, waar ze als pup zelfs niet aan hoefde te wennen omdat ze het nooit als 'niet pluis' heeft ervaren, heeft ze geassocieerd met de aanval. Ook heeft ze begrepen dat de Sarplaninac uit een tuinpoort kwam, zodat ze zich nu ineens onveilig voelt bij steegjes en poorten.
Maar ze heeft bergen verzet sinds 1 september! Aanvankelijk durfde ze niet naar buiten en liep volkomen verstijfd van angst. De gedragstherapeute die ik 3 september bezocht adviseerde haar 2 weken zo veel mogelijk rust te blijven geven, om eerst de adrenaline te laten dalen. Daarna de wereld in te gaan, maar daarbij zo veel mogelijk elders te wandelen en zker niet richting 'plaats delict': met beleid haar gevoel van veiligheid herstellen.
Stapje voor stapje gaat het steeds beter. Als er iemand is die hiervan kan herstellen, dan is het Daantje. Haar van nature zo grote vertrouwen heeft ze in ieder geval mee, maar ook haar vermogen om kalm te worden en te observeren met ogen en neus zijn een enorme hulp. Wat is ze sterk!

Iedereen maakt ruimte voor Daantjes herstel, we kunnen niet anders. Het is indrukwekkend hoe de andere 3 honden zich al die tijd zonder enig protest schikken: Merel, Maartje en zelfs puppy Jip.
Maar juist de lessen (puppycursus en vervolgens Basis Gehoorzaamheid) zijn een prima stok achter de deur om ook Jip haar aandacht te geven. Jip doet onzettend graag dingen samen, is dol op andere hondjes en een ware 'party animal'. Samen op stap is goed voor haar, maar ook voor mij! Vandaag behaalde ze haar diploma Basis Gehoorzaamheid. En alsof dat niet knap genoeg is onder de omstandigheden, met niks anders dan uitstekende resultaten. 'k Ben trots op mijn hummel!
 
15-09-2016
Daantje is aangevallen

Op 1 september, rond 16 uur 's middags, is tijdens een wandelingetje door de wijk, op 5 minuten lopen van ons huis,  een Sarplaninac teef van 65-70 kilo uit een achtertuin ontsnapt. De hond hing sinds jren elke dag agressief over de hoge schutting te brullen tegen alle over het wandelpad passerende honden. Ik vond het vervelend, maar Daantje gaf er niks om, ze wandelde zonder ook maar de minste reactie lekker ontspannen verder, mijn onverstoorbare Daan. Alle vertrouwen in de wereld om haar heen en zichzelf. Terecht, want ze heeft nog nit mot gehad met iemand.
Ik heb t.a.v. deze tuin helaas altijd vertrouwd op een degelijke sluis en het consequent sluiten er van. Vooral omdat de mensen een groot bord aan hun schutting hadden hangen t.a.v. hun bedrijf voor healing & psychotherapie. Dat heeft mij ten onrechte het vertrouwen gegeven dat ze hun verantwoordelijkheid zouden nemen. De tuin bleek echter noch voorzien van een degelijk sluissysteem, noch consequent gesloten te worden.
Terwijl de eigenaar op de 2e verdieping van de woning zat te werken, vloog de Sarplaninac door de openstaande tuinpoort om Daantje te doden. Ze is herhaaldelijk Daantje naar de keel gevlogen, diepe gaten en spierscheuren achterlatend.
Daan dankt haar leven aan haar vindingrijkheid om - toen ik de Sarplaninac niet kon weerhouden, Daantje haar niet kon kalmeren en vervolgens ook weg rennen geen optie bleek doordat de kolossale teef onophoudelijk op haar klapte, danwel haar in haar heup beet om haar zo terug te trekken - de sloot in te springen. Een spoedoperatie voor de bijtwonden volgde.


Onze dierenarts heeft direct haar operatieschema leeg gemaakt om ruimte te maken voor Daantje. We zijn tot 23.00 in de OK bezig geweest, de arts heeft me toegestaan ook daar continu bij haar te blijven. Er zijn drains aangebracht om het vuil uit de diepe wonden - ineens wordt heel duidelijk wat het woord 'verscheuren' betekent - te kunnen kwijt raken. Deze moet ik meermalen per dag bewegen zodat de middels drains gecreeerde 'uitgang voor vuil' open blijft. Daarnaast moeten alle wonden minimaal 6 maal daags gespoeld worden door een spuit in de wond onder de huid te steken, rondom te draaien en tegelijkertijd deze leeg te drukken.
Ik heb de grootst mogelijke bewondering voor mijn meisje, want het is z pijnlijk en zonder haar medewerking zou ik dit onmogelijk kunnen!! Soms loopt ze even weg na de eerste spuit(en), dan wordt het haar te veel en gaat ze enkele meters verderop staan. Terwijl ik blijf zitten en zachtjes op de vloer naast me klop, volledig afhankelijk van haar bereidheid, besluit ze terug te komen en me de kans te geven de afschuwelijke behandeling af te maken. Wat een dappere bikkel en wat een grenzeloos vertrouwen..
 
29-7-2016
Vandaag hebben we Jip opgehaald, ons nieuwe vriendinnetje. Zij komt ons team aanvullen, omdat ik een 2e werkmaatje nodig heb. Merel, Maartje en Daantje hebben haar warm onthaald. Daantje is vanaf vandaag niet meer de jongste hier, maar die positie geeft ze graag op voor haar nieuwe vriendinnetje. Die twee zijn vanaf de eerste blik op elkaar hartsvriendinnetjes! 
Zie voor een meer info over Jip 'Belevenissen 29-07-2016'
Daantje en Jip
 

04-02-2016
Titerbepaling is nu ook wettelijk voldoende bewijs van bescherming tegen besmettelijke ziekten voor pensions!
 
10-01-2016
Maartje viert vandaag haar 7e verjaardag (is er een dag die zij niet viert dan?)
 
16-12-2015
Merel viert vandaag haar 8e verjaardag! Felicitaties voor haar broertjes en zusje Diesel, Dunya en Lenko, maak er weer een feestje van!!
Merel wordt verwend met (nog meer) pluche piep speeltjes: ze mag er 3 uitpakken.
 
17-10-2015
 

Daantjes zusje Zoey behaalde vandaag op de leeftijd van 2 jaar in Biddinghuizen haar eerste jacht-B diploma. Ik vind het heel verdrietig dat Daantje (wegens een blessure aan een achterpoot t.g.v. een ongelukje) niet kon deelnemen, want wat had ik me er op verheugd dit ook met haar te beleven, maar ben ontzettend blij dat Zoey heeft laten zien wat de 'Winchmoortjes in hun mars hebben! En hoe, want Zoey behaalde haar B met 76/80 punten!! Ze lieten daarmee ervaren voorjagers en honden, uit zogenaamde 'werk kennels', ver achter zich. Zoey is het eerste hondje van Mieke, dit maakt het zo mogelijk nog knapper.
Ik ben super blij voor hen. Laat je niet meer onzeker maken door de opscheppers die beweren dat hun hondje 'beter' is dan de jouwe Mieke!
 
08-08-2015
Daantje nam vandaag voor de 2e keer deel aan een KNJV-C proef en behaalde ook hier het diploma. Ditmaal met 47/50 punten.
Zie verslag in 'Belevenisen 2015'.

 

01-08-2015
KNJV-C diploma

Daantje nam vandaag voor het eerst deel aan een KNJV proef. Een jacht-examen zoals we 18 april ook deden, maar dan nu niet met dummy's, maar met een (dood) eend en konijn.
Ze vond de opdrachten ontzettend leuk en deed als altijd haar stinkende best. Op haar eigen stabiele wijze zette ze dan ook met 4x9 en 1x10  een zodanig mooi resultaat neer dat ze beste werd uit haar deelnameklasse!
Minstens zo trots en gelukkig ben ik met wat ze daarna liet zien: helemaal happy in het gras rollen, knuffelen en spelen met alle honden en mensen die daartoe te verleiden waren, maar ook even een uiltje knappen - lekker tegen me aan - te midden van alle drukte.

Zie verslag in 'Belevenissen 2015'.

 

24-06-2015
Daantjes 2e verjaardag!

Op de kop af twee jaar geleden werd onze dreumes geboren. Op de leeftijd van 3 dagen heb ik haar voor het eerst mogen vast gehouden, ik zie haar nog voor me, kleiner dan mijn hand en intens tevreden. Ik wist toen - anderhalve maand na de kop/staart botsing - nog niet of ik (fysiek) de zorg voor haar wel op me kon nemen. Ik verheugde me daarom zo voorzichtig mogelijk.
Dankzij de enorme ruimte die haar fokker mij gaf om de mate van herstel af te wachten en ondertussen ruimschoots te komen ervren hoe dat ging in combinatie met het type beweging dat nodig is voor een pup, heb ik haar gelukkig daadwerkelijk kunnen ophalen.
Twee jaar bomvol heerlijke Daantje-belevenissen waarvoor ik z dankbaar ben! Dat er nog maar hl veel mogen volgen!!!

 
een knapperig, zoet appeltje, uitgehold en vervolgens gevuld met hutenkse

08-06-2015
En nogmaals een volmondig "Ja, ik wil"

Na gisteren een dode eend te hebben mogen apporteren, mocht Daantje vandaag proberen of ze dat ook met een konijn kon. Met veel plezier bracht ze ook dit diertje onbeschadigd bij me. Knap geDaan!


 
07-06-2015

"..en wat is daarop uw antwoord?"

Ik heb onlangs een dode eend en konijn gekocht, om eens te proberen of Daantje deze zou willen apporteren, met het oog op de gehoopte toekomstige examens en wedstrijden. Vanmorgen heb ik de (ontdooide) eend meegenomen en het antwoord is "JA!"
.

(een verslag volgt z.s.m. in 'Belevenissen 2015')

06-06-2015
Miss verkiezing

Vandaag nam Daantje opnieuw deel aan een show. Het evenement vindt ze rg leuk: al die mensen en al die honden... allemaal potentiele nieuwe vrienden! Ze dartelt dan ook opgetogen aan de lijn mee, om tenslotte als we ons ergens genstalleerd hebben te zoenen met de 'buurhonden en -mensen' dat het een lieve lust is. "Een dag niet gezoend...".
Ze werd weer uitgebracht door haar fokker, Bianca Bravenboer, waar ze stapeldol op is en die dat ook echt geweldig leuk en lief doet. Desondanks verliest Daantje alle pret zodra ze bij de keurmeester is. Vandaag heb ik daarom met aandacht gekeken naar Daantjes gedrag in de ring en dat bevestigde mijn vermoeden.
Het wachten naast de ring is dikke pret, de ring in stappen en met z'n allen op een rijtje staan om aansluitend een rondje te draven verandert daar niets aan. Het gaat mis als ze betast wordt door de keurmeester. De keurmeester buigt zich abrupt richting de bek, om het gebit te controleren. Op dt moment zakt haar staart 90 graden, tot rechts langs haar benen: de pret is voorbij.

In september 2014 heeft Daantje t.g.v. een botsing tijdens balspel enkele voortanden gebroken. Dit deed zodanige pijn dat ze het schuim op haar bek had staan. Tandheelkundig dierenarts Frans Knaake heeft haar diezelfde dag geholpen. Er bleken 3 tandwortels gespleten te zijn! En die zaten bovendien degelijker vast dan hij in zijn gehele carrire ooit mee maakte. Ondanks dat het verwijderen dus nogal wat 'wrikken en wroeten' heeft gevergd, een veel langduriger behandeling werd dan ingeschat, was de pijn n verwijdering aanzienlijk minder dan daarvoor. Frans Knaake was niet alleen voor mij, maar ook voor Daantje n en al geduld. We vonden hem allebei erg aardig en zijn geweldig geholpen, daar heeft het absoluut niet aan gelegen, maar de pijn is ze niet vergeten. De wonden moesten bovendien aanvankelijk meermalen per dag ontsmet worden middels een spoeling, wat ondanks de pijnstillers geen pretje was. Het is dus niet zo wonderlijk dat ze datzelfde gebaar, bovendien zo abrupt en door een onbekende, associeert met pijn gedaan worden.

Wat Daantje betreft wordt het pas weer echt leuk als de ring verlaten is, daar heeft ze volop pret.

Daantje toont zich natuurlijk veel minder fraai als ze niet happy is, een deel van de schoonheid van een Flatcoated zit immers in diens blije kwispel! Gelukkig heeft ze desondanks op alle shows de benodigde resultaten behaald. 't Is een mooi meisje, zelfs zonder kwispel. Als ze in de toekomst geen nare associaties meer heeft met de gebitscontrole schrijf ik haar graag weer in.

 
 

17-05-2015
Daantje nam vandaag voor het eerst deel aan een show. Ze behaalde zij onder begeleiding van haar fokker Bianca Bravenboer een 4e plaats Uitmuntend op de Kampioenschapsclubmatch 2015! "Classic one piece head. Good eyeshape. Would prefer darker colour eye. Well placed shoulders. Good bone and feet. Deep trough the chest. Well turned stifle. Level topline. Moved well."
Bianca, nogmaals ontzettend bedankt voor hoe je haar begeleid en geprestenteerd hebt!

Zelf heb ik met Daantje deel genomen aan de jachtproefjes die uitgezet waren door de Jacht Commissie ter kennismaking met deze aktiviteit. Daar genoten zowel zij, ik als de FRC-JC die de proefjes aanboden z van, dat we meermalen werden uitgenodigd nogmaals mee te doen, waarbij we de moeilijkheidsgraad opbouwden.
Daantje liet ons zien waarvan ik altijd zo met haar geniet: Ze trok zich helemaal nets aan van mijn aanvankelijke zenuwen, zodat ik die weer rap kwijt was. Ze concentreerde zich geweldig op haar taak zonder dat de rest haar ontging en werkte met ontzettend veel plezier! De dikke complimenten van de JC t.a.v. haar werkeigenschappen waren heerlijk!


Daantje n de Kampioenschapsclubmatch
 

03-05-2015
Daantje nam vandaag deel aan de Retrievertest. Ze sloot deze af zonder zelfs maar n score binnen 'ongewenst gedrag'. Op de 'buitdelingsbereidheid' na (die 'aanwezig' scoorde) is bovendien niets anders dan het meest gewenste gedrag gescoord!
Na ontvangst van het filmpje van deze test zal ik z.s.m. een verslag schrijven.

 
18-04-2015
Daantje nam vandaag deel aan haar eerste jachtexamen. Ze behaalde haar C-diploma met een mooie 2e plaats van 48/50 punten.
Zie verslag in 'Belevenissen 2015'.
 


foto: Nederlandse Labardor Vereniging
 

23-03-2015
Daantje is voor het eerst loops!
 
07-03-2015
Daantje is vandaag gestart met haar (onze) 1e cursus jachttraining.
 
25-12-2014  

20-12-2014
Wormonderzoek Universiteit Utrecht

Merel, Maartje en (later ook) Daantje hebben deelgenomen aan het 3-jarig Spoelworm onderzoek van de UKG (2011-2014). Maandelijks is van ieder een monster ontlasting gecontroleerd op aanwezigheid van parasieten en protozon. In geval er sprake was van een worminfectie is deze (vanzelfsprekend) direct behandeld. Mijn eigen indrukken, n.a.v. mijn ervaringen gedurende het onderzoek heb ik eerder al gedeeld onder het kopje Rasinfo, tabje Gezondheid. Op dit moment is men druk bezig om de grote hoeveelheden informatie te verwerken, zodat ze de gegevens kunnen analyseren.
Rondom dierendag 2015 verwacht men een presentatie te kunnen geven van de resultaten uit dit onderzoek. Wordt vervolgd!
 
16-12-2014
Merel viert vandaag haar 7e verjaardag!  Felicitaties voor haar broertjes en zusje Diesel, Dunya en Lenko, maak er weer een feestje van!!
Het blijft een beetje dubbel voor mij dat wij een feestje vieren, terwijl de baasjes van broertje en zusjes Bacchus, Noa en Sarah te jong afscheid moesten nemen. Jullie n jullie maatjes worden nooit vergeten.
 
27-11-2014
PL screening

Daantje is vandaag bij orthopeed mevrouw drs. Govers geweest voor screening op Patella Luxatie. Drs. Govers liet haar eerst vrij door de spreekkamer lopen, zodat ze lekker op haar gemak zou raken. Daantje benutte de gelegenheid de boel er te verkennen. Aansluitend moest ze buiten een stukje lopen in verschillende tempo's, rechtuit en in circels. Daarna werden de knien - de mogelijkheid de patella te luxeren - beoordeeld op de behandeltafel in staande en liggende positie, als ook bekeken of ze goed recht stonden wanneer de benen gestrekt werden terwijl Daantje op haar rug lag.
Mevrouw Govers merkte lachend op dat Daantje voor de duvel niet bang is en stelde later verheugd vast dat ze zich bij geen enkel onderdeel spande. Daantje ten voeten uit! Dat laatste - legde de orthopeed uit - was tijdens dit onderzoek niet gunstig voor eigenaren, omdat spierspanning de uitkomst gunstig kan beinvloeden. Maar in ons geval maakte het niet uit, want alle onderdelen van het onderzoek waren dik in orde. Daantje is volledig vrij van Patella Luxatie!!
 
23-07-2014
Eerste gezondheidsresultaten van onze Daantje

De ellebogen en heupen van onze Daantje zijn gescreend. De ellebogen zijn beoordeeld door Maarten Kappen en volledig vrij bevonden van afwijkingen. Vandaag ontvingen we de bevestiging dat ook haar heupen perfect zijn: HD-A met maximaal diepe kommen! Die kan naar harte lust blijven rennen!
 
01-04-2014
Daantje deed vandaag examen voor de 2e vervolg cursus gehoorzaamheid (Vervolg II) en slaagde met maarliefst 98 punten!
De onderdelen waarin we examen deden waren:
- aangelijnd volgen met halt houden (kris kras door elkaar met de andere examenkandidaten)
- los volgen met halt houden (eveneens kris kras door elkaar met de andere examenkandidaten)

- liggend plaats houden op ca. 20 meter van de geleider met afleiding (de afleiding was een rakelings om de honden heen sloffende instructrice, Jolien, Daantjes favoriete..)
- gebit laten bekijken
- staan
- zich laten betasten (met als opmerking: "springt, maar laat het prima toe")
- hier komen
- voet commando (vanaf de positie recht voor de geleider, om haar heen lopen tot aan de linker zijde en daar recht naast gaan zitten)
- liggen vanuit zitpositie op 5 meter afstand van de geleider
- zitten vanuit liggende positie op 5 meter afstand van de geleider
- liggend de aangewezen plaats houden terwijl de geleiders 1 minuut uit zicht blijven
- terug plaats (omvat: liggen op de aangewezen plaats, de riem wordt naast de hond gelegd, deze blijft liggen terwijl de geleider weg loopt, ze komt hier op commando, gaat aan de voet op commando, rent terug naar de riem op commando en gaat daar liggen)
- model apport

Daarnaast werden we beoordeeld op:
- omgang baas/hond

- reactie op akoestische en visuele prikkels welke tijdens het volgen werden 'toegediend'.
 


 
10-01-2014


Maartje viert vandaag haar 5e verjaardag!
 
07-01-2014
 Daantje is vandaag 'cum laude' geslaagd voor het examen Vervolg I (de 1e vervolgcursus op de Basiscursus gehoorzaamheid).
Wat een mooi 1e bericht in dit nieuwe jaar!

We gaan over een paar weken starten met Vervolg II, want gehoorzaamheid - hoe saai ook, ook ik weet geiniger dingen te verzinnen - is de basis van alle leuke dingen die we in het verschiet hebben!
 
   
 

I.v.m. een re-organisatie van mijn website, zullen alle nieuws berichten uit voorgaande jaren de komende tijd verplaatst worden naar deze pagina. Helemaal onderaan de eerste berichten, uit 2007. Bovenaan de laatsten uit 2016. 

   
24-12-2009

We wensen jullie een liefdevol en vrolijk 2010!


 

 

18-12-2009 Gezien het grote aantal reacties en het feit dat ik m'n hoofd nog niet erg naar terug schrijven heb staan, wil ik via deze weg al vast iedereen bedanken voor alle troostende lieve berichtjes, de mooie kaarten, gedichten en 'knutsels' nav Indraatjes overlijden. Het geeft troost dat zo veel mensen mee leven en 't voelt goed ook nu te merken dat m'n meisje bij zo veel mensen erg geliefd was.
16-12-2009 Onze A-pups - Dunya, Noa, Sarah, Bacchus, Diesel, Lenko en natuurlijk onze Merel - vieren vandaag hun 2e verjaardag.
Maak ook van het komend jaar weer een groot feest!
14-12-2009 De dag die Indraatjes 5e verjaardag had moeten zijn.
De (onderstaande) foto die ik gebruikt heb voor haar overlijdens berichtje, is genomen op 20 november j.l. te Ameland, waar Indra 3 weken lang, alle dagen uren achtereen - zij het 'op arbeidstherapeutische basis' - deel nam aan l onze aktiviteiten. Het geeft troost me te realiseren dat ze tot voor kort nog z genoten heeft.
09-12-2009

Indra is vandaag thuis geuthanaseerd, haar hartje kon niet meer. Ze is heel rustig, in mijn armen, ingeslapen.
Vanmiddag wordt ze opgehaald door de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren te Utrecht, voor pathologisch onderzoek tbv de kennis over Dilaterende Cardiomyopathie (bij Flatcoateds). Morgen brengen ze haar weer thuis, zodat we haar kunnen begraven naast haar maatje Floris.
03-12-2009 Kane - de papa van Merel, Maartje en onze A-pups - viert vandaag zijn 6e verjaardag.
Lieve Kane, nog vle jaren!
29-11-2009 Na gisteren, ondanks een modderveld, de 1e prijs VGBO (met 95 van de 100 punten) te hebben behaald, scoorde Jemble - Maartjes broertje - vandaag op de Winner show te Amsterdam, in de Jeugd klasse, de 3e plaats!
Maar 3e of laatste, zijn baasje Fabinne, ging gewoon weer naar huis waar ze mee gekomen was; de hoofdprijs!
De papa van Merel en Maartje, Swallowsflight Kwipars Keen Kane, behaalde op de Winner 2009, in de Open klasse, een 2e plaats (Uitmuntend)!
Wij zijn ape-trots op 'onze' mannen.
26-10-2009 Ik ben een bofferd met zulke lieve 'pupmensen', die niet alln maar denken aan zichzelf en hun eigen hondje, maar zich k willen inzetten voor de toekomst van het ras, door een beetje bloed gedoneerd te hebben tbv DNA onderzoek. Nogmaals hl, hl erg


Andere eigenaren van Flatcoateds, die bereid zijn te helpen DNA onderzoek in de toekomst mogelijk te maken, vinden info op 7 oktober 2009.
20-10-2009 Inmiddels hebben verschillende eigenaren van - aan de DCM patinten verwante - Flatcoateds, al bloed gedoneerd tbv toekomstig DNA-onderzoek naar DCM (zie 07-10-2009).
Bloed laten afnemen kan uiteraard ook tijdens het eerst volgende dierenarts bezoekje (zoals de jaarlijks enting). Vaak gebeurt het dan kosteloos.
Het is een kleine troost dat de honden die nu ziek zijn en veel te vroeg zullen sterven tgv DCM, niet volledig zinloos zo jong (over)lijden. Ieder die mee werkt aan een gezonde toekomst van de Flatcoated (en de toekomst van w toekomstige Flatcoated!), hl erg bedankt voor de inzet!
14-10-2009

Viggo
19 april 2007 - 14 oktober 2009

Onze Viggo, de clown uit de buurt en bovenal Indra's eigen katje, is vandaag aangereden. Hij was op slag dood. Viggo is 2 jaar geworden.
Viggo was een 'hond in katerkleding'; stond bij de begroeting tegen je benen op om aangehaald te worden, kwam als hij geroepen werd, ging op commando naar zijn plaats, leerde apporteren en speelde onvermoeibaar ruige spelletjes met Indra en haar pups.
Hij is hier in 2007, als kitten, speciaal gekomen als maatje voor Indra en heeft die rol beter vervuld dan ooit gedroomd. Ze waren van meet af aan 8 pootjes op n buik. Over hun pret kun je uitvoerig lezen in o.a. Belevenissen 2007 vanaf 10-06-2007.
We zullen alle mooie en vele grappige herinneringen aan hem koesteren.

 

07-10-2009 Help verspreiding van DCM binnen het ras te voorkomen! zie Belevenissen 2009, d.d. 23-09-2009

Eigenaren van Flatcoateds - en in het bijzonder die van Flatcoateds die verwant zijn aan de gediagnosticeerde DCM-patienten - kunnen helpen onderzoek in de toekomst mogelijk te maken.
Dit kan door een kopie van de stamboom en 4 ml EDTA-bloed, op dez
lfde dag van afname, te sturen naar:
N.J. Beijerink
Yalelaan 108
PO Box 80154
3508 TD Utrecht.
Gelieve dit niet op vrijdag te versturen, want in het weekend wordt het bloed niet verwerkt en na het weekend is het te oud.
Zonder kopie van de stamboom, heeft bloed opsturen geen zin.
Daarnaast is het nuttig om aan te geven of er op dit moment aanwijzingen zijn dat de hond DCM heeft.
Aanwijzingen die knnen wijzen op DCM zijn: verminderde weerstand, verminderde eetlust, verminderde conditie, benauwdheid, hoesten, een dikke buik krijgen (door ophopen van vocht in de buikholte), flauwvallen.
29-09-2009 Nog vr mijn Maartje gediplomeerd Vervolg II-ster is, mag ze al instromen in de cursus GG-SHH! Zie Belevenissen 2009 d.d. 29-09-2009
07-09-2009 Publicatie van de bij Indra gediagnosticeerde hartspierziekte dilaterende cardiomyopathie (DCM) heeft geleid tot informatie die er op wijst dat er waarschijnlijk sprake is van een erfelijk/familiair probleem. De Begeleidings Commissie en de fokkers van de betreffende honden zijn genformeerd.
Wanneer hierop adequaat gereageerd wordt door fokkers en rasvereniging - zoals onlangs ook gebeurt is toen er PRA werd vast gesteld bij enkele Flatcoateds - kan voorkomen worden dat deze ongeneeslijke en dodelijke ziekte zich verder verspreidt om tenslotte een probleem voor het gehele ras te gaan vormen.
 
Fokkers die zich nav de recent gediagnosticeerde honden, beraden op het al dan niet verder fokken met verwante honden, maken meer dan een kansbereking op het toeslaan van een ziekte bij n van hun pups. 
Aan DCM strven honden, vl te jong. Dit gebeurt geheel onverwachts nav een hartstilstand, danwel na aftakeling en ernstige benauwdheid tgv hartfalen. Echter, ltijd laat genoeg om meerdere generaties te hebben rond huppelen alvorens de 'schade' van de gemaakte keuze meetbaar wordt... 
Dat is een wzenlijk verschil met vele andere ziektes en ongemakken, waar wl zodanig herstel mogelijk is dat met plezier samen verder geleefd kan worden.
Wie ons energieke, speelse, werklustige ras lief heeft, wil niet dat ze ltterlijk 'altijd jong blijven'.
23-08-2009 Vandaag heb ik de HD-uitslag van Bacchus (Knights of the Pearls Adventurer) vernomen. Ook Bacchus heeft HD-A met de maximale Norbergwaarde en goede aansluiting!
08-08-2009 Bij onze Indra is ongeneeslijke dilaterende cardiomyopathie (DCM) gediagnosticeerd. Meer info op 'Belevenissen 2009', d.d. 08-08-2009.
31-07-2009 Merel is vandaag onderzocht door oogspecialist prof. dr. Stades. Ze heeft een paar keer een lichte oogontsteking gehad sinds er een grasaartje in heeft gezeten. Dit bleek gelukkig toeval (voor zover het 'toeval' mag heten, bij een hond die onbekommerd door het leven stuift).
Naast de geruststelling, was het ook een waardevol bezoek nav de goede info en adviezen tav behandeling van een eventuele volgende ontsteking.
25-07-2009 Maartje en ik hebben vanochtend deelgenomen aan ons examen van de Vervolgcursus gehoorzaamheid. Hoewel Maartje haar diplomering al vierde tjdens het examen, wist ze 'm toch in de wacht te slepen.

Examen-onderdelen: kris kras door elkaar volgen incl. recht naast zitten bij halt houden, 'voor langs achter terug' om de rij mede-cursisten volgen, met de andere honden op de aangewezen plaats blijven liggen terwijl baasjes uit zicht zijn, hier komen vanuit zit & wacht, distance controle (zitten vanuit liggen en liggen vanuit zitten op afstand), staan & betasten, gebit laten tonen, voet commando, apport te land, omgang baas-hond.
13-06-2009 Maartjes broertje Jemble won vandaag - nauwelijks 5 maanden oud - met zijn baasje Fabinne de 1e prijs in de GBO (Golden Basis Opleiding). Van de minimaal benodigde 55 - en maximaal te behalen 80 punten, hadden ze er maar liefst 77!
Jemble is niet alleen de beste Golden, maar vooral een bovenste beste Flatcoated!!
Fabinne, sper goed gedaan!
07-06-2009 Vandaag liep Maartje haar eerste showtje. Ze werd uitgebracht op de Kampioenschaps Clubmatch door Marjoleine van Doorn. En een kampioen s onze Maartje!
Hoewel ze elkaar daar voor het eerst ontmoeten, wat het draven natuurlijk niet eenvoudig maakte, deden ze het erg goed! En was er een prijs geweest voor 'hondje met de meeste pret', dan had Maartje 'm zker gewonnen!
Helaas is deze prijs nog niet ontwikkelt, maar met een rg mooi rapportje en een P(romising) verlieten ze de ring:
"Good head, good reach of neck, would like a little more weight. She has nice bone, good eye colour, correct ear- and tailset. Movement a little erratic at the moment."

Maartje is een rank & racy gebouwd hondje en moet dus nog wat uitzwaren. Haar broertje Jemble (Flat Castle's Zenith Run And Fun) wordt al een hele kerel en ging er met de 2e prijs van door! Fabinne, van harte!!

Lenko (Knights of the Pearls Able Aiko) nam ook deel aan de Clubmatch, met zijn baasje Gerard. Lenko heeft een prachtig keur-rapportje gekregen, maar kreeg helaas tgv een gebitsfoutje vandaag een minder mooie eindbeoordeling.

Marjoleine bracht vandaag niet alleen Maartje -, maar ook haar eigen jongste werkhondje (Flathounds Simply the Best, Loesje) voor het eerst uit op show. Om die reden kon zij mijn Merel niet uitbrengen deze dag.
Met Loesje kaapte zij - ondanks dat deze momenteel volledig uit vacht is en slechts 11 maanden oud - met een Uitmntend, de 3e prijs in de druk bezochte Jeugdklasse weg! Marjoleine & Loesje, top!!
 

 

 

 

06-06-2009 Vandaag heb ik de HD-uitslag van Diesel (Knights of the Pearls Always Around) ontvangen. Ook Diesel heeft HD-A met de maximale Norbergwaarde en goede aansluiting!  Joke, van harte!! Wim, je zondagochtend-gesjouw op de trap is dik beloond!
08-05-2009 Maartje en ik zijn vanavond met vlag en wimpel geslaagd voor de Basiscursus gehoorzaamheid! (zie 'Belevenissen', d.d. 08-05-09)
Morgen starten we met de gehoorzaamheidscursus Vervolg I.
30-04-2009 Vandaag is de ltste kans om in de schrijven voor de Kampioenschaps Clubmatch 2009 van de rasvereniging!
Zie voor inschrijvingen www.frc-nl.com, tabje 'Inschrijven KCM 2009'. Of volg deze link.
Maartje zal daar voor het eerst aan een showtje snuffelen. Merel zit op dat moment helaas in dezelfde klasse als het hondje van de vriendin die Maartje voor me uit brengt, dus zal later dit jaar pas weer kunnen deel nemen aan een show.
19-04-2009 Vandaag zijn een aantal A-pups maar de fokdag geweest te Heerde.
Wegens persoonlijke omstandigheden van eigenaren waren er 2 afzeggingen en tgv ziekte/besmettingsgevaar moest ik op het laatste moment besluiten ook Indra en Merel thuis te houden. Eea heeft me gelukkig niet weerhouden met volle teugen te genieten van al wie wl van de partij was.
Het was hrlijk opnieuw te zien dat jullie hen hebben laten uitgroeien tot mooie, vriendelijke, baasgerichte, werklustige, aanhankelijke, enthousiaste, zelfverzekerde kameraden!
Alle deelnemers en supporters; hartstikke bedankt voor de moeite van deelname (t/m een rit van 2000 km...), de trimbeurt, het goede humeur en de onvoorwaardelijke tevredenheid over jullie kanjer!
15-04-2009 Maartje is begonnen met de basiscursus. Zie voor info het verslag van Merels basiscursus.
12-04-2009 Vandaag viert Indraatjes moeder, Amy, haar 9e verjaardag. Van harte!!
Ik hoop nog hl lang van je humor te mogen genieten!
27-03-2009 De verjaardag van onze Floris 
17-03-2009 Vandaag heb ik de HD-uitslag van Sarah (Knights of the Pearls Adorable Aviv) ontvangen. Sarah heeft HD-B.
13-03-2009 Diesel (Knights of the Pearls Always Around) heeft vandaag HD-foto's laten maken en is aansluitend voor PL-onderzoek bij dr. Hazewinkel geweest. Het PL-resultaat is bekent: PL 0/0.
12-03-2009 Vandaag heb ik de HD-uitslag van Lenko (Knights of the Pearls Able Aiko) ontvangen. Ook Lenko heeft HD-A!
Sarah (Knights of the Pearls Adorable Aviv) is vandaag voor het ECVO-oogonderzoek incl. gonio geweest (dr. Boev). Uitslag: PRA & Cataract v.vrij en gonio-vrij (commentaar: "zeer gering en zeer locaal enige fibrae latae").
11-03-2009 Vandaag heb ik de HD-uitslag van Dunya (Knights of the Pearls Amaze Me) ontvangen. Dunya heeft HD-A!
Bacchus (Knights of the Pearls Adventurer) is vandaag voor het ECVO-oogonderzoek incl. gonio geweest (dr. Boev). Uitslag: PRA & Cataract v.vrij en gonio-(volledig) vrij.
06-03-2009 Vandaag hebben we Maartje (Flat Castle's Zera Fun and Run) opgehaald, zie 'Belevenissen', d.d. 06-03-2009.
27-02-2009 Vandaag heb ik de HD-uitslag van Noa (Knights of the Pearls Angel Eyes) ontvangen. Noa heeft HD-A!
20-02-2009 Gisteren was het 4 jaar geleden dat Floris plotseling door zijn pootjes zakte en ziek bleek te zijn. Sinds vanochtend speelt zijn liedje automatisch op zijn in memoriam pagina, in Internet Explorer. Dit lukte eerder niet, door een mij onbekende fout. Het is opgelost door de pagina helemaal opnieuw te bouwen. Zo is zijn plekje naar m'n zin.
19-02-2009 De broertjes Bacchus en Lenko hebben vandaag HD-foto's laten maken en zijn aansluitend voor PL-onderzoek bij dr. Hazewinkel geweest. De PL-resultaten zijn bekent: Knights of the Pearls Adventurer (Bacchus) PL 0/1 en Knights of the Pearls Able Aiko (Lenko) PL 0/0
18-02-2009 Vandaag heb ik de HD-uitslag van onze Merel ontvangen. Merel heeft net als haar ouders HD-A!
12-02-2009 Sarah (Knights of the Pearls Adorable Aviv) heeft vandaag HD-foto's laten maken en is aansluitend voor PL-onderzoek bij dr. Hazewinkel geweest. Het PL-resultaat is bekent: ze heeft PL graad 1 (net als bij haar nestgenoten met graad 1, is ook bij Saartje de patella alleen te luxeren in staande positie).
29-01-2009 Lenko (Knights of the Pearls Able Aiko) is vandaag voor het ECVO-oogonderzoek incl. gonio geweest (dr. Verbruggen). Uitslag: PRA & Cataract v.vrij en gonio-(volledig) vrij.
22-01-2009 De zusjes Dunya, Noa en Merel hebben vandaag HD-foto's laten maken en zijn aansluitend voor PL-onderzoek bij dr. Hazewinkel geweest.
De PL-resultaten zijn bekent:  Knights of the Pearls Amaze Me (Dunya) PL 1/1, Knights of the Pearls Angel Eyes (Noa) PL 0/1, Knights of the Pearls Amiable Amice (Merel) PL 0/0.
18-01-2009 Op deze gure middag behaalde Merel haar GG-SHH diploma! Zie 'Belevenissen' d.d. 18-01-2009.
15-01-2009 Vandaag kreeg ik het boek "Honden in de sport", geschreven door Jolien Schat. Fotootjes van Indra mochten het deel over 'Jacht' illustreren.
Met behulp van dit zeer complete boek, is het goed mogelijk een hondensport te vinden die bij de mogelijkheden van je hond en jouzelf past. De korte inhoud van dit boek tref je onder het kopje 'Sport & spel' van de pagina Literatuur.
Het boek is te koop bij de boekwinkel, maar ook bij Hondenschool De Bacchanten.
07-01-2009 Op 28 december 2008 is n van de allerliefste Flatcoated reuen overleden: Indra's vader Kenzed High Flyer, roepnaam Steady. Steady was een echte dual purpose Flatcoated reu met een super makkelijk en vriendelijk karakter. Wie hem kende, zal hem zeker niet vergeten.
05-01-2009 Indra is nav een gedragstest goedgekeurd als 'helpende hond' en gematched als vrijwilliger aan haar eerste 'clint', zie 'Belevenissen', d.d. 06-01-2009.
01-01-2009 Op deze eerste dag van het nieuwe jaar ontving ik van verschillende pup-eigenaren verslagjes over de wijze waarop hun hondje zich door hun 1e jaarwisseling geslagen heeft. Gelukkig is alles heel goed gegaan: het vuurwerkgeweld kon de pret niet drukken.
Dat was een vrolijk begin van het nieuwe jaar!
25-12-2008

 

20-12-2008 Diesel (Knights of the Pearls Always Around) is gisteren geslaagd voor zijn 'Uitgebreide Basis Gehoorzaamheid' met een zr lovend juryrapport over zowel Diesel als Joke. Joke & Diesel, van harte gefeliciteerd!
16-12-2008 Onze A-pups - Dunya, Noa, Sarah, Bacchus, Diesel, Lenko en natuurlijk onze Merel - vieren vandaag hun eerste verjaardag. Van harte!!
14-12-2008 Vandaag viert Indra haar 4e verjaardag!
10-12-2008 Noa (Knights of the Pearls Angel Eyes) is vandaag voor het ECVO-oogonderzoek incl. gonio geweest (dr. Boev). Uitslag: PRA & Cataract v.vrij en gonio- (volledig) vrij.
09-12-2008 Vandaag pas las ik dat Flatcoated Brush, hulphond van Wendy de Rooij, op 11 juli 2008 overleden is. Brush is 8 jaar geworden en heeft 6 jaar enrm goed voor haar baasje gezorgd.
De afgelopen jaren, heb ik al vle keren genoten van hun promotiefilmpje: een geweldige Flatcoated en een dito combinatie!

Zij hebben hun opleiding genoten bij Stichting De hond Kan De Was Doen, wiens werkzaamheden tegenwoordig zijn overgenomen door Hulphondenschool De Click.
De Click kan hulp en donaties nog steeds zeer goed gebruiken. Bezoek hun site voor meer info. Daar tref je tevens een prachtig in memoriam voor de lieve Brush.
07-12-2008 Deze dag maken we een sportieve nestwandeling met de A-pups door de Schoorlse duinen. Een (foto-)verslag tref je in 'Belevenissen'.
03-12-2008 Vandaag viert Kane zijn 5e verjaardag!
29-11-2008 Lenko (Knights of the Pearls Able Aiko) schoot deze middag tijdens het examen spontaan in de puberteit, maar had desondanks de hoogste punten + een vette 10 voor omgang baas-hond op basis van de rustige, duidelijke begeleiding door Gerard van dit pubergedrag. Klasse!! Als klap op de vuurpijl slaan ze een klasje over.
27-11-2008 Diesel (Knights of the Pearls Always Around) is vandaag voor het ECVO-oogonderzoek incl. gonio geweest (dr. Van der Sandt). Uitslag: PRA & Cataract v.vrij en gonio-affected (1 laminae).
14-11-2008 Onze Merel slaat wederom een klasje over. In december stroomt ze in, in de cursus GG-B
21-10-2008 Dunya (Knights of the Pearls Amaze Me) is na de Basiscursus en Vervolg I, nu ook een heel mooi Vervolg II gehoorzaamheidsdiploma rijker. Ze wist bovendien, ondanks allerlei ongebruikelijke afleiding, een plek in de top-3 te bereiken. Goed gedaan!!
02-10-2008 Zondag 5 oktober organiseert de rasvereniging de jaarlijkse Dual Purpose Dag op het KC-terrein te Delft. Lenko (Knights of the Pearls Able Aiko) neemt deel.
De inschrijving is inmiddels gesloten, maar toeschouwers zijn natuurlijk welkom!
Op werkgebied kunnen zij gaan genieten van demonstraties en aktiviteiten op gebied van jachthondentraining, de Flatcoated als hulphond en reddingshondenwerk. Op showgebied wordt er ringtraining geboden en een demonstratie hoe te trimmen (knippen).
Klik hier voor de route.
31-08-2008 Lenko (Knights of the Pearls Able Aiko), een broertje van onze Merel, behaalde dit weekend tw 1e prijzen!!
Gisteren eentje op de gehoorzaamheidswedstrijd van de hondenschool en vandaag in Ahoy te Rotterdam, op zijn 2e show, een 1 VP met een prachtig rapportje!
Gerard en Marian, van harte gefeliciteerd!
27-08-2008 De afgelopen maanden zijn er weer verschillende diploma's behaald door de A-pups. We hebben daarnaast geweldige foto's en heerlijke verhalen ontvangen. Ook zelf hebben we natuurlijk leuke avonturen beleefd!
Nadat mijn computer gecrashd is, heb ik echter ruim 2 maanden de site niet kunnen up-daten. Hoewel nog niet alles verholpen is, kan ik vanaf vandaag weer een aanvang maken met het bijwerken van de site. Nieuwe foto's, behaalde diploma's/prijs en belevenissen volgen zo spoedig mogelijk.
20-08-2008 In de zomer startte er wegens vakanties geen nieuwe Vervolg II cursus. Omdat we uitkeken naar nieuwe uitdagingen, hebben Merel en ik de afgelopen weken zelf door getraind. Dit verliep zo voorspoedig dat we Vervolg II mogen overslaan.
Vandaag zijn we begonnen met de 1e cursus in het Gedrag & Gehoorzaamheid-circuit.
05-07-2008 Merel behaalde vanmiddag, ondanks de hitte, haar diploma Vervolg I n de 1e prijs.
01-07-2008 De Begeleidings Commissie van de Flatcoated Retriever Club organiseerde vanavond een boeiende lezing over epilepsie en kanker bij de Flatcoated.
Dr. Rutteman en dr. Overduin slaagden er in ons in begrijpelijke taal te informeren over deze aandoeningen. Ze bleken tevens in staat dat op een zodanige manier te doen, dat de aandacht geen moment verslapte.

Het onderzoek naar kanker bij Flatcoateds is ver gevorderd. Dr. Rutteman verwacht dat ze binnen 2 jaar het gen kunnen isoleren! Onderzoek is echter erg duur, dus iedere financiele bijdrage om dit te kunnen afronden is meer dan welkom! Zie voor meer info De Stichting D.O.G.
Voor ieder die een bijdrage leveren kan (alle beetjes helpen!): bankrekening nr. 699 411 114 tnv Stichting D.O.G. te Utrecht ovv Gift Onderzoek Achtergrond Tumoren (OAT)
23-05-2008 iesel, een broertje van onze Merel, is afgelopen zaterdag 1e geworden van de pups, op de evenementendag van de hondenschool!
Klik hier voor het verslagje.
03-05-2008 4 Van de 7 pups uit ons A-nest - Bacchus, Dunya, Lenko en Merel - namen vandaag deel aan hun 1e show: de clubmatch 2008. Zowel Dunya, Lenko als Merel verlieten de ring zelfs met een plaatsing! Zie verder 'Belevenissen' (d.d. 03-05-2008)

Merel werd uitgebracht door Marjoleine van Doorn, zij behaalden een Very Promising, 2e plaats:
"Lovely puppy from 4 month old with excellent type.
Very sweet well mounded head. Excellent top-line and tail set.
Very steady and correct on the move. She has super bone well angulated quarters, at one with the handler"

 

01-05-2008 Over ongeveer anderhalve maand verschijnt het nieuwste boek van Jolien Schat: Honden in de Sport
Indraatjes modellencarrire is een feit: foto's van Indra tijdens jachttraining illustreren het gedeelte over deze hondensport.
14-04-2008 Zaterdag j.l. heeft ook Lenko (reutje donker blauw, 'de archeoloog') met zijn baasje examen gedaan. Zij hebben het puppy-A certificaat behaald!
09-04-2008 Merel slaagde vandaag met een lijst vol goed-jes voor de basiscursus gehoorzaamheid.
Ook Bacchus en Dunya hebben vandaag examen gedaan n een mooi diploma voor de basiscursus behaald.
De examinator - gedragsdeskundige Jascha van Leeuwen - merkte bovendien op dat ze alle drie een heel prima werkaanleg hebben!
01-04-2008 Merel levert een bijdrage aan de trainingsweek van hulphondenschool De Click, zie Belevenissen (02-04-2008)
04-02-2008

Gisteravond zijn de pups 7 weken geworden. Vandaag hebben Immie en Deborah de puppytest afgenomen. Ze hebben het samen waanzinnig leuk gedaan, nogmaals bedankt!!
We hebben enorm genoten van de pups. De test heeft onze eigen bevindingen bevestigd en we zijn dik tevreden over het nest.
Nu is ook helemaal zeker wie van de meisjes bij ons blijft wonen. Onze Merel heeft een eigen pagina gekregen.
 

17-12-2007 Indra is gisteren de trotse moeder van 7 prachtige pups geworden!
14-12-2007 Vandaag is Indra 3 jaar geworden!
03-12-2007 Kane viert vandaag zijn 4e verjaardag!
15-11-2007 We hebben vandaag een echo laten maken en onze vermoedens bevestigd gekregen: Indra is zwanger! Vanaf vandaag is eea te volgen in een dagboek.
17-10-2007 Vandaag is Indra voor het eerst bij haar 'minnaar' geweest. Gelukkig vond ze hem net zo'n geweldige keuze als ik zelf en kwam het al vlot tot een prima 1e dekking.
16-10-2007 Op het laatste moment hebben we het fokplan gewijzigd.
Dank aan de Begeleidings Commissie voor het zo snel tijd vrij maken, om mijn gewijzigde voorstel te beoordelen.
02-10-2007 Indra is loops!
16-07-2007 Indra is als vrijwilliger aangemeld voor het Sophia SnuffelCollege.
10-06-2007 Vandaag is Viggo bij ons komen wonen. Viggo is een buitengewoon dapper katertje van 7 weken oud. Zie verder belevenissen, d.d. 10 juni '07.
19-05-2007 De BC heeft toestemming gegeven voor ons voorgenomen fokplan!
12-04-2007 Fokplan toegezonden aan de FRC Begeleidings Commissie voor advies.